Amaç: Bu çalışmada, ev tipi su arıtma cihazlarının Meram ilçesinde kullanım sıklığının tespit edilmesi ve bu cihazların içme suyunun mikrobiyolojik ve kimyasal kalitesine etkisinin saptanması amaçlanmıştır.Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma; 01 Nisan – 01 Haziran 2016 tarihleri arasında, Konya ili Meram ilçesinde yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü G-Power 3.1.9.2 bilgisayar programı ile Meram ilçesinde ev tipi su arıtma cihazlarının kullanım prevalansı bilinmediğinden %50 alınarak %95 güven aralığında α=0,05 , %7 sapma, %80 güç ve desen etkisi iki olacak şekilde 810 haneye ulaşılmıştır. Meram ilçesindeki mahallelerden örnekleme seçilen 810 haneye ulaşılmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden katılımcılara, yüz yüze görüşme yöntemiyle anket uygulanmıştır. Ev tipi arıtma cihazı kullanılan ve analiz için ulaşılabilen hanelerin şebeke sisteminden ve arıtma cihazlarından, mikrobiyolojik ve kimyasal analiz için su örnekleri alınmıştır. Mikrobiyolojik analizler membran süzme yöntemiyle Konya Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapılmıştır. Kimyasal analizler olarak pH, iletkenlik, serbest klor, amonyum, nitrit, florür, kalsiyum, magnezyum ve toplam sertlik analizlerini Hach Lange DR 3900 UV spektrofotometresinde ve Hach Lange HQ40D pHiletkenlik cihazında, Meram Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda analiz edilmiştir. Bulgular: Görüşülen 810 hanenin 67’sinde %8.3 su arıtıcılarının kullanıldığı tespit edilmiştir. Ev tipi su arıtma cihazlarının öncesinde musluk suyundan alınan örneklerin hiçbirinde toplam koliform bakteri üremesi görülmemiştir. Arıtılmış sudan alınan bir örnekte ise 9 kob/100 mL toplam koliform bakteri üremesi gözlemlenmiştir %2,5 . Serbest klor, pH, iletkenlik, florür, kalsiyum, magnezyum ve toplam sertlik analizleri şebeke suyuna kıyasla arıtılmış suda önemli ölçüde düşük olduğu tespit edilmiş; nitrit analizinde ise önemli bir farklılık gözlenmemiştir. Su örneklerinin hiç birisinde amonyum belirlenmemiştir. Sonuç: Ev tipi su arıtma cihazlarının hem hijyenik açıdan hem de sağlık için faydalı olan florür, kalsiyum, magnezyum mineralleri ile suyun toplam sertliğini önemli ölçüde azaltmasından dolayı sağlıklı ve kaliteli bir içme suyu tercihi olarak bulunmamıştır. Düzenli bakım yapılmasına rağmen iyi hijyen sağlanamadığı durumlarda ev tipi su arıtma cihazları mikrobiyolojik açıdan halk sağlığı sorunu ortaya çıkmasına sebep olabilirler
Objective: In this study, it is aimed to determine usage frequency of household type water purifiers in Meram and their effects on microbiological and chemical quality of water.Methods: This cross-sectional study was conducted in Meram of Konya province between the dates of 01 April - 01 June 2016. As the usage prevalence of household type water purifiers in Meram was not known, it was assumed as 50% with G-Power 3.1.9.2 software; sample size was calculated as 810 houses with 95% confidence interval α=0.05 , 7% derivation, 80% power and design effect as 2. 810 houses were selected which were sampled from the neighborhoods of Meram. A questionnaire was applied to the participants who agree to participate, by face to face interview. Water samples were taken from homes which were accesible, for microbiological and chemical analysis from the water network system and the household water purifier. Microbiological analysis was performed by membrane filtration method in Konya public health laboratory. Chemical analyses pH, conductivity, free chlorine, ammonium, nitrite, fluoride, calcium, magnesium and total hardness were carried out by the Hach Lange DR spektrofotometresinde ve Hach Lange HQ40D pHiletkenlik cihazında, Meram Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda analiz edilmiştir. Bulgular: Görüşülen 810 hanenin 67’sinde %8.3 su arıtıcılarının kullanıldığı tespit edilmiştir. Ev tipi su arıtma cihazlarının öncesinde musluk suyundan alınan örneklerin hiçbirinde toplam koliform bakteri üremesi görülmemiştir. Arıtılmış sudan alınan bir örnekte ise 9 kob/100 mL toplam koliform bakteri üremesi gözlemlenmiştir %2,5 . Serbest klor, pH, iletkenlik, florür, kalsiyum, magnezyum ve toplam sertlik analizleri şebeke suyuna kıyasla arıtılmış suda önemli ölçüde düşük olduğu tespit edilmiş; nitrit analizinde ise önemli bir farklılık gözlenmemiştir. Su örneklerinin hiç birisinde amonyum belirlenmemiştir. Sonuç: Ev tipi su arıtma cihazlarının hem hijyenik açıdan hem de sağlık için faydalı olan florür, kalsiyum, magnezyum mineralleri ile suyun toplam sertliğini önemli ölçüde azaltmasından dolayı sağlıklı ve kaliteli bir içme suyu tercihi olarak bulunmamıştır. Düzenli bakım yapılmasına rağmen iyi hijyen sağlanamadığı durumlarda ev tipi su arıtma cihazları mikrobiyolojik açıdan halk sağlığı sorunu ortaya çıkmasına sebep olabilirler
Water purification drinking water quality consumer preference
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 76 Sayı: 2 |