Objective: Helicobacter pylori infections are one of the widely known infections in the world, and it has been known that it is of a significant role in the etiology of different gastroduodenal diseases. Helicobacter pylori is a common bacterium, and approximately 50 percent of the world’s population has been estimated to be infected. Human are the principal reservoir. Helicobacter pylori is known as one of the important factors in the peptic ulcer, causing antral type chronic gastritis. Helicobacter pylori infection prevalence is higher in children in developing countries. In this study, the Helicobacter pylori seroprevalence in children living in the province of Van and its relation with the education levels of their parents were aimed to be investigated. Material and Methods: The Helicobacter pylori IgG antibodies of the blood samples taken from 913 children between ages 0-16 were investigated by seperating the sera with ELISA method. Helicobacter pylori IgG antibodies seperated from these blood samples were assessed by using Helicobacter pylori IgG Enzyme Immunoassay kits (General Biologicals Corp., Taiwan) and TKA-HDA (Italy) ELISA instrument. Results: In this study, the overall seroprevalence of Helicobacter pylori IgG was found to be 36.9%, and the ratio for girls was found as 39.6% and 33.9% for boys. Although the seroprevalence of the children whose mothers have primary education was found to be 41%, this ratio was found to be 0% in children whose mothers have university degree education (p< 0.05). Positivity rate was 36% in children with primary or high school-graduated fathers and 28% in those with university-graduated. Conclusion: The positive results were evaluated statistically in conduction with ages and genders. Statistical analysis yielded no significant difference in terms of sex (p>0.05). Helicobacter pylori seroprevalence rate found at the highest among the mothers with the lowest education level and the children with the highest age level. No statistically significant effect of paternal education level was determined on seropositivity rates.
Helicobacter pylori; child; seroepidemiologic studies; education Helicobacter pylori child; seroepidemiologic studies education
Amaç: Helicobacter pylori enfeksiyonu, dünyanın en yaygın enfeksiyonlarından biridir ve çeşitli gastroduodenal hastalıkların etyolojisinde rol aldığı düşünülmektedir. Helicobacter pylori, yaygın bir bakteri olup yaklaşık olarak Dünya nüfusunun %50’sinin bu bakteri ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Esas rezervuan insandır. Helicobacter pylori, kronik antral gastritin sebebi olan peptik ülserlerin önemli bir etkeni olarak bilinmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde Helicobacter pylori enfeksiyonu prevalansı çocuklarda daha yüksektir. Çalışmada, Van yöresindeki çocuklarda, Helicobacter pylori seroprevalansı ve anne-baba eğitim düzeyleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Sıfır-16 yaş grubu toplam 913 çocuktan alınan kanlardan ayrılan serum örneklerinden ELISA yöntemiyle Helicobacter pylori IgG antikorları araştırıldı. Kan örneklerinden Helicobacter pylori IgG antikorlarının saptanmasında Helicobacter pylori IgG Enzyme Immunoassay kitleri (General Biologicals Corp., Taiwan) ve TKA-HDA (Italy) ELISA cihazı kullanıldı. Bulgular: Çalışmada genel Helicobacter pylori IgG seroprevalansı % 36.9 olup bu oran kız çocuklarında % 39.6, erkek çocuklarda ise %33.9 olarak saptandı. Eğitim düzeyi ilköğretim olan annelerin çocuklarında H.pylori seroprevalans’ı %41 olarak saptanmış olmakla beraber Üniversite mezunu olan annelerin çocuklarda ise % 0 olarak saptandı (p< 0.05). Baba ilköğretim veya lise mezunu çocukların %36’sı, baba üniversite mezunu çocukların %28’i pozitifti. Pozitif Sonuçlar cinsiyetlere ve yaş gruplarına göre istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç: Bu değerlendirmelere göre, cinsiyetler arasındaki seroprevalans oranları istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p> 0.05). Helicobacter pylori seroprevalansı anne eğitim düzeyi en düşük ve yaşları en büyük olan çocuklarda en yüksek olduğu saptandı. Baba eğitim düzeyinin seropozitivite üzerinde istatistik! olarak anlamlı bir etkisi bulunmadı.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Mikrobiyoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Temmuz 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 3 Sayı: 2 |