Sanayi Devrimi’nin etkisi, tekstil endüstrisinde ve tekstil üretim yöntemlerinde büyük bir değişime yol açmıştır. Tekstil iplik eğirme, dokuma makinalarının keşfi ve baskı boya kimyasındaki gelişmeler tekstil üretimi açısından bir devrim yaratmıştır. İlk olarak İngiltere’de William Morris ve John Ruskin, makineleşmenin sonucunda seri üretimden kaynaklanan özensiz, kaba endüstri ürünlerine bireysel tepki ve eleştiri olarak Arts&Crafts sanat hareketini başlatmışlardır. Bu sanat akımıyla zanaat, sanat kavramları irdelenmiş, ardından Art Nouveu, Art Deco gibi birbiri ardına devam eden öncü sanat akımları gerçek bir dinamizm yaratmış ve tekstil tasarımına yön vermiştir. 1900’lü yılların başlarında, dönemin avangart sanatçıları, teknolojinin sağladığı yenilik ve olanakları kendi sanatsal birikimleriyle birleştirerek geleneksel düzene karşı modern, soyut, geometrik formlara yönelmişlerdir.
Bu dönem moda, sanat ve sanayi ilişkisi ve bu bağlamda oluşan iş birliktelikleri tekstil tasarımı açısından devrim niteliğinde önem taşımaktadır. Aynı zamanda, dönemin karakteristik özelliğini yansıtan tekstil tasarımları, gelenekselden modern tasarıma dönüştüğü önemli bir tarihsel sürece tanıklık etmektedir. Fovist ressam Raoul Dufy’nin çok yönlü tasarım ortamında ürettiği, Art Deco tekstil baskı tasarımlarla, tekstil endüstrisinde önemli bir yere sahip öncü sanatçılardan biridir. Dufy’nin tekstil tasarımları, sadece sanatın tekstile, modaya yön vermesi değil aynı zamanda tasarımcılar için önemli bir esin kaynağı olmuştur. Onun sanatsal ve estetik tavrı, avangart bakış açısıyla harmanladığı eserleri, tekstil baskı tasarımında, tasarım, üretim, uygulama süreçlerinde yaratıcılığave sanata çağdaş bir bakış açısı kazandırmıştır. Bu makale de Raoul Dufy’nin sanatçı kimliği, moda, sanat, endüstri birlikteliğinin yarattığı çok yönlü etkileşim, tekstil baskı tasarımına yaklaşımı ve katkıları irdelenerek genç akademisyen, sanatçı ve araştırmacılara kaynak oluşturması hedeflenmiştir.
The impact of the Industrial Revolution has led to an inevitable change in the textile industry and textile production methods. The discovery of textile yarn spinning and weaving machines as well as developments in print dye chemistry have revolutionized textile production. The Arts& Crafts movement can essentially be observed as a reaction and criticism to the careless and rough industrial mass textile production that was initially pioneered by William Morris and John Ruskin in England. With this art movement, the concepts of intricate craft and art are specific points of emphasis. The Arts& Crafts movement, essentially gave rise to groundbreaking art movements such as Art Nouveau and Art Deco, which continued one after another, creating an atmosphere of genuine dynamism and ultimately giving direction to textile design. In the early 1900s, avant-garde artists of the period turned towards modern, abstract and geometric forms against the traditional order by combining the innovations and possibilities provided by technology with their own artistic accumulation.
In this period, the relationship between fashion, art and industry and the collaborations formed in this context are of revolutionary importance in terms of textile design. At the same time, textile designs, which reflect the characteristic features of the period, bear witness to a significant historical process that transformed the design norm from traditional to modern design. Fauvist painter Raoul Dufy is one of the leading artists in the textile industry with Art Deco textile print designs, produced in a versatile interactive design setting. Dufy's textile designs were not only providing direction to art with textiles and fashion, but also stood as an important source of inspiration for fellow designers. His artistic and aesthetic attitude, his works blended with an avant-garde perspective, his designs in textile print design and his creativity in production application processes have undeniably brought a contemporary perspective to art. In this article, it is aimed to provide resources for young academicians, artists and researchers by examining Raoul Dufy's artistic identity, the multi-faceted interaction created by the combination of fashion, art and industry, and his approach and contributions to textile print design.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Turkish Journal of Fashion Design and Management (TJFDM) Dergisi, Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu tarafından yayınlanmaktadır.