BibTex RIS Kaynak Göster

Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 2, 37 - 40, 01.07.2014

Öz

Allium grubu içerisinde ekonomik açıdan önemli, soğan (Allium cepa L.) ve pırasa (A. ampeloprasum var. porrum L.) gibi ülkemizde de
yoğun olarak tüketilen türler yer almaktadır. Bu türler çoğunlukla 2 yıllık olup açık tozlanma göstermektedirler ve toplu çiçek yapısına
sahiptirler. Bu yapı yüzlerce küçük çiçekten meydana gelmektedir. Çiçekler elle yapılacak yapay tozlanma çalışmalarında kullanılamayacak
kadar küçük ve narin oldukları için, hibrit çeşit geliştirme ve hibrit tohum üretim çalışmalarında sitoplazmik-genik erkek kısırlık (CMS)
özelliğinden yoğun olarak faydalanılmaktadır. Erkek kısır olarak adlandırılan bitkiler fonksiyonel polene sahip olmadıkları için kendilenme
riskleri yoktur. Bu nedenle bu bitkilerden ancak melezleme sayesinde tohum alınabilmektedir. Alliumlarda hibrit çeşit geliştirebilmek için,
erkek kısır, idameci ve tozlayıcı hatların önceden belirlenmiş olması ve bu hatların birbiri ile uyumunun iyi olması gerekmektedir. Bu
çalışma ile Alliumlarda ve özellikle soğanda hibrit çeşit geliştirmek için önemli olan erkek kısırlık konusu değerlendirilmiştir.

Male Sterility Applications in Alliums

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 2, 37 - 40, 01.07.2014

Öz

The subgenus Allium section Allium includes economically important species such as onion (Allium cepa L.), leek (A. ampeloprasum var. porrum L.) and chives (A. schoenoprasum L.). These species have a biennial habit and many cultivars are open pollinated; and high levels of heterozygosity must be maintained. The Alliums’ umbel consists of a few, to hundreds of perfect flowers of per umbel. These flowers are too small to synthetic pollination studies due to the large-scale emasculation is not practical so the development of hybrid varieties is economically feasible using systems of cytoplasmic-genic male sterility (CMS). Male sterile plants, which haven’t got any fertile pollen, incapable of self-pollination so any seed produced must result from cross-pollination. Alliums hybrid production requires the development of male-sterile, maintainer and pollinator lines with good specific combination ability. This review outlines the using male sterility feature in hybrid breeding program for Alliums especially for onions.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA92FA42TF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Esra Cebeci Bu kişi benim

Fatih Hancı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Cebeci, E., & Hancı, F. (2014). Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 7(2), 37-40.
AMA Cebeci E, Hancı F. Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2014;7(2):37-40.
Chicago Cebeci, Esra, ve Fatih Hancı. “Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 7, sy. 2 (Temmuz 2014): 37-40.
EndNote Cebeci E, Hancı F (01 Temmuz 2014) Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 7 2 37–40.
IEEE E. Cebeci ve F. Hancı, “Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), c. 7, sy. 2, ss. 37–40, 2014.
ISNAD Cebeci, Esra - Hancı, Fatih. “Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 7/2 (Temmuz 2014), 37-40.
JAMA Cebeci E, Hancı F. Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2014;7:37–40.
MLA Cebeci, Esra ve Fatih Hancı. “Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, c. 7, sy. 2, 2014, ss. 37-40.
Vancouver Cebeci E, Hancı F. Allium’larda Erkek Kısırlığı Uygulamaları. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2014;7(2):37-40.