In this study, the physico-chemical and biological properties of soils taken from hazelnut cultivation areas in the provinces of Ordu
and Giresun were determined and the relationships between the biological properties and the physico-chemical properties of soils
were evaluated. Most of the soil samples taken from hazelnut grown areas in Ordu and Giresun region have fine textural class, acidic
reaction, non-saline, low lime content, sufficient organic matter content. Biological properties of soils, soil respiration, microbial
biomass C, dehydrogenase and catalase activity and other physico-chemical properties of soil between relationship investigated.
According to the results, it was determined that the soil properties that affect the soil biological properties are the most important
pH, lime and organic matter. Significant positive correlations between soil organic matter content and pH were determined. As a
result, it is thought that the applications to eliminate the acidity in the region will have positive effects on the biological properties
of soils as well as the intake of nutrients. Although the organic matter level of the soils is sufficient in the study, it is necessary to
conservation the organic matter content as an important parameter in terms of soil sustainability, soil quality and viability.
Hazelnut soil respiration microbial Biomass C dehydrogenase catalase
Çalışmada, Ordu ve Giresun illerinde fındık yetiştiriciliği yapılan alanlardan alınan toprakların biyolojik özellikleri ile bazı fizikokimyasal özellikleri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; Ordu ve Giresun yöresinde fındık yetiştirilen
topraklar genel olarak; orta bünyeli, asidik reaksiyonlu, tuzsuz, kireçsiz ve yeterli organik madde içeriğine sahiptir. Bununla birlikte,
toprakların biyolojik özelliklerinden toprak solunumu, mikrobiyal biyomas C, dehidrogenaz ve katalaz enzim aktivitesi ile
toprakların diğer özellikleri arasındaki ilişkiler araştırılmış, elde edilen sonuçlara göre, toprak biyolojik özelliklerini en fazla
etkileyen toprak özelliğinin pH, kireç ve organik madde olduğu belirlenmiştir. Toprak biyolojik özellikleri ile toprak organik madde
kapsamı ve pH arasında önemli pozitif korelasyonlar belirlenmiştir. Analiz sonuçları yöre topraklarının en temel sorunu olan düşük
pH değerlerinin optimum düzeye getirilmesi için gerekli uygulamaların yapılması besin elementlerinin alınmasının yanı sıra
toprakların biyolojik özellikleri üzerine de olumlu etkiler yapacağını ortaya koymaktadır. Genel olarak toprakların organik madde
seviyesi yapılan çalışmada yeterli seviyede olmasına rağmen organik madde içeriğinin toprakların sürdürülebilirliği, toprak kalitesi
ve canlılığı açısından çok önemli bir parametre olduğu için muhafaza edilmesi gerekli görülmektedir.
Fındık Toprak solunumu Mikrobiyal Biyomas C Dehidrogenaz Katalaz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 1 |