Araştırmada, Tekirdağ koşullarına uygun bazı yıllık yem bitkileri karışımlarının yeşil ve kuru ot verimlerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Yıllık yem bitkilerinden ak acı bakla (Lupinus albus L.), Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.), koca fiğ (Vicia narbonensis
L.), adi fiğ (Vicia sativa L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) materyal olarak kullanılmıştır. Deneme, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma ve uygulama arazisinde Tesadüf Blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak 2005-
2007 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada, kullanılan bitkilerin ikili ve üçlü karışımları ile yalın olarak ekimleri yapılmıştır.
Karışımların yeşil ve kuru ot verimleri tespit edilmiştir. Yeşil ot hasatları karışımlardaki baklagil esas alınarak her bir baklagilin hasat
zamanına göre dört farklı zamanda yapılmıştır. Yeşil ot verimi bakımından en yüksek ot verimleri acı bakla + koca fiğ + Macar fiğ
karışımlarının Macar fiğin alttan ilk bakla oluşum döneminde yapılan biçimlerden elde edilmiştir. Bu karışımı acı bakla + koca fiğ + arpa
karışımlarının koca fiğin ilk bakla görüldüğü dönemde biçilmesi ve acı bakla + adi fiğ + arpa karışımlarının adi fiğin ilk bakla oluşturduğu
dönemde biçilmesi takip etmiştir.
The purpose of this study is to determine some annual forage crop intercroppings’ green and dry herb productivity which are suitable for Tekirdağ conditions. White lupin (Lupinus albus L.), Hungarian vetch (Vicia pannonica Crantz.), Narbon bean (Vicia narbonensis L.), common vetch (Vicia sativa L.) and barley (Hordeum vulgare L.), which are annual forage crops, are used as materials. The experiment, repeated three times during 2005-2007, was carried out onthe land used for research and experimentation which belongs to the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Namık Kemal University, according to trial patterns of TesadüfBlokları. The plants used in the experiment are seeded as two and three combinations and as bare. The intercroppings’ green and dry herb productivity is determined. Legumes are harvested at four different times according to their harvest season, considering the legumes in green herb harvests. The best green herb yields are gained from the intercropping of white lupin + narbon bean + Hungarian vetch and from their harvesting when the Hungarian vetch blooms its first bean. This is followed by the harvesting of white lupin + narbon bean + barley when narbon bean blooms its first bean and by the harvesting of white lupin + common vetch + barley when common vetch blooms its first bean
Diğer ID | JA99UP73PE |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Sayı: 2 - Yıl: 2012 Sayı: 2 |