In this study, it is aimed to investigate of auditing activities on drinking water performed by the health centres inEdirne, by years. We observed the records of water samples examined by Regional Hygiene Laboratory between1988-1998, and analysed them according to their quantity, quality, and distribution to years and seasons. We foundthat, more samples had been taken needed annually in these 11 years. Although water contamination riskincreases in rainy seasons, less sample collection has been done every year. Distribution of samples washeterogenous by years and seasons, however, the ratio of samples improper for bacteriological and chemicalquality were generally found 32.24% and 40.25% respectively. For public health purposes, to control of drinkingwater quality is very important. By regular training program for health centres’ staff and collection of the watersamples according to recommended quantity and frequency, the inspection activities on drinking water might beprovided better. Meanwhile, to update the regulations, to coordinate the related sectors and to prevent the pollutionof drinking water are also essential for public health
Bu çalışmada amaç; Edirne ili genelinde sağlık ocaklarınca yürütülen içme ve kullanma suyu denetimlerininyıllar içinde nasıl bir seyir izlediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla Edirne Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü’nün 1988-98yılları arasındaki kayıtları incelenerek, alınan örneklerin sayıca yeterliliği, sağlığa uygunluk oranı ile yıllara vemevsimlere göre dağılımı araştırılmıştır. Örneklerin, bu 11 yıl süresince alınması gereken minimum sayıdan her yıldaha fazla olduğu görülmüştür. Yağışlı mevsimlerde suların kirlenme riskinin artması nedeniyle, daha fazla örnekalınması önerildiği halde buna uyulmadığı dikkati çekmiştir. Yıllara ve mevsimlere göre farklılık göstermekle birlikte,genel olarak su örneklerinin %34.24’ü bakteriyolojik ve %40.25’i kimyasal yönden sağlığa uygun bulunmamıştır. Halksağlığının korunmasında içme-kullanma sularının denetimi büyük önem taşır. Bu nedenle, sağlık ocağı personelinedüzenli eğitim ve mevzuatta öngörülen sayı ve sıklıkta örnek alınması ile içme ve kullanma sularının daha iyidenetlenmesi sağlanabilir. Ayrıca gerekli mevzuat düzenlemesi, kurumlararası işbirliğinin sağlanması ve sularınkirlenmesinin engellenmesi ile sulardan gelebilecek sağlık sorunlarının önlenmesi mümkün olabilecektir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2001 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 58 Sayı: 1 |