BibTex RIS Cite

Elma Kurutmada Son Teknolojiler Üzerine Bir Derleme

Year 2009, Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2, 43 - 46, 01.07.2009

Abstract

En eski muhafaza yöntemlerinden birisi olarak bilinen kurutma, birçok meyveye uygulanabilen bir işlemdir. Elmaların güneşte kurutulması çok
eski yıllardan beri bilinen bir muhafaza yöntemidir. Ancak bu yöntem toprak, taş, çöp ve böcek başta olmak üzere birçok kontaminasyona neden
olabilmektedir. Elmanın sıcak hava ile kurutulması ise düşük enerji verimliliğine ve uzun kurutma süresine sahip olan bir yöntemdir. Günümüzde
ise kurutma sırasında elmanın besin öğelerinde gerçekleşecek olası kayıpları en aza indirecek, ön işlem kalıntısı içermeyecek, mikrobiyal gelişim
ve mikotoksin oluşumu gibi sağlık risklerini elimine edecek kurutma teknikleri üzerine araştırmalar yürütülmektedir. Mikrodalga, ozmotik ve
kızıl ötesi ışınla kurutma, kalsiyum ön işlem uygulaması ve kombine kurutma sistemlerinin kullanılması gibi işlemler elma kurutma süreçlerinde
araştırılan yeni teknolojiler arasında bulunmaktadır. Bu araştırmada elma kurutma amacıyla geliştirilen son kurutma teknolojileri üzerine yapılan
çalışmalar derlenerek, olumlu ve olumsuz yanları ortaya konacaktır

Latest Apple Drying Technologies: A Review

Year 2009, Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2, 43 - 46, 01.07.2009

Abstract

Drying is known as one of the oldest preservation methods and can be applicable to many fruits. Sun drying of apple has been known from ancient times. However, this technique is weather-dependent and has contamination problems such as dust, soil, sand particles and insects. Hot air drying of apples has low energy efficiency and requires longer drying period. The desire to eliminate these problems, prevent quality loss, and achieve fast and effective thermal processing has resulted in an increase of researches on other techniques. In recent years, drying technology is being developed and designed to reduce the nutrient loss as much as eliminating the possible any pre-treatment residues. Also, these new methods ensure food safety, increase the quality of dried apples and reduce drying time, risk factors and product losses. In this way, during drying facilities undesirable chemical reactions, microbial growth and mycotoxin formation are eliminated by the new drying technologies. Microwave, osmotic and infrared dehydration, calcium pre-treatment application before irradiation and combined drying methods are the new drying techniques studied in recent years. The aim of this work is to explicate the latest apple drying technologies with their advantages and disadvantages

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA34GJ92FR
Journal Section Research Article
Authors

Yasin Özdemir This is me

Emir Olcay Sayın

Şefik Kurultay This is me

Publication Date July 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2

Cite

APA Özdemir, Y., Sayın, E. O., & Kurultay, Ş. (2009). Latest Apple Drying Technologies: A Review. Reserach Journal of Agricultural Sciences(2), 43-46.
AMA Özdemir Y, Sayın EO, Kurultay Ş. Latest Apple Drying Technologies: A Review. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). July 2009;(2):43-46.
Chicago Özdemir, Yasin, Emir Olcay Sayın, and Şefik Kurultay. “Latest Apple Drying Technologies: A Review”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2 (July 2009): 43-46.
EndNote Özdemir Y, Sayın EO, Kurultay Ş (July 1, 2009) Latest Apple Drying Technologies: A Review. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 43–46.
IEEE Y. Özdemir, E. O. Sayın, and Ş. Kurultay, “Latest Apple Drying Technologies: A Review”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), no. 2, pp. 43–46, July 2009.
ISNAD Özdemir, Yasin et al. “Latest Apple Drying Technologies: A Review”. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 (July 2009), 43-46.
JAMA Özdemir Y, Sayın EO, Kurultay Ş. Latest Apple Drying Technologies: A Review. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:43–46.
MLA Özdemir, Yasin et al. “Latest Apple Drying Technologies: A Review”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2, 2009, pp. 43-46.
Vancouver Özdemir Y, Sayın EO, Kurultay Ş. Latest Apple Drying Technologies: A Review. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(2):43-6.