Giysi konforu son yıllarda kumaş özellikleri için en önemli nitelik olmaya başlamış ve ısıl özelliklerin ölçümünü kapsayan birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Ancak bu çalışmaların büyük bir bölümünde ısıl özellikler sadece kuru durumda incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, terleme sonrasındaki ısıl özellikleri analiz ederek giysilerin ısıl konfor özelliklerini karakterize etmektir. Bu amaçla farklı pamuk iplikleri ile örülen kumaşların hem kuru hem de ıslak durumlar için ısıl iletkenlik, ısıl soğurganlık ve ısıl direnç değerleri test edilmiştir. Sonuçlar karde ve penye iplikler ile örülen kumaşların ısıl konfor özellikleri arasında önemli bir farkın olmadığını, diğer yandan merserizasyon işleminin bu özellikleri önemli seviyede etkilediğini göstermektedir. Tüm kumaş numuneleri ıslandıktan sonra soğuk his ve düşük ısıl izolasyon özelliği sergilemektedir
Örme kumaş Nem soğurganlığı Isıl soğurganlık Isıl konfor Isıl direnç
In recent years the importance of clothing comfort properties became one of the most important feature of the fabrics and many of the studies are devoted to measurements of thermal properties. However in many of these researches, the thermal comfort characteristics of fabrics were investigated only in dry state. The aim of this study is to characterize thermal comfort properties of garments with analyzing thermal properties after sweating. For this aim thermal conductivity, thermal absorptivity and thermal resistance values of fabrics, knitted with different types of cotton yarn, were tested in both dry and wet states. The results indicate that there is not any significant difference between thermal comfort properties of the fabrics knitted with carded and combed yarns, whereas mercerization process affected to these properties significantly. After wetting, all fabric structures indicate cooler feeling and lower thermal insulation
Knitted fabric Moisture absorptivity Thermal absorptivity Thermal comfort Thermal resistance
Diğer ID | JA88AT93FV |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2010 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 20 Sayı: 3 |