Although
cereal products are the most important food sources in all countries and so are
important to human beings, the gluten substance found in cereals such as wheat,
barley and rye can cause chronic small bowel diseases in individuals with
genetic predisposition. This disease is called as 'celiac', which causes
deterioration of the natural structure of the small intestine by taking food
containing gluten. The only treatment method is the gluten-free diet, which can
be a lifelong diet. Celiac disease patients not only suffer from dietary
difficulties but also meeting their social and biological needs in different
settings such as home, school and in society. In our country, the researches
about meeting the social-biological needs in schools of the students with
celiac disease are very limited. Therefore, in this study, it was aimed to
reveal the socio-biological problems faced by the children in the elementary
school age who have to follow a gluten-free diet. In this direction, a 'case
study method' was used to determine the problems that a child with celiac
disease in primary school is experiencing in meeting the social and biological
needs in the school environment. Semi-structured interviews were conducted with
the students, parents and teachers in the study, and the data obtained from the
interviews were analyzed by content analysis. According to the research
findings, it was reached that the students have problems in finding gluten free
products at the school, participating in the organized social activities, and
sharing the situation with their friends. It was concluded that school
administrators and teachers need to be more sensitive about the measures to
facilitate the life of the students by increasing their awareness level.
celiac disease gluten-free diet socio-biological problems special education least restricted education environment indivuduals with chronic ilnesses
Bütün ülkelerde en önemli besin kaynağı
olma özelliği taşıyan tahıl ürünleri insanlar için bu denli önemli olmasına
rağmen buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan amino asiti genetik
yatkınlığı olan bireylerde kronik ince bağırsak hastalığına neden olabilmektedir.
Gluten içeren besinlerin tüketilmesiyle birlikte ince bağırsağın doğal
yapısının bozulmasına neden olan bu hastalık ‘çölyak’ olarak tanımlanmaktadır.
Tek tedavi yöntemi, ömür boyu uygulanması gereken glutensiz diyet olan çölyak hastalığında diyet uygulamanın zorluğu
yanında sosyal ve biyolojik ihtiyaçlarının karşılanması açısından da sorunlar
yaşanmaktadır. Ülkemizde, çölyaklı öğrencilerin eğitimleri sürecinde okullarda
sosyo-biyolojik ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili araştırmalar oldukça
sınırlıdır. Dolayısıyla bu çalışmada, glutensiz diyet uygulamak durumunda olan
ilkokul çağındaki çocukların karşılaştıkları sosyo-biyolojik problemlerin ortaya
çıkarılması amaçlanmıştır. İlkokula devam eden çölyaklı bir çocuğun okul
ortamında sosyal ve biyolojik ihtiyaçlarının karşılanmasında yaşadığı
problemlerin belirlenmesi amacıyla ‘vaka incelemesi yöntemi’ kullanılmıştır. Çalışmada
öğrenci, ebeveyn ve öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, elde
edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma
bulgularına göre öğrencinin okulda diyete uygun yiyecek bulmada, düzenlenen
sosyal etkinliklere katılmada problem yaşadığı, hastalığını arkadaşlarıyla
paylaşmaktan çekindiği, okul idareci ve öğretmenlerinin farkındalık
düzeylerinin artırılarak öğrencilerin yaşamını kolaylaştırıcı tedbirler
konusunda daha hassas davranmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Çölyak hastalığı glutensiz diyet sosyo-biyolojik problemler özel eğitim en az sınırlandırılmış eğitim ortamı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 40 |