BibTex RIS Cite

Elma Sirkesi ve Teröpatik Etkileri

Year 2009, Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1, 155 - 158, 01.02.2009

Abstract

Fransızca Vin aigre ‘’Ekşi şarap’’ kelimesinden gelen sirke; şarap, melas, sorgum, elma, armut, üzüm, çilek, kavun, hindistan cevizi, bal, bira,
patates, pancar, akçaağaç şurubu, malt, tahıl, peynir altı suyu dahil olmak üzere mayalanabilir karbonhidrat kaynağı olan hemen hemen her üründen
yapılabilmektedir. İnsanoğlu sirkeyi binlerce yıldır çeşni ve gıda koruyucu olarak kullanmaktadır. Son yıllarda ise; antibakteriyel aktivitesinin yanı
sıra kan basıncını düşürmesi, kardiyovasküler hastalıkları azaltması, antioksidan aktivitesi ve besin metabolizmasını teşvik etmesiyle ilişkili olarak
sirke tüketimi ve bu konudaki araştırmalar artmaktadır. Elma vitaminler, mineraller, fenolik maddeler, organik asitler ve antioksidan maddelerce
zengin olan bir meyvedir ve bu meyveden elde edilen sirkesinin de zengin besin öğelerine sahip olduğu yapılan araştırmalarda rapor edilmiştir.
Elma sirkesi günümüzde birçok sağlık sorununun çözümünde kullanılmaktadır. Bu çalışmada elma sirkesinin bileşimleri, teröpatik etkileri ve
kullanım alanları hakkında bilimsel veriler ışığında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Sirke, elma sirkesi, teröpatik etk

Apple Vinegar And Its Therupotic Effects

Year 2009, Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1, 155 - 158, 01.02.2009

Abstract

Vinegar, from the French vin aigre, meaning “sour wine,” can be made from almost any fermentable carbohydrate source, including wine, molasses, dates, sorghum, apples, pears, grapes, berries, melons, coconut, honey, beer, maple syrup, potatoes, beets, malt, grains, and whey. Apple fruit is rich source of vitamins, minerals, phenolic substances, organic acids and antioxidants so that apple vinegar has these rich nutrients that have been reported in several researches. Vinegar is used as a protective food additive and food flavoring agent for thousands of years. In recent years, there is an increased interest about the health beneficial effects of apple vinegar such as anti-bacterial and antioxidant, blood pressure reducing activity, prevention from cardiovascular diseases. Apple cider vinegar is used to help the some health problems in the solution of today, many health problems are used. The aim of this study is to explore the content of apple vinegar and its therapeutic effects on consumer by using the latest scientific studies

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA87YZ84MS
Journal Section Research Article
Authors

Aysun Öztürk This is me

Yasin Özdemir This is me

Zekiye Göksel This is me

Publication Date February 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1

Cite

APA Öztürk, A., Özdemir, Y., & Göksel, Z. (2009). Apple Vinegar And Its Therupotic Effects. Reserach Journal of Agricultural Sciences(1), 155-158.
AMA Öztürk A, Özdemir Y, Göksel Z. Apple Vinegar And Its Therupotic Effects. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). February 2009;(1):155-158.
Chicago Öztürk, Aysun, Yasin Özdemir, and Zekiye Göksel. “Apple Vinegar And Its Therupotic Effects”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 1 (February 2009): 155-58.
EndNote Öztürk A, Özdemir Y, Göksel Z (February 1, 2009) Apple Vinegar And Its Therupotic Effects. Reserach Journal of Agricultural Sciences 1 155–158.
IEEE A. Öztürk, Y. Özdemir, and Z. Göksel, “Apple Vinegar And Its Therupotic Effects”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), no. 1, pp. 155–158, February 2009.
ISNAD Öztürk, Aysun et al. “Apple Vinegar And Its Therupotic Effects”. Reserach Journal of Agricultural Sciences 1 (February 2009), 155-158.
JAMA Öztürk A, Özdemir Y, Göksel Z. Apple Vinegar And Its Therupotic Effects. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:155–158.
MLA Öztürk, Aysun et al. “Apple Vinegar And Its Therupotic Effects”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 1, 2009, pp. 155-8.
Vancouver Öztürk A, Özdemir Y, Göksel Z. Apple Vinegar And Its Therupotic Effects. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(1):155-8.