Araştırma Makalesi

Kahramanmaraş depremlerinin demografik ve ekonomik etkilerinin coğrafi analizi

Sayı: 83 31 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

Kahramanmaraş depremlerinin demografik ve ekonomik etkilerinin coğrafi analizi

Öz

Bu çalışma 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinin ekonomik ve demografik etkilerinin mekânsal boyutunu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Deprem bölgesindeki illerin demografik ve ekonomik ilişkilerinin coğrafi boyutunun, depremin etkilerini ve sonuçlarını daha iyi anlamak açısından gerekli olduğunu savunmaktadır. Bu amaçla illerin doğum yeri nüfuslarından hareketle demografik bağlantısallıklarının; iller arası ticaret verilerinden hareketle de ekonomik bağlantısallıklarının coğrafi boyutunu analiz etmektedir. Sosyal ağ analizi tekniklerini kullanan çalışma bu sayede deprem bölgesindeki her bir ilin ülke mekânına yayılan iller arası ağsallık içindeki konumunu haritalandırmakta ve resmetmektedir. Çalışmanın bulguları deprem bölgesindeki illerin bu ağsallık içindeki konumlarının çok farklılaştığını göstermektedir. Söz konusu bu farklılaşmanın ise onların deprem sonrası kayıp ve uyum süreçlerine etki etmesi beklenmektedir. Bu nedenle illerin demografik ve ekonomik bağlantısallığının coğrafi boyutunun, deprem sonrası yaşanabilecek olası göç, kentleşme, nüfus hareketliliği ve ekonomik coğrafi kaymalara ışık tutabileceğini ileri sürmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AFAD. (2023). Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler hakkında basın bülteni-34. T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. https://www.afad.gov.tr/kahramanmarasta-meydana-gelen-depremler-hk-34
  2. Altun, F. (2018). Afetlerin ekonomik ve sosyal etkileri: Türkiye örneği üzerinden bir değerlendirme. Sosyal Çalışma Dergisi 2, 1-15.
  3. Aydın, N. Z. (2023). Depremde boşalan şehirler ve olası sorunlar: Kahramanmaraş örneği. İçinde Özgür, M. & Kırca, M.(Eds.), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası içinakademik öneriler (ss. 61-72). Özgür Yayınları.
  4. Aydınbaş, G. (2023). Sosyoekonomik boyutuyla Türkiye’de depremler üzerine bir inceleme: Kahramanmaraş örneği. İçinde Karakuş, G., Yakut, F. & Şimşek, N.D. (Eds.), Sosyal bilimlere çok yönlü yaklaşımlar: Tarih, turizm, eğitim, ekonomi, siyaset ve iletişim. (ss. 177-212). Özgür Yayınları.
  5. Aydoğdu-Gürbüz, İ. & Aslan, B. (2023). Kahramanmaraş depreminde hasar tespit çalışmaları üzerine bir değerlendirme. Çevre, Şehir ve İklim Dergisi, 2(4), 180-195.
  6. Bardakçı, H. & Demirtaş, F. (2023). Doğal afetlerin dış ticarete etkisi: 2023 Türkiye depremleri ve sonuçlarının değerlendirilmesi. Avrasya Dosyası Dergisi, 14(1), 183-204.
  7. Bilen-Kazancık, L. & Bilen, Ö. (2020). Türkiye’de illerin hiyerarşik ve yatay ilişkilerinin belirlenmesine yönelik bir yöntem denemesi. Sayıştay Dergisi, 31(119), 99-128.
  8. Christaller, W. (1933). Die zentralen orte in Süddeutschland. Iena, DE: Fischer. Çığ, F., & Toprak, Ç. C. (2023). Buğday üretimi üzerinde depremlerin etkileri. In Seydoşoğlu, S., & Aydın, Ö. D. (Eds.), 4th. International Cukurova Agricultue and Veterinary Congress Conference Proceedings Book (pp. 97-110). Çukurova University.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyal Coğrafya , Türkiye Beşeri Coğrafyası , Doğal Afetler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

31 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

26 Haziran 2023

Kabul Tarihi

8 Kasım 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 83

Kaynak Göster

APA
Kaygalak, İ. (2023). Kahramanmaraş depremlerinin demografik ve ekonomik etkilerinin coğrafi analizi. Türk Coğrafya Dergisi, 83, 101-114. https://doi.org/10.17211/tcd.1320312

Cited By

Yayıncı: Türk Coğrafya Kurumu