Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI NAYLON İPLİKLERİNDEN MAMUL ÖRME KUMAŞLARIN ISLANMA VE KURUMA DAVRANIŞLARI

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 3, 280 - 286, 30.09.2016

Öz

Giysi konforu açısından, tekstil malzemesinin sıvı ile teması ve bu sıvıyı nasıl uzaklaştırdığı çok önemlidir. Bu çalışmada, meryl skinlife ve tactel liflerinden mamül örme kumaşların, kuruma ve ıslanma özellikleri araştırılmıştır. Bu liflerin konfor özelliklerini kıyaslamak adına standard naylon lifi de çalışmaya eklenmiştir. Üç farklı liften, üç farklı sıklıkta üretilmiş numuneler, aynı şartlarda boyanmış ve daha sonra her bir numune grubunun yarısı beş tekrarlı yıkamaya maruz bırakılmıştır. Böylelikle yıkamanın bahsi geçen özelliklere olan etkisi de çalışmada irdelenmiş ve ANOVA ve t-testi yardımıyla sonuçlar değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Abraham Babs Nyoni. 1970, “Liquid transport in nylon 6.6 woven fabrics used for outdoor performance clothing”, Advances in Modern Woven Fabrics Technology, Dr.
  • Savvas Vassiliadis (Ed.), InTech: pp. 211-240.

WICKING AND DRYING BEHAVIORS OF KNITTED FABRICS PRODUCED WITH DIFFERENT POLIAMIDE YARNS

Yıl 2016, Cilt: 26 Sayı: 3, 280 - 286, 30.09.2016

Öz

The behavior of a textile during its contact with liquid and removal of this liquid from the body surface are the important parameters to determine the wearer comfort. In this study, drying and wicking properties of knitted fabrics made from meryl skinlife and tactel fibers were investigated. Conventional nylon fiber was also added to the study to compare the comfort properties of these special fibers. The samples were piece dyed under commercial conditions and then half of them washed five times and finally flat dried. Liquid transporting and drying properties of dyed samples were compared with dyed&washed ones. ANOVA evaluation and independent t-test were used to evaluate the results.

Kaynakça

  • Abraham Babs Nyoni. 1970, “Liquid transport in nylon 6.6 woven fabrics used for outdoor performance clothing”, Advances in Modern Woven Fabrics Technology, Dr.
  • Savvas Vassiliadis (Ed.), InTech: pp. 211-240.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sena Cımıllı Duru

Cevza Candan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 6 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Cımıllı Duru, S., & Candan, C. (2016). WICKING AND DRYING BEHAVIORS OF KNITTED FABRICS PRODUCED WITH DIFFERENT POLIAMIDE YARNS. Textile and Apparel, 26(3), 280-286.

No part of this journal may be reproduced, stored, transmitted or disseminated in any forms or by any means without prior written permission of the Editorial Board. The views and opinions expressed here in the articles are those of the authors and are not the views of Tekstil ve Konfeksiyon and Textile and Apparel Research-Application Center.