Etik ilkeler
SMJ en yüksek etik ve bilimsel standartlara sahiptir ve makalelerde ticari kaygı barındırılmamaktadır. Yayın Kurulu, Uluslararası Tıp Dergisi Editörler Konseyi (International Medical Journal Editors Council-ICMJE) ve Editoryal Etik İlkeler Komisyonu (Editorial Ethical Principles Commission-COPE) ilkeleri çerçevesinde çalışır.
Klinik araştırmalar için “WMA Helsinki Deklarasyonu-İnsanlar ile yapılan Tıbbi Araştırmalarda Etik İlkeler”, (deney hayvanları ile yapılan çalışmalar için “Hayvanlar ile yapılan Biyotıp Araştırmalarında Uluslararası Rehber İlkeler” ve “Laboratuvar Hayvanlarının Kullanımı ve Bakımı için Kılavuz” ile uyumlu olarak ilgili etik kurulu onayı alınmalıdır. Vaka raporları hazırlanırken hastanın mahremiyetine dikkat edilmelidir. Hastaların kimliğini tanımlayıcı bilgiler ve fotoğraflar, hastane kayıt numarası ve tarihler kullanılmamalıdır. Olgu sunumları için, “Bilgilendirilmiş Onam” alınmalıdır. Deneysel hayvan çalışmalarında, ağrı ve huzursuzluğu en aza indirgemek için yapılan işlemler yazının içinde açıklanmalıdır.
Yayınlanmak için gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. İntihal kuralları dergi tarafından takip edilmekte olup kabul edilebilir maksimum benzerlik oranı %20’dir.
Yayın politikası
SMJ yılda 3 sayı olarak (Nisan, Ağustos, Aralık) yayımlanır. Derginin dili hem Türkçe hem de İngilizce’dir. Açık erişim sağlanmaktadır. Dergide yayınlanan bilimsel eserlerin sahiplerinden değerlendirme sürecinin herhangi bir basamağında ücret talep edilmemektedir. SMJ’de yayınlanan makalelerdeki görüş ve sonuçların tüm sorumluluğu yazarlara aittir. Dergi editörleri ve yayın kurulu araştırma verilerinin güvenilirliği ve sonuçları ile ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. Dergi, tüm yazarların makalelerinde yer alacak kendi ORCID tanımlayıcılarını sunmalarını önermektedir. Makalelerin değerlendirilmek üzere ‘smj@samsun.edu.tr’ mail adresine gönderilmesi rica olunur.