Turkey has favorable conditions for organic farming in terms of soil, water resources, climate, crop diversity and
labor force. As in the whole world, in the direction of organic farming and consumer demands, producers have
created a production area compatible with nature and able to optimize their income in Turkey. This study aims to
examine the latest developments in organic agriculture in the world and developments in organic agriculture in
Turkey, the policies applied and the assessment of Turkey's future with regard to organic agriculture. In this
study, estimations were made by applying trend analysis on data related to organic production.The size of the
world organic market has been 75 billion euros in 2015. In Turkey, a total of 515,268 hectares (including natural
collection area) were produced in a total of 197 product categories Compared to the previous year, the number of
producers decreased by 2.1% and the production area decreased by 38.8%, but the production amount increased
by %11.4 More effective support is needed to increase Turkey's share in the world organic product market and to
make a positive contribution to foreign trade.
Key words: organic agriculture, Turkey, time
Türkiye, toprak, su kaynakları, iklim, ürün çeşitliliği ve iş gücü bakımından organik tarıma elverişli koşullara
sahiptir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de organik tarım ile tüketicilerin talepleri doğrultusunda,
üreticiler doğayla uyumlu ve gelirlerini optimize edebilecek bir üretim alanı yaratmışlardır. Bu çalışmanın
amacı, organik tarımla ilgili dünyadaki son gelişmelerin ve Türkiye'de organik tarım konusunda yaşanan
gelişmelerin, uygulanan politikaların incelenmesi, Türkiye'de organik tarımın geleceğinin değerlendirilmesidir.
Çalışmada organik üretim ile ilgili verilerde trend analizi uygulanarak tahminler yapılmıştır. Dünya organik
pazar büyüklüğü 2015 yılında 75 milyar avro olmuştur. Türkiye'de 197 ürün çeşidinde, toplamda 515.268 ha
alanda (doğal toplama alanı dahil olmak üzere) üretim gerçekleştirilmiştir. Bir önceki yıla göre üretici sayısında
%2.1 oranında, üretim alanında ise %38.8 oranında bir azalış yaşanmış ancak üretim miktarı %11.4 oranında
artış göstermiştir. Türkiye'nin dünya organik ürün pazarından aldığı payı artırması ve dış ticaretine olumlu katkı
sağlayabilmesi için daha etkin desteklemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Konular | İşletme |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 23 Sayı: 2 |
Dergimiz 2020 yılından itibaren Scopus veri tabanında taranmaya başlanmıştır.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.