Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇAĞINDA KARİYER PLANLAMASINI ETKİLEYEN YENİ DEĞERLER VE YETKİNLİKLER: ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDEKİ ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2021, Cilt: 1 Sayı: 1, 87 - 100, 30.12.2021

Öz

Ülkemizde eğitim faaliyetleri, ailelerin ve eğitmenlerin özverisiyle şekillenen ve gençlerin hayata hazırlanmasında etkin rol oynayan en önemli faktördür. Bu nedenle, üniversite öğrencilerinin, eğitim süreci içinde meslek ve kariyer hedeflerini şekillendirirken dış çevreden aldıkları değerlerin ve yetkinliklerin değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışmada, etkisini her geçen gün artıran dijital dönüşüm çağında özellikle gençlerin meslek seçimlerinde ve kariyer planlamalarında hangi değerlerin ve yetkinliklerin ön plana çıktığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel bir çalışma olarak modellenen bu araştırmanın konusuna ve amacına uygun olarak kolay ulaşılabilirlik prensibine göre seçilen dokuz farklı üniversite öğrencisi ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. İncelenen veriler, betimsel ve içerik analizleri ile fenomenoloji tekniği kullanılarak analiz edilmiş ve ülke genelindeki gençlerin kariyer planlarının nasıl şekillendiği ve dijital çağın meydana getirdiği yeni değerler hakkında somut bulgulara ulaşılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre, genç nesil dijital çağın farkında ve onu kullanarak hedeflerini gerçekleştirmek için gereken kişisel çabaların kendilerine sunulmasını talep etmektedir. Öğrenciler, gelecekte de dijitalleşmenin artarak devam edeceğinin ve bu etkiyle bazı mesleklerin yok olurken bazı yeni mesleklerin ortaya çıkacağını öngörebilmekte ve değişime ayak uydurmaları gerektiğini kendileri adına belirleyebilmektedirler. Bu bağlamda, personelinin kişisel gelişimine önem veren işletmelerin yeni nesil iş gücüyle uyum içinde çalışabileceği düşünülmektedir, çünkü sanılanın aksine, meslek eğitimi alan gençler, mesleklerinde başarılı olabilmek için önceki nesiller gibi sabır, disiplin, düzenli ve planlı çalışmayı önemsemektedirler.

Kaynakça

  • Erkuş, A. (2005). Bilimsel araştırma sarmalı. Seçkin Yayıncılık: Ankara.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İnsan Kaynakları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serdar Çakan 0000-0001-7444-9079

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çakan, S. (2021). DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇAĞINDA KARİYER PLANLAMASINI ETKİLEYEN YENİ DEĞERLER VE YETKİNLİKLER: ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDEKİ ÖĞRENCİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Scientific Journal of Innovation and Social Sciences Research, 1(1), 87-100.