In this study, the effect of different levels of nitrogen on bread wheat varieties was searched. Aiming this, four bread wheat varieties (Momtchil, Opata, Bandırma-97 and Pamukova-97) and nitrogen rates at five different levels [0 (control), 60, 120, 180, 240 kg N/ha] were experimented under the ecological conditions of Sakarya and Pamukova between 1995 and 1997. In this study, yield and spikes per m2, plant height, spike length, biomas at harvest, harvest index, 1000 grain weight and hectoliter weight which are the yield components of wheat were searched and the economic nitrogen levels were separately determined for each one of both varieties and ecological conditions. As a result, the most economic nitrogen levels were ranged 150 to 170 kg per ha in Sakarya and from 150 to 210 kg per ha in Pamukova.
Triticum; aestivum; Triticum aestivum; nitrogen; nitrogen level; wheat; bread wheat; yield component
Bu çalışmada değişik azotlu gübre dozlarının ekmeklik (Triticum aestivum var. aestivum L.) buğday çeşitleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla dört ekmeklik buğday çeşidi (Momtchil, Opata, Bandırma–97 ve Pamukova–97) ile beş değişik azot dozu [0 (kontrol), 6, 12, 18, 24 kg N/da] 1995–1997 yılları arasında Sakarya ve Pamukova koşullarında denemeye alınmıştır. Denemede verim ve verim unsurlarından m2'deki başak sayısı, bitki boyu, başak uzunluğu, saplı ağırlık, hasat indeksi, 1000 tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı incelenmiş; çeşitlerin her iki lokasyon için ekonomik azotlu gübre ihtiyaçları belirlenmiştir. En fazla net gelir hesabına göre çeşitlere gerekli saf azot miktarı Sakarya'da 15-17 kg/da N, Pamukova'da ise 15-21 kg/da N arasında değişmiştir.
Triticum; aestivum; Triticum aestivum; azot; azot dozu; buğday; ekmeklik buğday; verim öğeleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 14 Sayı: 1-2 |