Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İMALAT İŞLETMELERİNDE ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZ

Yıl 2019, Sayı: ICOAEF Özel Sayı, 209 - 224, 03.10.2024

Öz

Fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci olan ergonomi, iş ve iş yeri düzenleme çalışmalarının sistematik bir şekilde yürütülerek çalışanların aşırı zorlanmalar yüzünden yıpranmalarının önlemesini ve çalışan performansının en üst seviyeye çıkarılmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, ergonomi uygulamalarının hem işveren hem de iş gören açısından olumlu faydalar sağlayacağını ve günümüzün ekonomik ve sosyal şartları düşünüldüğünde işletmelerde ergonominin öneminin giderek arttığını ifade etmek mümkündür. Bu çalışmada, imalat işletmelerinde ergonomi alanında yapılan çalışmaların değerlendirilmesi üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede, Ulusal literatürde imalat işletmelerinde ergonomik risk değerlendirme yöntemleri üzerine yapılmış çalışmalar bibliyometrik açıdan analiz edilmiştir. Çalışmaların belirlenmesi aşamasında, konuyla ilgili anahtar kelimeler kullanılarak sorgulamalar yapılmıştır. Sorgulamalar sonucunda ulaşılan çalışmalar, araştırma konusuyla ilişkili olup olmama durumlarına göre değerlendirilerek araştırma evreni oluşturulmuştur. Analiz aşamasında ise, çalışmalarda işlenen ergonomik faktörlerin neler olduğu, ergonomik risklerin değerlendirilmesinde hangi yöntemlerin kullanıldığı, yöntemlerin kullanım sıklıkları, uygulama yapılan sektörlerin neler olduğu, çalışmaların yıllara göre dağılımının nasıl olduğu şeklindeki sorulara cevaplar aranmıştır. Yapılan analizler sonucunda, ergonomi üzerine yoğunlaşan araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur

Kaynakça

  • Çatı, K. ve Öcel, Ç. (2018). Türkiye’de pazarlama ile ilgili yayınlanan makalelerin bibliyometrik incelenmesi. İşletme Araştırmaları Dergisi Journal of Business Research-Turk, 10(3), 508-519.
  • Erkan, N. (2005). Ergonomi (9. b.). Ankara: MPM (Milli Prodüktivite MerkeziYayınları).
  • Hollnagel, E. (1997). Cognitive ergonomics: It's all in the mind. Ergonomics, 40(10),1170-1182.
  • Hotamışlı, M. ve Efe, D. (2015). Duygusal zekâ ve liderlik ilişkisi bağlamındaki çalışmaların bibliyometrik analiz ile incelenmesi. Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 101-121.
  • Koç, S. veTestik, Ö. M.(2016). Mobilya sektöründe yaşanan kas-iskeletsistemirisklerinin farklı değerlendirme metotları ile incelenmesi, Endüstri Mühendisliği Dergisi, 27(2), 2-27
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonometri (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Deste

Sami Sever

Yayımlanma Tarihi 3 Ekim 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: ICOAEF Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Deste, M., & Sever, S. (2024). İMALAT İŞLETMELERİNDE ERGONOMİK RİSK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ ÜZERİNE BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZ. EKEV Akademi Dergisi(ICOAEF Özel Sayı), 209-224.