Bu araştırmada kuru ot verimi ile bazı özellikler arasındaki ilişkiler korelasyon ve path analizleriyle belirlenmeye çalışılmıştır.
Araştırma sonucunda, otlak ayrığı bitkisinde kuru ot verimi ile kuru madde verimi (r=1.000**) ve ham protein verimi (r=0.989**)arasında; mavi ayrık bitkisinde kuru ot verimi ile kardeş sayısı (r=0.924**), kuru madde verimi (r=0.881**) ve ham protein verimi (r=0.962**) arasında; kılçıksız brom bitkisinde ise kuru ot verimi ile yaprak sayısı (r=0.875**), kardeş sayısı (r=0.923**), kuru madde verimi (r=1.000**)ve ham protein verimi (r=0.975**) arasında olumlu ve çok önemli ilişki tespit edilmiştir. Path analizinde belirtme katsayısı (R2) değeri her üç bitkide de 1.000 olarak bulunmuştur. Bunun sonucu olarak kuru ot verimi ile verim komponentleri arasında sıkı bir ilişkinin bulunduğu ifade edilebilir.
Buğdaygil yem bitikileri; iz analizi; ot verimi; verim öğeleri
In this study, relations between dry hay yield and some of the characters have been determined by means of correlation and path analysis methods.
As a result of these analysis several characters have been found signifıcantly correlated with hay yield at the three grasses species tested, so that hay yield was related with dry matter (r=1.000 * *) and crude protein yield ( r= 0.989**) in crested wheatgrass; hay yield was related with number of tillers ( r= 0.924**), dry matter ( r= 0.881**) and crude protein yield ( r= 0.962**) in intermediate wheatgrass; finally hay yield was related with number of leaves ( r= 0.875**), number of tillers ( r= 0.923**), dry matter ( r= 1.000**) and crude protein yield ( r= 0.975**) in smooth brome grass. As a result of path analysis, determination coeffıcient (R2) was found out to be 1.000 for all three crops. Tlıerefore, it ıs concluded that there is a very close relationship between dry hay yield and yield components.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2000 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2000 Cilt: 9 Sayı: 1-2 |