Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi

Yıl 2017, Cilt: 26, 45 - 51, 30.11.2017
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359092

Öz

Bu çalışma, 2014–2015 üretim
sezonunda yağışa dayalı şartlarda tesadüf blokları deneme desenine göre dört
tekerrürlü olarak üç lokasyonda (Diyarbakır, Ceylanpınar ve Hazro)
yürütülmüştür. Çalışmada amaç bölge şartlarına uygun, adaptasyonu yüksek, verim
ve kalitesi iyi olan genotipleri belirlemektir. İleri kademeye getirilmiş 20
yazlık ekmeklik buğday genotipi ve beş standart çeşitten oluşan genotipler;
tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, protein oranı ve Zeleny
sedimentasyon bakımından değerlendirilmiştir. Varyans analiz sonuçlarına göre;
genotipler arasında, tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve Z.
sedimentasyon bakımından %1 düzeyinde önemli farklılıklar tespit edilmiştir.
Tane verimi 564–678 kg da
-1, hektolitre ağırlığı 78.2–82.7 g,
bin tane ağırlığı 30.0–41.4 g ve Z. sedimentasyon 25.8–41.5 arasında
değişmiştir. Özellikler arası ve genotip-özellik ilişkilerini değerlendirmek
amacıyla Biplot analiz yöntemi uygulanmıştır. Biplot analiz sonuçlarına göre
tane verimi ile hektolitre ağırlığı ve bin tane ağırlığı, protein oranı ile Z.
sedimentasyon arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüştür. Varyans analiz ve
Biplot analiz sonuçları bir arada değerlendirildiğinde tane veriminde Dinç
çeşidi ve 16 numaralı hat, hektolitre ağırlığında 7, 9, 11 bin tane ağırlığında
11, 12, 16 ve Z. sedimentasyonda 18 numaralı hat öne çıkmıştır. Elde edilen
sonuçlara göre; Dinç çeşidinin çiftçi şartlarında ekiminin yaygınlaştırılması
ve mevcut özellikler bakımından öne çıkan 7, 9, 11, 12, 16 ve 18 numaralı
hatların ıslah programlarında değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • Abaye A.O., Brann D.E., Alley M.M., Griffey C.A., 1997. Winter Durum Wheat: Do We Have All the Answers? Crop and Soil Environmental Sciences. Publication 424-802. Virginia Cooperative Extension, USA
  • Annett L.E., Spaner D., Wismer W.V., 2007. Sensory profiles of bread made from paired samples of organic and conventionally grown wheat grain. Journal of Food Science 72 (4): S254-260. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00331.x
  • Anonim, 2012. GAP UTAEM Tahıl Raporu 2012. www.tarim.gov.tr (Erişim Tarihi: 17.05.2017)
  • Anonim, 2013 www.tzob.org.tr (Erişim Tarihi: 11.04.2014)
  • Aydoğan S. ve Soylu S., 2015. Yetiştirme koşullarının bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin kalite özelliklerine etkisi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi. 2(2): 123-127
  • Bulut S., 2009. Farklı gübre kaynakları ve ekim sıklığının organik buğdayda bitki gelişmesi, verim ve kalite üzerindeki etkileri. Doktora tezi. Atatürk Üniversitesi. Erzurum
  • Bushuk W., 1998. Wheat breeding for end-product use. Euphytica 100(1-3):137-145
  • Coşkun Y., İlkhan A., Köten M., Coşkun A., 2010. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen farklı makarnalık buğday çeşitlerinin kalite yönünden değerlendirilmesinde b ve b* renk değerlerinin kullanılabilirliğinin incelenmesi Harran Üniversitesi Ziraat fakültesi dergisi 14(3): 25-29
  • Gençtan T., Sağlam T., 1987. Ekim zamanı ve ekim sıklığının üç ekmeklik buğday çeşidinde verim ve verim unsurlarına etkisi. Türkiye Tahıl Sempozyumu. 6-9 Ekim, 171-183
  • Özberk İ., Özberk F., 2005. Özberk ve Urfa2005 Makarnalık buğday çeşitlerinin verim performansları ve stabiliteleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 9(3):29-34
  • Öztürk A., Caglar O., Bulut S., 2006. Growth and yield response of facultative wheat to winter sowing, freezing sowing and spring sowing at different seeding rates. Journal of Agronomy and Crop Science 192: 10-16. doi: 10.1111/j.1439- 037X.2006.00187.x
  • Panozzo J.F., Eagles H.A., 2000. Cultivar and environmental effects on quality characters in wheat. II. Protein. Australian Journal of Agricultural Research 51: 629-636. doi: 10.1071/AR99137
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Karaman

Hüsnü Aktaş Bu kişi benim

Mahir Başaran Bu kişi benim

İrfan Erdemcı Bu kişi benim

Enver Kendal Bu kişi benim

Sertaç Tekdal Bu kişi benim

Sinan Bayram Bu kişi benim

Hasan Doğan Bu kişi benim

Belgizar Ayana Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 26

Kaynak Göster

APA Karaman, M., Aktaş, H., Başaran, M., Erdemcı, İ., vd. (2017). İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26, 45-51. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359092
AMA Karaman M, Aktaş H, Başaran M, Erdemcı İ, Kendal E, Tekdal S, Bayram S, Doğan H, Ayana B. İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2017;26:45-51. doi:10.21566/tarbitderg.359092
Chicago Karaman, Mehmet, Hüsnü Aktaş, Mahir Başaran, İrfan Erdemcı, Enver Kendal, Sertaç Tekdal, Sinan Bayram, Hasan Doğan, ve Belgizar Ayana. “İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim Ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26, Kasım (Kasım 2017): 45-51. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359092.
EndNote Karaman M, Aktaş H, Başaran M, Erdemcı İ, Kendal E, Tekdal S, Bayram S, Doğan H, Ayana B (01 Kasım 2017) İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 45–51.
IEEE M. Karaman, H. Aktaş, M. Başaran, İ. Erdemcı, E. Kendal, S. Tekdal, S. Bayram, H. Doğan, ve B. Ayana, “İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 26, ss. 45–51, 2017, doi: 10.21566/tarbitderg.359092.
ISNAD Karaman, Mehmet vd. “İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim Ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (Kasım 2017), 45-51. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359092.
JAMA Karaman M, Aktaş H, Başaran M, Erdemcı İ, Kendal E, Tekdal S, Bayram S, Doğan H, Ayana B. İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26:45–51.
MLA Karaman, Mehmet vd. “İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim Ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 26, 2017, ss. 45-51, doi:10.21566/tarbitderg.359092.
Vancouver Karaman M, Aktaş H, Başaran M, Erdemcı İ, Kendal E, Tekdal S, Bayram S, Doğan H, Ayana B. İleri Kademedeki Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Verim ve Kalite Parametreleri Yönünden Biplot Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26:45-51.