Bu araştırmada Konya İlinde karma yem üreticilerinin yem hammaddesi olarak kullandıkları ham soya yağlarının tokoferol ve yağ
asidi içerikleri değerlendirilmiştir. Yağ asidi komposizyonları Gaz kromotografi, tokoferol içerikleri HPLC cihazı ile analiz edilmiştir.
Ham soya yağı örnekleri Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında altı ayrı fabrikadan temin edilmiştir. Ham soya yağı örneklerinde α-tokoferol
(93,625–408,211 mg/kg), β-tokoferol (9,932–472,960 mg/kg), γ-tokoferol (1,142–71,603 mg/kg) ve δ-tokoferol (0,329–9,122 mg/kg)
içerikleri belirlenmiştir. Ham soya yağlarında yağ asidi içeriğinde palmitik, oleik, linoleik, linolenik ve stearik yağ asitleri miktarları tespit
edilmiş, toplam doymamış yağ asitleri miktarı % 82,352-% 88,095 arasında, toplam doymuş yağ asitleri % 12,945–% 18,688 arasında
belirlenmiştir. Soya yağında yağ asitleri içeriği açısından belirlenen değerlerlerle daha önce yapılan çalışmalar arasında paralellikler
görülmüştür. Tokoferol içerikleri bakımından tespit edilen değerlerle uyuşan literatür bulunamamış ve elde edilen sonuçların büyük
farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Soya yağlarının tokoferol ve yağ asitleri içerikleri açısından kalitelerinin kontrolü, bu iki özellik
açısından farklı değerlere sahip yağların eklenmesiyle üretilen karma yemlerle beslenen hayvanların ürün kompozisyonuna etkisi
düşünüldüğünde önem arz etmektedir.
In this research fatty acid and tocopherol contents of crude soybean oils, used as a feed raw material by mixed feed producers in Konya province, Turkey, were evaluated. Fatty acid contents were analyesed by Gas Cromotografy and tocopherol contents were analyesed by HPLC. Soybean oil samples were obtained from six feed factories in March, May and July. The tocopherols determined in soybean oil samples were found as α-tocopherol (93,625-408,211 mg/kg), β-tocopherol (9,932-472,960 mg/kg), γ-tocopherol (1,142-71,603 mg/kg) and δ-tocopherol (0,329-9,122 mg/kg). The determined fatty acids in soybean oils were palmitic, oleic, linoleic, linolenic and stearic acids. The unsaturated fatty acids were ranged from 82,352% to 88,095%. The saturated fatty acids were ranged between 12,945% - 18,688%. The results of the fatty acid of the samples were similar with the results of the previous studies on soybean oils. The tocopherol contents of the soybean oils were not found in agreement with the literature findings and the results were varied in a wide range. Soybean oils, tocopherol and fatty acids content in terms of quality control displays an impact of considering the importance of this control since these two features are different from the values of oils with the addition of produced mixed feed animals fed composition of the product
Other ID | JA65GG98ZC |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Issue: 2 - Year: 2012 Issue: 2 |