En eski muhafaza yöntemlerinden birisi olarak bilinen kurutma, birçok meyveye uygulanabilen bir işlemdir. Elmaların güneşte kurutulması çok
eski yıllardan beri bilinen bir muhafaza yöntemidir. Ancak bu yöntem toprak, taş, çöp ve böcek başta olmak üzere birçok kontaminasyona neden
olabilmektedir. Elmanın sıcak hava ile kurutulması ise düşük enerji verimliliğine ve uzun kurutma süresine sahip olan bir yöntemdir. Günümüzde
ise kurutma sırasında elmanın besin öğelerinde gerçekleşecek olası kayıpları en aza indirecek, ön işlem kalıntısı içermeyecek, mikrobiyal gelişim
ve mikotoksin oluşumu gibi sağlık risklerini elimine edecek kurutma teknikleri üzerine araştırmalar yürütülmektedir. Mikrodalga, ozmotik ve
kızıl ötesi ışınla kurutma, kalsiyum ön işlem uygulaması ve kombine kurutma sistemlerinin kullanılması gibi işlemler elma kurutma süreçlerinde
araştırılan yeni teknolojiler arasında bulunmaktadır. Bu araştırmada elma kurutma amacıyla geliştirilen son kurutma teknolojileri üzerine yapılan
çalışmalar derlenerek, olumlu ve olumsuz yanları ortaya konacaktır
Drying is known as one of the oldest preservation methods and can be applicable to many fruits. Sun drying of apple has been known from ancient times. However, this technique is weather-dependent and has contamination problems such as dust, soil, sand particles and insects. Hot air drying of apples has low energy efficiency and requires longer drying period. The desire to eliminate these problems, prevent quality loss, and achieve fast and effective thermal processing has resulted in an increase of researches on other techniques. In recent years, drying technology is being developed and designed to reduce the nutrient loss as much as eliminating the possible any pre-treatment residues. Also, these new methods ensure food safety, increase the quality of dried apples and reduce drying time, risk factors and product losses. In this way, during drying facilities undesirable chemical reactions, microbial growth and mycotoxin formation are eliminated by the new drying technologies. Microwave, osmotic and infrared dehydration, calcium pre-treatment application before irradiation and combined drying methods are the new drying techniques studied in recent years. The aim of this work is to explicate the latest apple drying technologies with their advantages and disadvantages
Other ID | JA34GJ92FR |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2 |