BibTex RIS Kaynak Göster

Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol ve Yağ Asidi İçerikleri

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 87 - 90, 01.07.2012

Öz

Bu araştırmada Konya İlinde karma yem üreticilerinin yem hammaddesi olarak kullandıkları ham soya yağlarının tokoferol ve yağ
asidi içerikleri değerlendirilmiştir. Yağ asidi komposizyonları Gaz kromotografi, tokoferol içerikleri HPLC cihazı ile analiz edilmiştir.
Ham soya yağı örnekleri Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında altı ayrı fabrikadan temin edilmiştir. Ham soya yağı örneklerinde α-tokoferol
(93,625–408,211 mg/kg), β-tokoferol (9,932–472,960 mg/kg), γ-tokoferol (1,142–71,603 mg/kg) ve δ-tokoferol (0,329–9,122 mg/kg)
içerikleri belirlenmiştir. Ham soya yağlarında yağ asidi içeriğinde palmitik, oleik, linoleik, linolenik ve stearik yağ asitleri miktarları tespit
edilmiş, toplam doymamış yağ asitleri miktarı % 82,352-% 88,095 arasında, toplam doymuş yağ asitleri % 12,945–% 18,688 arasında
belirlenmiştir. Soya yağında yağ asitleri içeriği açısından belirlenen değerlerlerle daha önce yapılan çalışmalar arasında paralellikler
görülmüştür. Tokoferol içerikleri bakımından tespit edilen değerlerle uyuşan literatür bulunamamış ve elde edilen sonuçların büyük
farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Soya yağlarının tokoferol ve yağ asitleri içerikleri açısından kalitelerinin kontrolü, bu iki özellik
açısından farklı değerlere sahip yağların eklenmesiyle üretilen karma yemlerle beslenen hayvanların ürün kompozisyonuna etkisi
düşünüldüğünde önem arz etmektedir.

Tocopherol and Fatty Acid Contents of Some Crude Soybean Oils Used by Mixed Feed Factories in Konya Province

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 87 - 90, 01.07.2012

Öz

In this research fatty acid and tocopherol contents of crude soybean oils, used as a feed raw material by mixed feed producers in Konya province, Turkey, were evaluated. Fatty acid contents were analyesed by Gas Cromotografy and tocopherol contents were analyesed by HPLC. Soybean oil samples were obtained from six feed factories in March, May and July. The tocopherols determined in soybean oil samples were found as α-tocopherol (93,625-408,211 mg/kg), β-tocopherol (9,932-472,960 mg/kg), γ-tocopherol (1,142-71,603 mg/kg) and δ-tocopherol (0,329-9,122 mg/kg). The determined fatty acids in soybean oils were palmitic, oleic, linoleic, linolenic and stearic acids. The unsaturated fatty acids were ranged from 82,352% to 88,095%. The saturated fatty acids were ranged between 12,945% - 18,688%. The results of the fatty acid of the samples were similar with the results of the previous studies on soybean oils. The tocopherol contents of the soybean oils were not found in agreement with the literature findings and the results were varied in a wide range. Soybean oils, tocopherol and fatty acids content in terms of quality control displays an impact of considering the importance of this control since these two features are different from the values of oils with the addition of produced mixed feed animals fed composition of the product

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA65GG98ZC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülşah Kanbur Bu kişi benim

Elif Adıyaman Bu kişi benim

Veysel Ayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kanbur, G., Adıyaman, E., & Ayhan, V. (2012). Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol ve Yağ Asidi İçerikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 87-90.
AMA Kanbur G, Adıyaman E, Ayhan V. Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol ve Yağ Asidi İçerikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2012;(2):87-90.
Chicago Kanbur, Gülşah, Elif Adıyaman, ve Veysel Ayhan. “Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol Ve Yağ Asidi İçerikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2012): 87-90.
EndNote Kanbur G, Adıyaman E, Ayhan V (01 Temmuz 2012) Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol ve Yağ Asidi İçerikleri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 87–90.
IEEE G. Kanbur, E. Adıyaman, ve V. Ayhan, “Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol ve Yağ Asidi İçerikleri”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 87–90, Temmuz 2012.
ISNAD Kanbur, Gülşah vd. “Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol Ve Yağ Asidi İçerikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2012), 87-90.
JAMA Kanbur G, Adıyaman E, Ayhan V. Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol ve Yağ Asidi İçerikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012;:87–90.
MLA Kanbur, Gülşah vd. “Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol Ve Yağ Asidi İçerikleri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2012, ss. 87-90.
Vancouver Kanbur G, Adıyaman E, Ayhan V. Konya İlinde Bazı Karma Yem Fabrikalarında Kullanılan Ham Soya Yağlarının Tokoferol ve Yağ Asidi İçerikleri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012(2):87-90.