BibTex RIS Kaynak Göster

Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 19 - 23, 01.07.2012

Öz

Bu çalışmada Çukurova Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin selenyum konsantrasyonları ve toprakların
selenyum içeriği ile bitkinin selenyum içerikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ekmeklik buğday çeşitlerinden Adana-99, Ceyhan-99,
Pandas, Osmaniyem ve Karatopak çeşitlerinin; makarnalık buğday çeşitlerinden Fuatbey-2000 ve Amanos-97 çeşitlerinin selenyum
içerikleri incelenmiştir. Farklı yerlerden selenyum içeriğini belirlemek amacıyla toprak, yaprak ve tane örnekleri alınmıştır. Bitki yaprak
örnekleri sapa kalkma döneminde, tane örnekleri ise hasattan sonra alınmıştır. Toprak örnekleri, yaprak ve tane örneği alınan bitkinin kök
bölgesinden alınmıştır. Toprak örneklerinin selenyum içeriği 2.84 µg kg-1 ile 19.31 µg kg-1 arasında değişmektedir. Farklı buğday
çeşitlerinden alınan yaprak örneklerinin selenyum içerikleri 46.00 µg kg-1 ile 231.00 µg kg-1 arasında değişirken, tane örneklerinin
selenyum içerikleri 11.3 ve 626.9 µg kg-1 arasında değişmektedir. Tanede en düşük selenyum içeriği 11.3 µg kg-1 ile Fuatbey-2000
çeşidinde ölçülürken, en yüksek selenyum içeriği 626.9 µg kg-1 ile Amanos-97 çeşidinde ölçülmüştür. Yapılan istatistik analizlerine göre
toprakların selenyum içerikleri ile yaprak ve tanenin selenyum içerikleri arasında doğru bir ilişki bulunmaktadır. Toprakların selenyum
içerikleri ile yaprakların selenyum içerikleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak 0.01 düzeyinde önemli bulunurken, toprakların selenyum
içerikleri ile tanenin selenyum içeriği arasındaki ilişki istatistiksel olarak 0.05 düzeyinde önemli bulunmuştur. Aynı şekilde yaprağın
selenyum içeriği ile tanenin selenyum içeriği arasında istatistiksel olarak 0.01 düzeyinde doğrusal bir ilişki bulunmaktadır.

The Correlation between Selenium Content of Soil and Plant for Some Wheat (Triticum Spp.) Varieties in Çukurova Region

Yıl 2012, Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2, 19 - 23, 01.07.2012

Öz

In this study, the correlation between selenium contents of soil and selenium contents of the wheat (Triticum spp.) in the Cukurova Region of Turkey were examined. Also selenium contents of Adana-99, Ceyhan-99, Pandas, Osmaniyem, Karatopak, Fuatbey-2000 and Amanos-97 varieties were examined. The soil samples were taken from the root area of the plants and collected leafs and grains samples of the same plants were analyzed for selenium contents. The leaf samples taken during the stem elongation time and the grain samples taken at the maturation time were also analyzed. The selenium contents of soil of samples were between 2.84 µg kg-1 and 19.31 µg kg-1. Whereas selenium contents of leaves of wheat samples were obtained from 46.00 µg kg-1 to 231.00 µg kg-1 and the selenium contents of grain of wheat samples were obtained from 11.3 to 626.9 µg kg-1. There are an directly relation between selenium contents of soil, selenium contents of leaves and selenium contents of grain, respectively. Also, correlation between selenium contents of soil and selenium contents of leaves is significant at the 0.01 level according to statistical analysis. An addition, correlation between selenium contents of soil and selenium contents of grain is significant at the 0.05 level according to statistical analysis. Alsa, correlation between selenium contents of leaves and selenium contents of grain is significant at the 0.01 level according to statistical analysis

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA53UD43AZ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Seyyid Irmak Bu kişi benim

Tuba Semercioğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Irmak, S., & Semercioğlu, T. (2012). Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 19-23.
AMA Irmak S, Semercioğlu T. Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2012;(2):19-23.
Chicago Irmak, Seyyid, ve Tuba Semercioğlu. “Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2012): 19-23.
EndNote Irmak S, Semercioğlu T (01 Temmuz 2012) Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 19–23.
IEEE S. Irmak ve T. Semercioğlu, “Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 19–23, Temmuz 2012.
ISNAD Irmak, Seyyid - Semercioğlu, Tuba. “Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2012), 19-23.
JAMA Irmak S, Semercioğlu T. Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012;:19–23.
MLA Irmak, Seyyid ve Tuba Semercioğlu. “Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2012, ss. 19-23.
Vancouver Irmak S, Semercioğlu T. Çukurova Bölgesi’nde Yetiştirilen Bazı Buğday (Triticum Spp.) Çeşitlerinde Toprak-Bitki Selenyum İçeriği Arasındaki İlişki. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012(2):19-23.