Objective: Tree nut allergies (TNA) are an important health problem can cause severe reactions such as anaphylaxis and the frequency of improvement with age is low. This study aims to evaluate the clinical features and tolerance development of TNAs.
Material and Methods: In our study, the clinical characteristics, laboratory findings and tolerances of the patients who were followed with allergy to tree nuts between 2010-2017 in the Department of Pediatric Immunology and Allergy of Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital were evaluated.
Results: A hundred and twenty eight (73.4% male) patients were included in the study with a median age of 61 (min-max:4-209) months. Of the patients, 109(85.2%) were hazelnuts, 60(46.8%) were allergic to walnuts, 47(36.7%) were allergic to pistachios, 37(28.9) were allergic to almonds, 22(17.2%) were allergic to cashew nuts.Presenting reaction was anaphylaxis in 47 (36,7%) patients. The median value of the follow-up period was 56.3 (16.3-134.2) months. Of the 128 patients, 37(29%) have overgrown all TNAs, 9 (7%) have outgrown some of TNAs and TNAs of 70(54.6%) patients persisted. Twelve patients (9.4%) couldn’t evaluated. Forty-two percent of patients with single TNA, 31.5% of patients with multi-TNA has developed tolerance within follow-up period.
Conclusion: Tolerance development to TNA seems to be encouraging. Therefore, regular monitoring of these patients is important.
Amaç: Kuruyemiş alerjileri (KA), anafilaksi gibi ağır reaksiyonlara neden olabilmeleri ve yaşla düzelme sıklıklarının az olması nedeni ile önemli bir sağlık sorunudur. Çalışmamızda kuruyemiş alerjilerinin klinik özellikleri ve tolerans gelişiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji Kliniği’nde 2010-2017 yıllarında kuruyemiş alerjisi nedeni ile izlenen hastaların klinik özellikleri, laboratuvar bulguları ve prognozu değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya ortanca yaşı 2.5 yıl (min-maks: 1-17) olan yüz yirmi sekiz (%73.4 erkek) hasta alındı. Hastaların 109’unda (%85.2) fındık, 60’ında (%46.8) ceviz 47’sinde (%36.7) antep fıstığı, 37’sinde (28.9) badem, 22’sinde (%17.2) kaju fıstığı alerjisi vardı. Kırk yedi (%36.7) hastada başvuru reaksiyonu anafilaksiydi. Takip süresi ortanca 56.3 (min-maks:16.3-134.2) aydı. Yüz yirmi sekiz hastanın 37’sinde (%29) tüm KA’leri düzelmişken, 9’unda (%7) bazı KA’leri düzelmiş 70 (%54.6) hastada ise KA devam etmiştir. On iki hasta (%9.4) değerlendirilemedi. Tekli KA’li hastaların %42’si, çoklu KA’li hastaların %31.5’i takip süresi içinde tolerans geliştirmiştir.
Sonuç: Kuruyemiş alerjilerine tolerans gelişimi cesaret verici görünüyor. Bu nedenle bu hastaların düzenli takibi önemlidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | ORIGINAL ARTICLES |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ocak 2022 |
Gönderilme Tarihi | 21 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 16 Sayı: 1 |