BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect pf Tiner Inhalation on Respiratory System (An Experimental Study)

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1-2, - , 01.05.1997

Öz

Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)

Yıl 1997, Cilt: 3 Sayı: 1-2, - , 01.05.1997

Öz

Son yıllarda, özellikle de çocuklar arasında tinerin uyuşturucu amaçlı kullanımı. giderek artan bir sosyal ve sağlık sorunudur. Bu deneysel çalışma. tiner inhalasyonunun solunum sistemi üzerinde oluşturduğu etkileri araştırmak için yapılmıştır. Beşer rattan oluşan 5 test kümesi ve B rattan oluşan bir kontrol üzerinde çalışılmıştır. Test grubu ratları özel olarak hazırlanmış kafeste sırasıyla 1. 2. 3. 4 vs 5 hafta süreyle kontrollü tiner inhalasyonu etkisine bırakılmıştır. Test kümesinde solunum sisteminde meydana gelen morfolojik değişiklikler kontrole göre kalitatif olarak incelenmiştir. Ek olarak vücut ağırlığı ve hareket sistemindeki değişiklikler de dikkate alınmıştır. Tiner inhalasyonunun erken dönemlerinde trakea mukozasında hafif yangısal değişikiikter. kanama ve erezyon saptanırken. artan tiner inhalasvon zamanına koşut olarak kronik gangısal değişiklikler. epitel proliferasyonu ve yassı epitel metaplazisi belirginlik kazanmıştır. Alveoler ve interstisyel kanama ile ödem erken dönemde akoiğer parenkimi bulgularıdır. Tiner innalasyon zamanının artışına koşut olarak değişen derecelerde alveolar epitel proliferasyonu ve interstisiyel fibrozis belirginleşmlştir. Tiner inhalasyon süresinin uzaması ile vücut ağırlığındaki azalma anlamsız bulunmuştur (p:—oba). Defekasyon kontrolünde azalma ve hareketsizlik tiner lnhalasyon süresi artışına bağlı olarak artmıştır. Sonuç olarak, tinerin uyuşturucu amaçlı kullanımının önlenmesi için özellikle eğitimsel ve yasal önlemlerin en kısa zamanda alınmasının gerekçesi ortaya konulmuştur

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uz.dr. Atilla Saygı Bu kişi benim

Dr. Erkan Zor Bu kişi benim

Yrd.doç.dr. Hüseyin Baloğlu Bu kişi benim

Prof.dr. İbrahim Öztek Bu kişi benim

Dr. Filiz Süngün Bu kişi benim

Dr. Mesut Gider Bu kişi benim

Vet. Hek. Dilek Özbeyli Bu kişi benim

Dr. Talha Gönüllü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 3 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Saygı, U. A., Zor, D. E., Baloğlu, Y. H., Öztek, P. İ., vd. (1997). Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi, 3(1-2).
AMA Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT. Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi. Mayıs 1997;3(1-2).
Chicago Saygı, Uz.dr. Atilla, Dr. Erkan Zor, Yrd.doç.dr. Hüseyin Baloğlu, Prof.dr. İbrahim Öztek, Dr. Filiz Süngün, Dr. Mesut Gider, Vet. Hek. Dilek Özbeyli, ve Dr. Talha Gönüllü. “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 3, sy. 1-2 (Mayıs 1997).
EndNote Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT (01 Mayıs 1997) Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi 3 1-2
IEEE U. A. Saygı, “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”, Türkiye Ekopatoloji Dergisi, c. 3, sy. 1-2, 1997.
ISNAD Saygı, Uz.dr. Atilla vd. “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi 3/1-2 (Mayıs 1997).
JAMA Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT. Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 1997;3.
MLA Saygı, Uz.dr. Atilla vd. “Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma)”. Türkiye Ekopatoloji Dergisi, c. 3, sy. 1-2, 1997.
Vancouver Saygı UA, Zor DE, Baloğlu YH, Öztek Pİ, Süngün DF, Gider DM, Özbeyli VHD, Gönüllü DT. Tiner İnhalasyonunun Solunum Sistemine Etkisi (Deneysel Bir Çalışma). Türkiye Ekopatoloji Dergisi. 1997;3(1-2).