BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 1 - 6, 01.07.2009

Öz

Ülkemizde yaygın olarak üretilen meyvelerden bir tanesi olan elmanın işlenerek farklı yeni ürünler elde edilmesi gerek tarım ve tarıma dayalı
sanayinin güçlendirilmesi açısından önemlidir. Kurutma, tarımsal ürünlerin değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan eski bir işleme yöntemi
olmakla birlikte, elmaya uygulanması durumunda karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümler tam olarak bilinmemektedir. Amasya elma çeşidi 5
mm kalınlığında dilimlendikten ve farklı kimyasal çözeltilere bir dakika süresince bandırıldıktan sonra kurutulmuştur. Kurutma yöntemi olarak
dış ortamda çevre havasıyla doğal kuruma, etüvde 65 °C sıcaklıktaki hava ile kurutma ve mikrodalgada kurutma seçilmiştir. Kurutma işleminin
çok uzun sürmesi (72 saat) sebebiyle dış ortamda kurutma ve meydana gelen kararmalar nedeniyle mikrodalga kurutma elma kurutma için uygun
bulunmamıştır. % 2’lik sitrik asit çözeltisine bandırılan elmaların yüksek sıcaklıkta(65 °C) havayla kurutulması gerek kalite ve gerekse kurutma
süresi(5 saat) açısından en iyi sonucu verdiği için ticari amaçlı elma kurutma için uygun olacağı sonucuna varılmıştır.

The Effects of Various Drying Conditions on The Drying Time and Quality of “Amasya” Apple Cultivar

Yıl 2009, Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2, 1 - 6, 01.07.2009

Öz

New products obtained by processing apple, one of the fruits extensively produced in Turkey, will strength countrywide agriculture and industry. Even though drying is a commonly-used and old processing method of agricultural materials, the problems and their solutions associated with apple drying are unclear. ‘Amasya’ apple cultivar was sliced/cored to ~5 mm thick rings and dipped in one of three chemical solutions for one minute. Three different drying methods selected in this study were natural drying under open atmosphere, hot air drying at 65 °C in an laboratory oven and microwave drying. Natural drying and microwave drying were found not to be appropriate for apple drying because of lengthy drying time (72 hours) and darkening, respectively. Hot air drying (65 °C) of apples rings dipped in 2% citric acid solution is recommended for commercial apple drying since it retains original color and shortens drying time (5 hours)

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA28NB65RG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sefa Tarhan Bu kişi benim

Gazanfer Ergüneş Bu kişi benim

Mehmet Güneş Bu kişi benim

Alper Mutlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 2 - Yıl: 2009 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tarhan, S., Ergüneş, G., Güneş, M., Mutlu, A. (2009). Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(2), 1-6.
AMA Tarhan S, Ergüneş G, Güneş M, Mutlu A. Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Temmuz 2009;(2):1-6.
Chicago Tarhan, Sefa, Gazanfer Ergüneş, Mehmet Güneş, ve Alper Mutlu. “Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2 (Temmuz 2009): 1-6.
EndNote Tarhan S, Ergüneş G, Güneş M, Mutlu A (01 Temmuz 2009) Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 1–6.
IEEE S. Tarhan, G. Ergüneş, M. Güneş, ve A. Mutlu, “Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 2, ss. 1–6, Temmuz 2009.
ISNAD Tarhan, Sefa vd. “Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (Temmuz 2009), 1-6.
JAMA Tarhan S, Ergüneş G, Güneş M, Mutlu A. Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:1–6.
MLA Tarhan, Sefa vd. “Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 2, 2009, ss. 1-6.
Vancouver Tarhan S, Ergüneş G, Güneş M, Mutlu A. Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(2):1-6.