BibTex RIS Kaynak Göster

Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 111 - 113, 01.07.2009

Öz

Bu çalışma ‘Amasya’ misket elma çeşidinin meyve kalitesi ve acı benek hastalığı üzerine dört farklı kalsiyum klorit dozunun etkisini belirlemek
amacıyla yürütülmüştür. Dört farklı kalsiyum klorit dozu (100 g, 300 g, 500 g, ve 700 g/ 100 lt su) ve kontrol olarak su üç tekerrürlü olarak meyve
bağlama ve bir ay sonra olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Meyveler hasad edildikten sonra oda sıcaklığında depolanmıştır. Acı benek oranları
ve meyve kalite parametreleri (suda çözünebilir kuru madde, pH, sertlik vb) belirlenmiştir. Kuru madde miktarı ve sertlik açısından kalsiyum
uygulamaları ve kontrol arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. Fakat kontroldeki ağırlık kaybı kalsiyum klorit uygulamalarından
istatistiki olarak önemli düzeyde fazla olmuştur. Yine kontroldeki acı benek oranı (%28) kalsiyum klorit uygulanan meyvelerden (%12) daha
yüksek olmuştur. Mevcut çalışma sonuçlarına göre üretim döneminde yapılan kalsiyum klorit uygulaması acı benek oranını azaltmakta ve meyve
kalitesini artırmaktadır.

Effect of Calcium Chloride Application on Fruit Quality of Local Apple Cultivar ‘Amasya’ (Misket)

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 111 - 113, 01.07.2009

Öz

Study was carried out to determine the effect of three different doses of calcium chloride on fruit quality and bitter rot disease of apple ‘Amasya’ . Three doses of calcium chloride ((100 g, 300 g, 500 g, and 700 g/ 100 lt. water) and water control were applied with three replication to the ‘Amasya’ misket apple trees at fruit setting and one month after fruit set. Fruits were harvested and stored at room temperature and bitter rot rates and fruit quality parameters (dry matter contents, pH, firmness, e.g.) were determined. There was no statistically significant difference on dry matter and fruit firmness between control and three doses of calcium chloride. But weight loss of control fruits during storage was significantly higher than calcium chloride treatments. Bitter rot rate of control was also higher (28%) than calcium chloride treatments (12%). Based on the results of this study, calcium chloride applications during the growing season reduce the bitter pit rate of apple fruit so increase the fruit quality

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA95YB28GG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf Yanar Bu kişi benim

Resul Gerçekçioğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yanar, Y., & Gerçekçioğlu, R. (2009). Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 111-113.
AMA Yanar Y, Gerçekçioğlu R. Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2009;(2):111-113.
Chicago Yanar, Yusuf, ve Resul Gerçekçioğlu. “Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2009): 111-13.
EndNote Yanar Y, Gerçekçioğlu R (01 Temmuz 2009) Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 111–113.
IEEE Y. Yanar ve R. Gerçekçioğlu, “Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 111–113, Temmuz 2009.
ISNAD Yanar, Yusuf - Gerçekçioğlu, Resul. “Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2009), 111-113.
JAMA Yanar Y, Gerçekçioğlu R. Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:111–113.
MLA Yanar, Yusuf ve Resul Gerçekçioğlu. “Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2009, ss. 111-3.
Vancouver Yanar Y, Gerçekçioğlu R. Kalsi̇yum Klori̇t Uygulamasının ‘Amasya’ (Mi̇sket) Elma Çeşi̇di̇nde Acı Benek Oluşumu Üzeri̇ne Etkisi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(2):111-3.