Elektronik Nikotin İletim Sistemleri-Elektronik Sigaralar: Hayatımıza Giren Yeni Bir Halk Sağlığı Tehlikesi
Öz
Elektronik sigara, nikotin dolgulu kartuş içeren ve içindeki sıvıyı batarya ile buharlaştıran bir mekanizmaya sahip olup, sigara içmeye benzer bir kullanım gerektirmektedir. Elektronik sigara ile yanıcı sigara arasında hem tasarım, hem nikotin salınımı açısından benzerlik vardır. Elde edilen buhar, aromatik maddeleri ve çeşitli seviyelerde nikotin ve diğer toksik elementleri içeren bir buhar olarak teneffüs edilir. E-sigaralar, yanıcı tütün ürünlerinden daha az toksik olsa da, E-sigaranın sigara bırakma cihazı olarak etkinliğini destekleyen kanıtlar bulunmamaktadır. E sigaranın sağlık üzerine olumsuz etkiler yapmasına ve sigara bırakma açısından anlamlı bir başarı sağlamamasına rağmen, bu ürünlerin zaman içerisinde kullanım sıklığı artmakta ve dahası bu ürünler bir tür sigara
bırakma yöntemi olarak ön plana çıkarılmaktadır. E-sigaraların sigara bıraktırmada yardımcı olarak ve zarar azaltma yöntemi de dâhil olmak üzere, potansiyel yararı kanıta dayalı olarak net bir şekilde gösterilememiştir. Bunun ötesinde mevcut veriler, E-sigaraların öncelikle ergenler ve genç yetişkinler tarafından kullanıldığını ve E-sigaraların lise öğrencileri arasında en çok kullanılan tütün ürünü olduğunu ve yanıcı sigaraların kullanımını aştığını göstermektedir. Bir diğer önemli nokta, E-sigara kullanımının halk arasında diğer yanıcı tütün ürünlerinin kullanımını da normalleştirme gibi bir algıya neden olabileceğidir. Birinci basamak sağlık çalışanları, sigaranın bırakılması ve danışmanlık hizmetlerinin sunumu açısından kilit noktada yer almaktadırlar. E-sigara, tütün endüstrisinin pazardaki yeni stratejileri arasında yer almaktadır. Başta birinci basamak çalışanları olmak üzere, tüm sağlık hizmet sunucularının konuya ilişkin bilgi ve tutumunun iyileştirilmesi, bu yeni pazarlama stratejisine karşı mücadelede önemli olacaktır. Bu iyileştirme sayesinde, toplumun bu konudaki farkındalığının artırılması ve yanlışların düzeltilmesinde önemli yol kat edilebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Ng M, Freeman MK, Fleming TD, Robinson M, Dwyer-Lindgren L, Thomson B,et al. Smoking prevalence and cigarette consumption in 187 Countries,1980-2012. J Am Med As. 2014;31: 183–92.
- 2. GATS-Global adult tobacco survey. Comparison Fact Sheet Turkey, 2008 and 2012. http://www.who.int/tobacco/surveillance/ survey/gats/gats Turkey 2008v2012 comparison fact sheet.pdf, Erişim tarihi: 10 Nisan 2018).
- 3. World Health Organization. MPOWER: WHO Report on the Global Tobacco Epidemic. Geneva, Switzerland: World Health Organization; p:19, 2008. http://www.who.int/tobacco/mpower/en/, Erişim tarihi: 10 Nisan 2018.
- 4. Jha P. Avoidable global cancer deaths and total deaths from smoking. Nature Reviews Cancer 2009; 9: 655–664. 5. Hughes JR, Keely J, Naud S. Shape of the relapse curve and long-term abstinence among untreated smokers. Addiction. 2004;99: 29–38.
- 6. Schlam TR, Baker TB. Interventions for tobacco smoking. Ann Rev Clin Psych. 2013;9: 675–702.
- 7. Piné-Abata H, McNeill A, Raw M, Bitton A, Rigotti N, Murray R. A survey of tobacco dependence treatment guidelines in 121 countries. Addiction. 2013;108:1476–1484.
- 8. Centers for Disease Control and Prevention . National Adult Tobacco Survey. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2014; (63);1-6
- 9. Drummond, MB; Upson, D Electronic cigarettes. Potential harms and benefits. Annals of the American Thoracic Society. 2014. 11 (2): 236–242.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İç Hastalıkları
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Özlem Tanrıöver
*
Bu kişi benim
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
12 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi
13 Nisan 2018
Kabul Tarihi
17 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 12 Sayı: 4
Cited By
ECZACILIK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN NİKOTİN İÇERİKLİ ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNİN ARAŞTIRILMASI
Ankara Universitesi Eczacilik Fakultesi Dergisi
https://doi.org/10.33483/jfpau.1621281