Toplumumuzda besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasından büyük ölçüde kadınlar sorumludur. Bunedenle araştırmamızda ev hanımlarının besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması konusunda bilgi,tutum vedavranış düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ankara Gülveren Sağlık Ocağı Bölgesi’nde yapılan bu araştırmada sağlık ocağı kayıtları kullanılmış ve basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 227 ev hanımı araştırma kapsamına alınmıştır. Kesitsel tipte bir çalışma olan araştırmamızda veriler yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Toplananveriler SPSS 10.0 ile değerlendirilmiştir. Değerlendirmede yüzdelik ve ki kare önemlilik testleri kullanılmıştır. Evhanımlarının yarıdan fazlası %53.3 sebzeleri beslenme ilkelerine uygun olarak hazırlamaktadır. Ev hanımlarınınyemek pişirmede tercih ettikleri pişirme biçimleri; çorbalarda yağ yakıp üzerine dökme, pilavda pirinci kavurma,sebzelerde kızartma, makarnada haşlayıp suyunu dökme, yumurtada haşlama şeklinde belirlenmiştir. Evhanımlarının %25.6’sı besinlerin saklanmasında derin dondurucu kullandıklarını ve yiyecekleri çözdürürken odasıcaklığında beklettiklerini %77.7 belirtmişlerdir. Yemek pişirmede öncelikle kullanılan tencere tipi çelik tenceredir.Besinler daha çok mutfak dolabında, poşetlerde ya da kendi ambalajında saklanmaktadır
Ev hanımları besin hazırlama pişirme ve besinlerin saklanması
In Turkish society ladies are commonly responsible for food preparation, cooking and preservation. Thereforethis survey aimed to find out the level of knowledge, beliefs and attitudes of housewives about preparation, cookingand preservation of food. In this survey which is conducted within the region of Ankara Gulveren Health Center,records of the Health Center were used and 227 housewives were employed by simple random sampling method.In this cross sectional type survey, data was collected through face to face interviews and evaluated by SPSS 10.0 statistical programme. Distribution and khi-square significance tests were used. More than half of the housewives %53.3 prepare foods in accordance with nutritional principles. Preferred cooking styles of housewives appeared as;melting butter on pour on for soup, frying rice and vegatables, boiling and removing water for macaroni, boiling foreggs. Housewives stated that they preserve their foods in deep freezing %25.6 and keep at room temperature fordefrost %77.7 . In cooking priority was given to steel pan. Foods are mostly kept in kitchen cupboards in theiroriginal packings or in small bags
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 60 Sayı: 3 |