BibTex RIS Kaynak Göster

Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 176 - 181, 01.07.2012

Öz

Bu araştırma Doğu Karadeniz Bölgesi asidik çay rizosferi topraklarından izole edilerek azot fiksasyonu ve fosfat çözme gibi
özellikleri belirlenerek çay yetiştiriciliğinde biyolojik gübre olarak kullanılabilecek bakteri geliştirilmesi amacıyla yürütülmüştür.
Denemeler, laboratuvar test sonuçlarına göre seçilen 26 farklı bakteri izolatının, ahır gübresi, 3 farklı mineral gübre ve kontrole kıyasla
Muradiye 10 çay klonunda gelişme ve verim üzerine etkisini belirlemek amacıyla tarla koşullarında 3 yıllık süreyle yürütülmüştür.
Deneme sonuçlarına göre, PGPR çay gelişmesini teşvik etmiş, yaprak makro ve mikro element içeriklerini artırmıştır. Araştırma
sonuçlarına göre, özellikle Bacillussimplex 6/4, Paenibacillusvalidus 22/1, Bacillusmegaterium42/4, Chryseobacteriumindologenes 21/5,
Pantoeaagglomerans 36/2, Bacilluscereus 27/6, Brevibacilluscentrosporus 66/4,Paenibacilluspolymyxa 66/6, Pantoeaagglomerans5/8,
Burkholderiacepacia 65/6, Pseudomonasalcaligenes27/1,Paenibacilluspolymyxa24/3, Pseudomonassp.30/5 ve Brevibacilluschoshinensis
2/5 izolatları Muradiye 10 klonunda yaprak makro ve mikro element içeriği, gövde çapı, fidan yüksekliği, gövde gelişmesi ve yaprak
verimi dahil gelişmeyi teşvik etmiştir. Bu bakterilerden yüksek etkinlik gösterenler çay gelişmesini ve yaprak verimini denemede
kullanılan mineral gübrelemeye eşit veya daha fazla artırabilmiştir. Araştırmada test edilen bakterilerin, kimyasal gübre gereksinimini
azaltabildiği, organik ve iyileştirilmiş tarım uygulamalarında biyolojik gübre olarak kullanılabilecek potansiyele sahip olduğu
belirlenmiştir.

The effect of N2-fixing and P-solubilizing Bacteria on Turkish Tea Clone Muradiye 10 Growth, Yield and Nutrient Uptake

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 176 - 181, 01.07.2012

Öz

This study was conducted to isolate and identify plant growth promoting bacteria (PGPR) as biofertilizersfrom the acidic rhizosphere of tea grown in Eastern Black Sea region and to evaluate their potential use for nitrogen fixation, phosphate solubilization and improving plant growth of tea. The selected 26 different potential PGPR from a pool obtained from the tea rhizosphere on the basis of their laboratory tests value, were tested for their growth and yield of Turkish tea clone Muradiye 10 in comparison to farmyard manure and three different mineral fertilizers applicationas well as a control treatment without inoculation and any fertilizer application by conducting field experiments in three years.PGPR improved macro- and micro-nutrient concentrations in tea leaves, and stimulated plant growth. Trial results show that inoculation with Bacillussimplex 6/4, Paenibacillusvalidus 22/1, Bacillusmegaterium42/4, Chryseobacteriumindologenes 21/5, Pantoeaagglomerans 36/2, Bacilluscereus 27/6, Brevibacilluscentrosporus 66/4,Paenibacilluspolymyxa 66/6, Pantoeaagglomerans 5/8, Brevibacilluschoshinensis 2/5 stimulated overall plant shoot growth, macro- and micro-nutrient concentrations, trunk diameter, plant height and leaf yield of Turkish tea clones Muradiye 10 in the field experiments. Of the effective bacteria tested consistently gave growth and yields of tea equal to or higher than chemical fertilizers applied. The bacterial strain tested in this study improved for enhanced plant growth promotion will enable reductions in inputs of chemical fertiliser, had a potential to be used as a bio-fertilizer in sustainable and organic tea production

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA89SU35HU
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ramazan Çakmakçı Bu kişi benim

Yaşar Ertürk Bu kişi benim

M. Figen Dönmez Bu kişi benim

Mustafa Erat Bu kişi benim

Meral Kutlu Bu kişi benim

Remzi Sekban Bu kişi benim

Ayhan Haznedar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çakmakçı, R., Ertürk, Y., Dönmez, M. F., Erat, M., vd. (2012). Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 176-181.
AMA Çakmakçı R, Ertürk Y, Dönmez MF, Erat M, Kutlu M, Sekban R, Haznedar A. Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2012;(2):176-181.
Chicago Çakmakçı, Ramazan, Yaşar Ertürk, M. Figen Dönmez, Mustafa Erat, Meral Kutlu, Remzi Sekban, ve Ayhan Haznedar. “Azot Fikseri Ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2012): 176-81.
EndNote Çakmakçı R, Ertürk Y, Dönmez MF, Erat M, Kutlu M, Sekban R, Haznedar A (01 Temmuz 2012) Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 176–181.
IEEE R. Çakmakçı, “Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 176–181, Temmuz 2012.
ISNAD Çakmakçı, Ramazan vd. “Azot Fikseri Ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2012), 176-181.
JAMA Çakmakçı R, Ertürk Y, Dönmez MF, Erat M, Kutlu M, Sekban R, Haznedar A. Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012;:176–181.
MLA Çakmakçı, Ramazan vd. “Azot Fikseri Ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2012, ss. 176-81.
Vancouver Çakmakçı R, Ertürk Y, Dönmez MF, Erat M, Kutlu M, Sekban R, Haznedar A. Azot Fikseri ve Fosfat Çözücü Bakterilerin Muradiye 10 Çay Klonunda Gelişme, Verim ve Besin Alımı Üzerine Etkisi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012(2):176-81.