BibTex RIS Kaynak Göster

Ankara'daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi

Yıl 2000, Cilt: 57 Sayı: 1, 7 - 12, 01.04.2000

Öz

Bu çalışmada, Ankara’da Kızılay semtinde bulunan 25 fast-food restoranından toplanan hamburgerörneklerinin proksimet analizi yapılmış ve bazı mineral değerlerine bakılmıştır. Analiz sonucu saptanan besin öğesideğerlerinin, fast-food yiyecekleri yaygın olarak tüketen 7-15 yaş grubu çocukların gereksinimine olan katkısıhesaplanmıştır. Sağlıklı beslenmede hamburgerlerin özellikle yağ ve sodyum içerikleri açısından, dikkate alınmasıgerektiği sonucuna varılmıştır

Kaynakça

  • 1-Güneyli U. Ankara’nın sosyo-ekonomik yönden farklı semtlerinde bulunan ilkokul çocukların beslenme durumları konusunda bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1984; 13:35-49.
  • 2-Sağlam F. Hızlı hazır yemek sistemi (Fast-Food) üzerine bir çalışma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1991; 20: 187-197. 3-Willet WC, Diet and health: What should we eat? Science 1994; 264: 532-37.
  • 4-McLaren DS, Burman D, Belton NR, Williams AF. Textbook of Paediatric Nutrition. London: Longman Group UK Limited, 1991.
  • 5-Owen S, Schickler P, Davies J. Food Choice: How to assess attitudes of pre-adolescent children. Nutrition&Food Science 1977; 1: 5-11.
  • 6-Brown JE. Nutrition Now. St.Paul: West Publishing Company, 1995.
  • 7-Yaşar A, Ilıca B, Rakıcıoğlu N. Ankara’da devlete ait ve özel ilköğretim okullarında eğitim gören çocukların beslenme durumlarına ilişkin bir araştırma. Beslenme ve Diyetetik Dergisi 1999; 28 (1): 21-28.
  • 8-İlçin E, Toksöz P, Mete Ö, Çelik T. Farklı sosyo-ekonomik düzeyde bulunan iki ilkokulda çocukların beslenme durumları üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1987; 16: 7-16.
  • 9-Pekcan G, 10-12 yaş grubu ilkokul çocuklarının beslenme ve sağlık durumları üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1983; 12: 43-55.
  • 10-Anonymous, Official Methods of Food Analysis. 14th ed. Washington DC: Association of Officia Analytical Chemists, 1980.
  • 11-Lees, R. Food Analysis, Analytical and Quality Control Methods For The Food Manufacturer and Buyer. 3rd ed. London: Leonard Hill Books, 1975; 245.
  • 12-Appledorf H. Nutritional analysis of foods from fast-food chains. Food Technology 1974; April: 50-57.
  • 13-Baysal A, Keçecioğlu S, Arslan P, Yücecan S, ve ark. Besinlerin Bileşimleri, Ankara: Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, 1991.
  • 14-National Research Council. Recommended Dietary Allowances. 10 th ed. Washington DC: National Academy Press, 1989.
  • 15-Ertaş AH, Kolsarıcı N, Soyer A. Hamburgerlerin bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine donmuş depolama sıcaklığı ve deplama süresinin etkisi üzerinde araştırma, Gıda 1991; 16 (3): 217-223.
  • 16-Hasbioğlu MM, Ertaş AH. Hamburgerlerin bazı kalite özelliklerine mercimek püresi ilavesinin etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 1997; 9, 3: 88-93.
  • 17-Snyder MP, Story M, Trenker LL. Reducing fat and sodium in school lunch programs: The Lunchpower! Intervention Study. J Am Diet Assoc 1992; 92: 1087- 91.
  • 18-McCoy H, Kenney MA, Chopin KL, Billon W, et al. Snacking pattern and nutrient density of snacks consumed by Southern girls. J N E 1986; 18:61-66.
  • 19-Snetselaar L, Lauer RM, Childhood diet and the atherosclerotic process. Nutrition Today 1992; 1: 22-28.
  • 20-Bellisle F, Rolland-Cochera MF, Deheeger M, Preziasit P, Hercberg S. Intake of low fat foods in a representative sample of the Paris area: Anthropometric, nutritional and Socio-clemographic correlates, Journal of Human Nutrition and Dietetis 1994; 7: 335-346.
  • 21-Monneuse MO, Besille F, Koppert G. Eating habits, Food and health related attitudes and beliefs reported by French students. Eur J Clin Nutr 1997; 51: 46-53.
  • 22-Sağlam F. Hızlı hazır beslenme sistemi-Fast Food konusunda Türkiye’de yapılan araştırma örnekleri II (Der: Akdağ F, Arslan P) Hızlı Hazır Yemek Sistemi (Fast Food) . Ankara: Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, 1994; 6-74.
  • 23-Hackett AF, Kirby S, Howie MA, National survey of the diet of children aged 13-14 years living in urban areas of the United Kingdom. Journal of Human Nutrition and Dietetics 1997; 10: 37-51.

The Nutrient Content Of Hamburgers From Fast-Food Restaurants In Ankara And Evaluation Of Nutritional Values

Yıl 2000, Cilt: 57 Sayı: 1, 7 - 12, 01.04.2000

Öz

In this study, the proximate and mineral composition of hamburgers purchased from 25 fast-food restaurants inKızılay-Ankara were analysed. The contribution of the nutrient contents of fast-food meals to 7-15 age groupchildren’s nutrient requirements were determined. In healthy nutrition, especially the fats and sodium contents ofhamburgers have to be taken into account

Kaynakça

  • 1-Güneyli U. Ankara’nın sosyo-ekonomik yönden farklı semtlerinde bulunan ilkokul çocukların beslenme durumları konusunda bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1984; 13:35-49.
  • 2-Sağlam F. Hızlı hazır yemek sistemi (Fast-Food) üzerine bir çalışma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1991; 20: 187-197. 3-Willet WC, Diet and health: What should we eat? Science 1994; 264: 532-37.
  • 4-McLaren DS, Burman D, Belton NR, Williams AF. Textbook of Paediatric Nutrition. London: Longman Group UK Limited, 1991.
  • 5-Owen S, Schickler P, Davies J. Food Choice: How to assess attitudes of pre-adolescent children. Nutrition&Food Science 1977; 1: 5-11.
  • 6-Brown JE. Nutrition Now. St.Paul: West Publishing Company, 1995.
  • 7-Yaşar A, Ilıca B, Rakıcıoğlu N. Ankara’da devlete ait ve özel ilköğretim okullarında eğitim gören çocukların beslenme durumlarına ilişkin bir araştırma. Beslenme ve Diyetetik Dergisi 1999; 28 (1): 21-28.
  • 8-İlçin E, Toksöz P, Mete Ö, Çelik T. Farklı sosyo-ekonomik düzeyde bulunan iki ilkokulda çocukların beslenme durumları üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1987; 16: 7-16.
  • 9-Pekcan G, 10-12 yaş grubu ilkokul çocuklarının beslenme ve sağlık durumları üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi 1983; 12: 43-55.
  • 10-Anonymous, Official Methods of Food Analysis. 14th ed. Washington DC: Association of Officia Analytical Chemists, 1980.
  • 11-Lees, R. Food Analysis, Analytical and Quality Control Methods For The Food Manufacturer and Buyer. 3rd ed. London: Leonard Hill Books, 1975; 245.
  • 12-Appledorf H. Nutritional analysis of foods from fast-food chains. Food Technology 1974; April: 50-57.
  • 13-Baysal A, Keçecioğlu S, Arslan P, Yücecan S, ve ark. Besinlerin Bileşimleri, Ankara: Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, 1991.
  • 14-National Research Council. Recommended Dietary Allowances. 10 th ed. Washington DC: National Academy Press, 1989.
  • 15-Ertaş AH, Kolsarıcı N, Soyer A. Hamburgerlerin bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine donmuş depolama sıcaklığı ve deplama süresinin etkisi üzerinde araştırma, Gıda 1991; 16 (3): 217-223.
  • 16-Hasbioğlu MM, Ertaş AH. Hamburgerlerin bazı kalite özelliklerine mercimek püresi ilavesinin etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 1997; 9, 3: 88-93.
  • 17-Snyder MP, Story M, Trenker LL. Reducing fat and sodium in school lunch programs: The Lunchpower! Intervention Study. J Am Diet Assoc 1992; 92: 1087- 91.
  • 18-McCoy H, Kenney MA, Chopin KL, Billon W, et al. Snacking pattern and nutrient density of snacks consumed by Southern girls. J N E 1986; 18:61-66.
  • 19-Snetselaar L, Lauer RM, Childhood diet and the atherosclerotic process. Nutrition Today 1992; 1: 22-28.
  • 20-Bellisle F, Rolland-Cochera MF, Deheeger M, Preziasit P, Hercberg S. Intake of low fat foods in a representative sample of the Paris area: Anthropometric, nutritional and Socio-clemographic correlates, Journal of Human Nutrition and Dietetis 1994; 7: 335-346.
  • 21-Monneuse MO, Besille F, Koppert G. Eating habits, Food and health related attitudes and beliefs reported by French students. Eur J Clin Nutr 1997; 51: 46-53.
  • 22-Sağlam F. Hızlı hazır beslenme sistemi-Fast Food konusunda Türkiye’de yapılan araştırma örnekleri II (Der: Akdağ F, Arslan P) Hızlı Hazır Yemek Sistemi (Fast Food) . Ankara: Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, 1994; 6-74.
  • 23-Hackett AF, Kirby S, Howie MA, National survey of the diet of children aged 13-14 years living in urban areas of the United Kingdom. Journal of Human Nutrition and Dietetics 1997; 10: 37-51.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Neslişah Rakıcıoğlu Bu kişi benim

Aylin Ayaz Topçu Bu kişi benim

Issa Javıdıpour Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 57 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Rakıcıoğlu, N., Topçu, A. A., & Javıdıpour, I. (2000). Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 57(1), 7-12.
AMA Rakıcıoğlu N, Topçu AA, Javıdıpour I. Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. Nisan 2000;57(1):7-12.
Chicago Rakıcıoğlu, Neslişah, Aylin Ayaz Topçu, ve Issa Javıdıpour. “Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 57, sy. 1 (Nisan 2000): 7-12.
EndNote Rakıcıoğlu N, Topçu AA, Javıdıpour I (01 Nisan 2000) Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 57 1 7–12.
IEEE N. Rakıcıoğlu, A. A. Topçu, ve I. Javıdıpour, “Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, c. 57, sy. 1, ss. 7–12, 2000.
ISNAD Rakıcıoğlu, Neslişah vd. “Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 57/1 (Nisan 2000), 7-12.
JAMA Rakıcıoğlu N, Topçu AA, Javıdıpour I. Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2000;57:7–12.
MLA Rakıcıoğlu, Neslişah vd. “Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, c. 57, sy. 1, 2000, ss. 7-12.
Vancouver Rakıcıoğlu N, Topçu AA, Javıdıpour I. Ankara’daki Bazı Fast-Food Restoranlarında Satılan Hamburgerlerin Besin Öğesi İçeriği Ve Beslenme Açısından Değerlendirmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2000;57(1):7-12.