BibTex RIS Kaynak Göster

Morphological Analysis

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 2 - Cilt: 5 Sayı: 2, - , 24.06.2016

Öz

In natural language processing, the spoken language is first of all transferred into a well-writen text from the media in which it is stored. In this stage, different procedures may be applied dependending on the different medias( i.e. speech records, social media, publications). Some of these are speech-to-text systems, tokenization and text normalization. After transferring the natural language into a well-written text, the principal stage of processing is the analysis of the words, which we call Morphological Analysis. In this survey, we make a detailed investigation of the following issues: Morphological Analysis, its use cases, the approach of human brain into this problem, variant studies focused on morphological analysis of world languages and Turkish in particular.

Biçimbilimsel Çözümleme

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 2 - Cilt: 5 Sayı: 2, - , 24.06.2016

Öz

Doğal Dil İşleme’de, konuşulan dil öncelikle kayıtlı olduğu ortamdan düzgün yazılı bir metin haline dönüştürülür. Bu aşamada, dilin kayıtlı olduğu ortama göre (ses kaydı, sosyal medya, basılı yayınlar vb...) farklı işlemler kullanılması gerekebilir. Bunlardan başlıcaları sesden-metine çeviri, bölütleme ve metin normalizasyonu gibi işlemlerdir. Doğal dili düzgün bir yazılı metin haline çevirdikten sonra yapılacak en temel işlem aşaması sözcüklerin analizinin yapıldığı Biçimbilimsel Çözümlemedir. Bu yazıda, Biçimbilimsel Çözümleme’nin ne olduğu, kullanım alanları, insan beyninin bu konudaki yaklaşımı, bu konuda dünya dilleri ve Türkçe üzerine yapılan çeşitli çalışmaların ayrıntılı incelemesi yapılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37JV46HB
Bölüm Makaleler(Araştırma)
Yazarlar

Gülşen Eryiğit

Yayımlanma Tarihi 24 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 2 - Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eryiğit, G. (2016). Biçimbilimsel Çözümleme. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri Ve Mühendisliği Dergisi, 5(2).
AMA Eryiğit G. Biçimbilimsel Çözümleme. TBV-BBMD. Haziran 2016;5(2).
Chicago Eryiğit, Gülşen. “Biçimbilimsel Çözümleme”. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri Ve Mühendisliği Dergisi 5, sy. 2 (Haziran 2016).
EndNote Eryiğit G (01 Haziran 2016) Biçimbilimsel Çözümleme. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi 5 2
IEEE G. Eryiğit, “Biçimbilimsel Çözümleme”, TBV-BBMD, c. 5, sy. 2, 2016.
ISNAD Eryiğit, Gülşen. “Biçimbilimsel Çözümleme”. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi 5/2 (Haziran 2016).
JAMA Eryiğit G. Biçimbilimsel Çözümleme. TBV-BBMD. 2016;5.
MLA Eryiğit, Gülşen. “Biçimbilimsel Çözümleme”. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri Ve Mühendisliği Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
Vancouver Eryiğit G. Biçimbilimsel Çözümleme. TBV-BBMD. 2016;5(2).

https://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0Makale Kabulü

 

Çevrimiçi makale yüklemesi yapmak için kullanıcı kayıt/girişini kullanınız.

Dergiye gönderilen makalelerin kabul süreci şu aşamalardan oluşmaktadır:

1.       Gönderilen her makale ilk aşamada en az iki hakeme gönderilmektedir.

2.       Hakem ataması, dergi editörleri tarafından yapılmaktadır. Derginin hakem havuzunda yaklaşık 200 hakem bulunmaktadır ve bu hakemler ilgi alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Her hakeme ilgilendiği konuda makale gönderilmektedir. Hakem seçimi menfaat çatışmasına neden olmayacak biçimde yapılmaktadır.

3.       Hakemlere gönderilen makalelerde yazar adları kapatılmaktadır.

4.       Hakemlere bir makalenin nasıl değerlendirileceği açıklanmaktadır ve aşağıda görülen değerlendirme formunu doldurmaları istenmektedir.

5.       İki hakemin olumlu görüş bildirdiği makaleler editörler tarafından benzerlik incelemesinden geçirilir. Makalelerdeki benzerliğin %25’ten küçük olması beklenir.

6.       Tüm aşamaları geçmiş olan bir bildiri dil ve sunuş açısından editör tarafından incelenir ve gerekli düzeltme ve iyileştirmeler yapılır. Gerekirse yazarlara durum bildirilir.

 88x31.png   Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.