Durum wheat (Triticum
durum Desf.), has an important role in agriculture of Türkiye and world and
it is the raw material of pasta and bulgur products. These products have an
important role in both Turkey’s industry and export. To be competitive on the world
market, high quality durum wheat is needed as a raw material and end product
should be in high quality. In order to produce high quality durum wheat, not
only cultivation practices and grain yield should be improved but also there is
need to breed new varieties which have both high and stable quality in different
ecologies. In Türkiye durum wheat breeding studies are conducted by private
breeding companies, agricultural faculties and research institutes belong to
the General Directorate of Agricultural Research and Policies to develop new cultivars
with high yield and quality. It is very important to evaluate breeding material
in terms of quality parameters (high in protein quantity/quality and semolina
colour) which expected by macaroni industry. In this review, it is aimed to
give information about quality evaluation in different stages of durum wheat breeding
and durum wheat cultivars in Türkiye.
Dünya ve ülkemiz tarımında çok önemli bir yere sahip olan makarnalık
buğday (Triticum durum Desf.), makarna ve bulgur sanayisinin hammaddesini
oluşturmaktadır. Ülkemiz endüstriyel üretiminde önemli bir yeri olan bu ürünler
ihracatımızda da önemli bir paya sahiptir. Dış pazarda etkili olabilmek için,
kaliteli üretim yaparak rekabet gücümüzü artırmamız ve hammadde olarak kaliteli
makarnalık buğday üretimi gerekmektedir. Kaliteli makarnalık buğday üretimi
için yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi ve verimin artırılmasına paralel
olarak farklı ekolojilerde kararlı (stabil) kalite özelliklerine sahip yeni
çeşitlerin ıslahına ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde özel sektör tohumluk
üretici kuruluşları, Ziraat Fakülteleri ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar
Genel Müdürlüğüne bağlı araştırma enstitüleri verim ve kalitesi yüksek yeni makarnalık
buğday çeşitlerin geliştirilmesi için ıslah çalışmaları yapmaktadırlar. Islah
çalışmalarında makarna sanayinin istediği kalite özelliklerine (protein miktar
ve kalitesi ve irmik rengi yüksek) sahip çeşitlerinin geliştirilmesi için ıslah
materyalinin kalite yönüyle değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu derlemede ülkemizdeki
makarnalık buğday üretimi, çeşitleri, ve makarnalık buğday ıslah çalışmalarında,
ıslah kademelerine göre kalitenin değerlendirilmesi hakkında bilgiler verilmeye
çalışılmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 26 Sayı: 1 |