Çeşitlerden 1 tanesi (J-5) 2014 yılında tescil edilen, rizomlu kırmızı yumak (Festuca rubra L. subsp. rubra), rizomsuz kırmızı yumak
(Festuca rubra L. subsp. commutata) ve narin kırmızı yumak (Festuca rubra L. subsp. trichophylla) alt türlerine ait 12 farklı kırmızı yumak
(Festuca rubra L.) çeşidinde (Barustic, Corail, Livision, Lustrous, Redskin, Rufi, Garnet, Wilma, Casanova, 07-Seas ve Libano) farklı tuz
konsantrasyonlarının (0, 50, 100, 150 ve 200 mM) çeşitlerin çimlenme oranı, sürgün ve kök uzunluğu, sürgün ve kök yaş ağırlığı, sürgün/kök
oranı ve tuza tolerans indeksleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Kızılırmak Meslek Yüksekokulu
Laboratuvarı’nda, 4 tekrarlamalı olarak, tesadüf parselleri deneme desenine göre, 2014 yılında yürütülmüştür. Araştırma sonuçları, farklı tuz
uygulamalarının çimlenme oranı, sürgün ve kök uzunluğu, sürgün ve kök yaş ağırlığı, sürgün/kök oranı ve tuza tolerans indeksi üzerinde
istatistiksel olarak önemli düzeyde etkili olduğunu göstermiştir. İncelenen parametrelerin değerleri artan tuz konsantrasyonu ile azalmıştır.
Değerlerde 100 mM tuz konsantrasyonu ile önemli azalmalar meydana gelmiş ve en düşük değerler 200 mM’da elde edilmiştir. Araştırma
bulguları göz önüne alındığında rizomlu kırmızı yumakın (Festuca rubra L. subsp. rubra) Lustrous ve Rufi çeşitlerinin diğerlerine kıyasla
daha tolerant oldukları sonucuna varılmıştır.
Seeds of 12 red fescue cultivars, which were included creeping red fescue (Festuca rubra L. subsp. rubra), chewings fescue (Festuca rubra L. subsp. commutata), and slender red fescue (Festuca rubra L. subsp. trichophylla) (Barustic, Corail, Livision, Lustrous, Redskin, Rufi, Garnet, Wilma, Casanova, 07-Seas, and Libano) subspecies, 1 of which were newly introduced (J-5) in 2014, were used to investigate the effects of different NaCl concentrates (0, 50, 100, 150 and 200 mM) on their germination rate, shoot and root length, shoot and root fresh weight, shoot/root rate, and salt tolerance index. The experiment was designed as a completely randomized with 4 replicates at the laboratory of Kizilirmak Vocational High School, Cankiri Karatekin University, in 2014. The results indicated that different treatments of salinity had statistically remarkable effects on all of the properties, studied. These parameters reduced with raising salt concentrate. Important decreases evaluated by 100 mM concentrate in all parameters and the lowest values assessed at 200 mM. According to results, remarkable variations were determined under salinity conditions among the red fescue cultivars. The overall findings suggest that the Lustrous and Rufi varieties of creeping red fescue (Festuca rubra L. subsp. rubra) were more tolerant than the other ones
Other ID | JA93EA86EY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 7 Issue: 1 |