Yayın Politikası
Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi, yayın süreçlerini tarafsızlık ve saygınlık ilkesiyle yürüterek bilginin gelişimine ve dağıtımına katkı sağlamaktadır. Bu süreçler, yazarların ve destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan etki etmektedir. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştırır ve destekler. Bu nedenle, dergide yer alan tüm paydaşların (yazarlar, okuyucular, araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere uygun davranması büyük önem taşımaktadır.
Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşlardan aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklemektedir.
Dergiye ilişkin etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır (Bk. COPE Yönerge Türkçe).
Açık Erişim Politikası
Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi, 14 Şubat 2002 tarihinde Budapeşte, Macaristan'da Budapeşte Açık Erişim Girişimi tarafından hazırlanan bildiriye uygun Açık Erişim Politikası izlemektedir. Bildiride, açık erişim şu şekilde tanımlanmaktadır:
"Bu bildiride açık erişim, "bilimsel literatürün İnternet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması" anlamında kullanılmıştır."
Budapeşte'de hazırlanan bu bildiri çerçevesinde Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi, çoğaltma-dağıtım üzerindeki kısıtlama ve bu alandaki telif hakkı rolünü, kendi çalışmalarının bütünlüğünü kontrol etmeleri, düzgün şekilde tanınmaları ve alıntı yapılabilmeleri için yazarlara bırakmaktadır.
Bu dergi, araştırmaların kamuya ücretsiz olarak sunulmasının daha büyük bir küresel bilgi alışverişini desteklemesi ilkesiyle içeriğine anında açık erişim sağlar.
BUDAPEST OPEN ACCESS INITIATIVE (BUDAPEŞTE AÇIK ERIŞIM GIRIŞIMI)
https://www.budapestopenaccessinitiative.org/sign/organization/
https://www.budapestopenaccessinitiative.org/read/turkish-translation/
Telif Hakkı Politikası
Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi'nde eserlerini yayımlayan yazarlar aşağıdaki şartları kabul etmiş bulunmaktadır:
"Bu bildiride açık erişim, "bilimsel literatürün İnternet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, dizinlenebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir olması" anlamında kullanılmıştır."
Tüm yayın hakları yazarına aittir.
Yazar, makale hazırlığı sürecinde akademik ve etik kurallara uygun davranmıştır.
Gönderilen makalede üçüncü bir kişiye ait telif hakkı ihlali bulunmamaktadır.
Yazar, eserinde herhangi bir kişiye, kuruma veya esere karalama yapmamaktadır.
Bu çerçevede, yazar eserin telif hakkını elinde bulundurur ve ilk yayımlama hakkını dergiye verir.
Eser, yazarının belirtilmesi ve ilk yayımlanmanın bu dergide gerçekleştirilmesi koşuluyla CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır©
Yazarlar, eserlerini dergiye göndermeden önce veya gönderme süreci sürerken internet üzerinde (örneğin, kurumsal veri tabanlarında veya kendi web sitelerinde) paylaşmaya teşvik edilir; bu, verimli fikir alışverişine ve eserin daha erken ve daha fazla atıf almasına olanak sağlayabilir.
Makalede yer alan bilgilerden kaynaklanan herhangi bir yasal takibat durumunda, sorumluluk dergi çalışanlarına değil, makalenin yazarına aittir. Bu durumda oluşabilecek maddi zararlar ve yasal masraflar yazarın sorumluluğundadır.
Gizlilik Beyanı
Bu dergi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.
Değerlendirme Süreci
Ön Değerlendirme
Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi'ne araştırma makalesi, derleme, inceleme makalesi, teorik makale, konferans bildirisi, çeviri türünde yazılar gönderilebilir.
Dergiye gönderilen tüm makaleler ilk olarak ön değerlendirmeye alınarak derginin yayın kapsamına uygun olmayan, içerik ve biçimsel olarak akademik yazı formatına uygun olmadığı tespit edilen dosyalar hakemlik süreci başlatılmadan düzeltilmesi için geri gönderilebilir yada ilgili konularda yazarlardan düzenleme istenebilir. Ön değerlendirme sonrasında uygunluk verilen makaleler en az 2 hakeme gönderilerek çift aşamalı kör hakemlik işlemine tabi olacaktır.
Dergiye faklı dillerde yayın gönderildiğinde derginin dil editörleri tarafından kontrol edilerek süreç işletilmektedir.
İntihal Taraması
Akademik yazında sık görülen yayın etik ihlali olan intihal ile mücade etmek için dergiye gönderilen makalelerde intihal tespit aracı olarak Ithenticate İntihal Tespit Programı kullanılmaktadır. Programda yapılan taramalarda benzerlik oranının %15 üzerinde olmaması beklenmektedir. Aksi taktirde hakem sürecine girmeden makale editöryal süreçte reddedilir ve herhangi bir şekilde yeniden değerlendirmeye alınmaz. İntihal raporu uygun görülen makaleler hakem sürecine kabul edilir; çeviri yazılarında ise editör kurulunca değerlendirmeler yapılmaktadır.
Hakem Değerlendirmesi (Çift Aşamalı Kör Hakemlik Sistemi)
İntihal raporu uygun görülen makaleler hakemlerin ve yazarların isimlerinin saklı tutulduğu çift aşamalı kör hakemlik sistemi ile aşağıda belirtilen hakem değerlendirme sürecinden geçirilir;
Ön değerlendirme sonrasında uygun görülen makaleler Editör ve/veya Yayın Kurulunca uzmanlık alanlarına göre uygun görülen farklı kurumlarda görev alan iki hakeme gönderilir.
Hakemler kendilerine iletilen makaleleri orjinallik, yöntem, literatürsel değeri, bulguların işlenmesi ve sonuçların desteklenmesi gibi unsurlar göz önüne alınarak değerlendirme yaparlar.
Hakemler makaleyi kabul edebilir, reddedebilir veya yazarlardan biçime ve/veya içeriğe yönelik düzeltme yapmalarını isteyebilirler. Bir makalenin yayına kabul edilebilmesi için en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi gerekmektedir. Hakem raporlarından birinin olumlu, diğerinin olumsuz olması durumunda makale üçüncü bir hakeme daha gönderilir.
Hakem veya hakemler tarafından talep edilen düzeltmeler olması durumunda yazar hakemler tarafından yapılan eleştiri ve önerileri göz önünde bulundurarak istenen düzeltmeleri en geç 15 gün içerisinde tamamlayarak makaleyi tekrar gönderir. Hakemler aynı makale için birden fazla kez düzeltme isteyebilirler.
İki hakem tarafından yayınlanması uygun görülmeyen makale yayına kabul edilmez ve yayına kabul edilmeyen yazılar yazarlarına iade edilir.
Hakem raporları dergi editörlüğü tarafından 5 yıl süreyle saklanır.
Yazarlar hakemlerin olumsuz görüşlerine, istedikleri değişiklik ve düzeltmelere karşı kanıt göstermek koşuluyla itiraz edebilirler. Bu itiraz Yayın Kurulu tarafından incelenir ve gerekli görülürse farklı hakem görüşüne başvurulur.
Çalışmalarının yayınlanabilmesi için yazarlar, hakemlerin ve Yayın Kurulu’nun görüş ve önerilerini dikkate almak zorundadırlar.
Hakemler tarafından olumlu görüş bildirilerek yayınlanma aşamasına gelen tüm makaleler için son değerlendirme Yayın Kurulu tarafından yapılır. Yayın Kurulu tarafından “yayınlanabilir” kararı verilen makaleler yayın sırasına alınır ve bir sonraki sayıda yayınlanır.
Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi'ne makale gönderen yazarlar, söz konusu hakem değerlendirme koşullarını ve sürecini kabul etmiş sayılırlar.
Dergi yayım sürecinde herhangi ücret talep edilmez.
Etik Kurul Onayı
1. Sosyal bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2. Bu başlık altında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
3. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
4. Ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
5. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
6. Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
ÖNEMLİ!!!!
Beyan başlığı altında yazarların çalışmadaki katkılarından bahsedilmesi zorundadırlar. Ayrıca yazar çıkar çatışmasının/yazarların çalışmada herhangi bir kişisel ve finansal çıkarlarına yönelik çatışma olmadığını bildirmeleri gerekmektedir. Araştırma kapsamında etik kurul iznine gerek olup olmadığını, gerekli ise izin belgesinin alındığı kurum, tarih ve karar sayısı ifade edilmelidir.
Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından çıkartılan Sinop-e: Turizm Araştırmaları Dergisi Aralık sayısı için makale kabulüne başlamıştır. Makale süreçleri sadece DergiPark sistemi üzerinden işletilecek olup https://dergipark.org.tr/tr/journal/4368/submission/step/manuscript/new link adresi üzerinden makale gönderimi sağlanacaktır.