BibTex RIS Kaynak Göster

Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 29 - 32, 01.07.2012

Öz

Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır koşullarında 2010-2011 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada,
yurtdışından temin edilen 6 adet yazlık ve alternatif ekmeklik buğday çeşidi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak ekilen 5
adet yazlık ve alternatif ekmeklik buğday çeşidi ve Gap Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi tarafından geliştirilen aday-14
yazlık ekmeklik buğday hattı kullanılmıştır. Yapılan varyans analizinde, incelenen özellikler bakımından tane verimi, hektolitre ağırlığı,
bin dane ağırlığı ve mini sds değerleri bakımından %1, protein oranı bakımından ise %5 seviyesinde önemli farklılıklar belirlenmiştir.
Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre; tane verimi 278.9 ile 662.7 kg da-1, hektolitre ağırlığı 72.8 ile 77.9 g, bin tane ağırlığı 30.0 ile
40.6 g, protein değeri %10.1-11.4, mini sds 9.0-14.9 ml, arasında değişmiştir. Bu çalışmada teknolojik kalite parametreleri yönünden
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak ekilişi yapılan Pehlivan çeşidi öne çıkarken, tane verimi ve protein değerleri açısından yurt
dışından temin edilen çeşitler ve mini sds değeri açısından da yurt dışında tescil edilen fakat bölgemizde yaygın olarak ekilen Segretoria
çeşidi öne çıkmıştır. Yapılacak kalite ağırlıklı çalışmalarda yurt dışından getirilen bu çeşitlerin tercih edilmesi kaliteyi artıracaktır.

Evaluation of Domestic and Foreign Bread Wheat Varieties in terms of Some Quality Parameters and Grain Yield

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 29 - 32, 01.07.2012

Öz

This research was carried out in 2010-2011 growing season in Diyarbakır conditions in Southeast Anatolia Region to determine the bread quality and grain yield characteristics.. In this study, 12 bread wheat varietes were used and one of them was adven sed line. As a result of analysis of variance, significant differences were determined in terms of grain yield, hectoliter weight, thousand grain weight and mini-sds value in the level of 1% and in terms of protein content 5%. Grain yields of genotypies ranged from 278.9 to 662.7 kg/da-1, thousand grain weight from 30.0 to 40.6 gr, protein content from 10.1 to 11.4 % and mini SDS from 9.0 to14.9 ml. Acording to result of the study, Tanya, Segatario and Adana-99 had better perform in terms of grain yield, Mini sedimantion and protein value respectively. These varieties could be used successully as a progenitor in breeding programmes and recommended for production

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA25GV69DV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Karaman Bu kişi benim

Enver Kendal Bu kişi benim

Hüsnü Aktaş Bu kişi benim

Sertaç Tekdal Bu kişi benim

Ahmet Altıkat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karaman, M., Kendal, E., Aktaş, H., Tekdal, S., vd. (2012). Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 29-32.
AMA Karaman M, Kendal E, Aktaş H, Tekdal S, Altıkat A. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2012;(2):29-32.
Chicago Karaman, Mehmet, Enver Kendal, Hüsnü Aktaş, Sertaç Tekdal, ve Ahmet Altıkat. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2012): 29-32.
EndNote Karaman M, Kendal E, Aktaş H, Tekdal S, Altıkat A (01 Temmuz 2012) Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 29–32.
IEEE M. Karaman, E. Kendal, H. Aktaş, S. Tekdal, ve A. Altıkat, “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 29–32, Temmuz 2012.
ISNAD Karaman, Mehmet vd. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2012), 29-32.
JAMA Karaman M, Kendal E, Aktaş H, Tekdal S, Altıkat A. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012;:29–32.
MLA Karaman, Mehmet vd. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2012, ss. 29-32.
Vancouver Karaman M, Kendal E, Aktaş H, Tekdal S, Altıkat A. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012(2):29-32.