BibTex RIS Kaynak Göster

Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 47 - 52, 01.07.2009

Öz

Elma ve ürünleri üzerinde son yıllarda yapılan araştırmalar bu ürünlerin terapötik özelliklerine yoğunlaşmıştır. Elma ve ürünlerinin sahip
olduğu terapötik özellikler bu ürünlerin popülaritesinde ve tüketiminde artışlar sağlamıştır. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi ve zayıflama
ürünlerinde kullanımı ile halkın dikkatini çeken elma ve ürünlerindeki en önemli risklerden bir tanesi patulin riskidir. Bahçe, hasat ve hasat
sonrası şartlarda oluşma riski olan patulinin, üretim süreçlerindeki aşamalara ve bu aşamaların koşullarına bağlı olarak konsantrasyonunda
artış veya azalış gözlenmektedir. Çoğu zaman patulinin oluşmasının engellenmesi pek mümkün olamazken, üretim aşamalarının doğası gereği
uygulanan fermantasyon, ısıl işlem, ve filtrasyon uygulaması gibi işlemlerle veya ışınlama, bağlayıcı madde uygulaması gibi üretim hattına ilave
işlemler eklenmesi ile patulinin üründen uzaklaştırılması veya indirgenmesi düşük maliyetle ve daha kolay şekilde gerçekleştirilmesi araştırılan
konulardandır. Bu araştırmada elmadan elde edilen ürünlerin üretim süreçlerindeki patulin içeriklerindeki değişimler, bu değişime neden olan
faktörler ve patulin detoksifikasyonunda kullanılan yeni teknikler bilimsel veriler ışığında irdelenmek istenmiştir.

Changes of Patulin Concentration in Apple Products During Processing Stages: A Review

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 47 - 52, 01.07.2009

Öz

Researches on the therapeutic properties of apples and their products have been drawing attention recent years. Their therapeutic features provide an increase on the popularity of these products and their consumption has a protective effect against certain disorders. Weight loss products made from apples and apple products in use among the public bring out an important risk of patulin. Patulin may occur in apples during harvest and post harvest stages. Process stages and stage conditions may cause an increase or decrease in patulin concentrations. Most of the time, it is impossible to prevent the product from patulin formation. Nature of the process steps such as fermentation, heat treatment and clarification applications or additional steps of production line such as gamma irradiation or application of binding material can help remove patulin from products or reduce its concentration with the lowest cost. In this study, patulin concentration changes are explored during the production processes of apple products according to scientific researches

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA72AV53TC
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yasin Özdemir Bu kişi benim

Seçil Erdoğan Bu kişi benim

Emir Olcay Sayın

Şefik Kurultay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özdemir, Y., Erdoğan, S., Sayın, E. O., Kurultay, Ş. (2009). Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 47-52.
AMA Özdemir Y, Erdoğan S, Sayın EO, Kurultay Ş. Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2009;(2):47-52.
Chicago Özdemir, Yasin, Seçil Erdoğan, Emir Olcay Sayın, ve Şefik Kurultay. “Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2009): 47-52.
EndNote Özdemir Y, Erdoğan S, Sayın EO, Kurultay Ş (01 Temmuz 2009) Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 47–52.
IEEE Y. Özdemir, S. Erdoğan, E. O. Sayın, ve Ş. Kurultay, “Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 47–52, Temmuz 2009.
ISNAD Özdemir, Yasin vd. “Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2009), 47-52.
JAMA Özdemir Y, Erdoğan S, Sayın EO, Kurultay Ş. Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:47–52.
MLA Özdemir, Yasin vd. “Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2009, ss. 47-52.
Vancouver Özdemir Y, Erdoğan S, Sayın EO, Kurultay Ş. Elma Ürünleri İşleme Aşamalarında Patulin Konsantrasyonunda Meydana Gelen Değişimler Üzerine Bir Derleme. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(2):47-52.