BibTex RIS Kaynak Göster

Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2012, Sayı: 1 - Yıl: 2012 Sayı: 1, 97 - 100, 01.02.2012

Öz

Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır ili yağışa dayalı şartlarda 2010-2011 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür.
Çalışmada, Rusya’dan temin edilen 5 adet yazlık makarnalık buğday çeşidi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak ekilen 7 adet
yazlık makarnalık buğday çeşidi kullanılmıştır. Yapılan varyans analizinde, incelenen özellikler bakımından tane verimi, hektolitre
ağırlığı, bin dane ağırlığı ve irmik rengi bakımından % 1, protein ve mini sds oranı bakımından ise %5 seviyesinde önemli farklılıklar
belirlenmiştir. Karakterler arasındaki korelasyon analizinde, hektolitre ile tane verimi ve bin tane ağırlığı arasında % 1 düzeyinde pozitif
yönde, hektolitre ve bin dane ağırlığı ile irmik rengi arasında %5 düzeyinde negatif yönde önemli ilişki tespit edilirken diğer karakterler
arasında ilişki tespit edilememiştir. Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre; tane verimi 431.8 ile 530.3 kg da-1, hektolitre ağırlığı 75.9 ile
82.2 g, bin tane ağırlığı 34.7 ile 49.4 g, protein değeri %10.7-11.4, mini SDS 7.5-14.1 ml, irmik rengi b değeri 18.7-24.9 arasında
değişmiştir. Bu çalışmada tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve protein oranı bakımından yerli çeşitler, özellikle bulgur ve
makarna sanayicilerinin üzerinde durduğu mini sds ve irmik rengi parametreleri bakımından ise yurt dışında tescilli çeşitler öne çıkmıştır.
Yapılacak kalite ağırlıklı çalışmalarda yurt dışından getirilen bu çeşitlerin tercih edilmesi kaliteyi artıracaktır.

Evaluation of Parameters Some of Domestic and Foreign Durum Wheat Varieties in Terms of Quality

Yıl 2012, Sayı: 1 - Yıl: 2012 Sayı: 1, 97 - 100, 01.02.2012

Öz

This investigation was carried out in 2010-2011 growing season in Diyarbakır conditions in Southeast Anatolia Region. I the study, used total of twelve durum wheat varieties, three of them obtained from Rusia and seven of them already cultivated at the Southeast Anatolia Region. The analysis of variance, significant differences were examined in terms of features grain yield, hectoliter weight, thousand grain weight and semolina color 1%, in terms of protein content and ratio mini-sds in the level of 5%. The correlation analysis between characters, it found positive correlations between hectoliters of grain yield and thousand grain weight level of 1%, found negative correlations between hectolitre weight and thousand grain weight and semolina color correlation level of 5%, the relationship between the other characters could not be identified. According to the results obtained from the analysis, The average values among the durum wheat varieties hectoliter weight changed between 75.9 and 82.2 g, thousand grain weight between 34.7 and 49.4 g and grain yield between 431.8 and 530.3 kg/da-1, protein content between 10.7 and 11.4%, mini SDS between 7.5 and 14.1 ml, the value of b yellow index between 18.7 and 24.9. In this study, in terms of grain yield, hectoliter weight, thousand grain weight and protein content domestic varieties, in terms of mini-sds and color of semolina parameters which is important aspect bulghur and pasta industrialists, came to the fore which registered from abroad. The quality will improve if these varieties, obtained from abroad, prefer in studies

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA82MK29RH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Enver Kendal Bu kişi benim

Sertaç Tekdal Bu kişi benim

Hüsnü Aktaş Bu kişi benim

Mehmet Karaman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 1 - Yıl: 2012 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kendal, E., Tekdal, S., Aktaş, H., Karaman, M. (2012). Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(1), 97-100.
AMA Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). Şubat 2012;(1):97-100.
Chicago Kendal, Enver, Sertaç Tekdal, Hüsnü Aktaş, ve Mehmet Karaman. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 1 (Şubat 2012): 97-100.
EndNote Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M (01 Şubat 2012) Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 97–100.
IEEE E. Kendal, S. Tekdal, H. Aktaş, ve M. Karaman, “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), sy. 1, ss. 97–100, Şubat 2012.
ISNAD Kendal, Enver vd. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 (Şubat 2012), 97-100.
JAMA Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012;:97–100.
MLA Kendal, Enver vd. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, sy. 1, 2012, ss. 97-100.
Vancouver Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012(1):97-100.