Our country is the 4th with its 3 million tones apple production in the world ,which has got the 65 million tones apple. Turkey exports 0,3-0,4 % part of its apple production. In this research, post and preharvest physiological disorders (superficial scald, bitter spot, water core, flesh browning, CO2 induced injury, low CO2 injury, light induced scald, cleavage, corroding) for apple, which is important for our country, have been discussed. Causes of the formation and indication have explained and sensitive cultivars have given. Additionally, prevention of disorders and detection practices are emphasized. As a result, some advices have been aligned about reduction or prevention of physiological disorders which are about pre and post-harvest
Ülkemiz, 65 milyon ton’luk dünya elma üretiminde 3 milyon ton ile 4. sırada yer almaktadır. Türkiye, üretilen elmanın % 0,3-0,4’lik kısmı ihraç
etmektedir. Bu çalışmada ülkemiz açısından önem arz eden elma meyvesinde hasat öncesi ve hasat sonrası görülen önemli fizyolojik bozukluklar
(kabuk yanıklığı, acı benek, iç sulanması, meyve eti kahverengileşmesi, karbondioksit (CO2) zararı, düşük oksijen (O2) zararı, güneş yanıklığı,
çatlamalar, paslanma) hakkında çalışmalar derlenmiştir. Bozuklukların oluşma nedenleri ve belirtileri açıklanmış ve bu bozukluklara hassa çeşitler
vurgulanmıştır. Ayrıca, bozuklukların önlenmesi ve tespiti ile ilgili uygulamalar üzerinde de durulmuştur. Sonuçta hasat öncesi ve sonrası fizyolojik
bozuklukların azaltılması veya önlenmesi hakkında alınabilecek tedbirler sıralanarak önerilerde bulunulmuştur.
Other ID | JA33JZ89AG |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 1 - Year: 2009 Issue: 1 |