Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 1, 27.12.2024

Yıl: 2024

TOGÜ Erbaa Sağlık ve Yönetim Dergisi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin yayın organıdır. Derginin amacı sağlık bilimleri ve yönetim bilimleri alanlarındaki gelişmeleri takip ederek, sağlık ve yönetim bilimleri alanlarında bilimsel ve nitelikli bir yayın kaynağı olmak ve bu alanlardaki nitelikli akademik yayınların paylaşımına ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

TOGÜ Erbaa Sağlık ve Yönetim Dergisi’nde; sağlık yönetimi başta olmak üzere sağlık hukuku, hemşirelik, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik, acil yardım ve afet yönetimi, yaşlı bakımı, evde sağlık hizmetleri, halk sağlığı gibi sağlık bilimleri alanında ve işletme, iktisat, yönetim ve organizasyon, stratejik yönetim, kamu yönetimi, yönetim bilişim sistemleri gibi yönetim alanında yapılmış ve sağlık ve yönetim alanına bilimsel katkı sunacak araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu, gözlem, editöre mektup türü akademik çalışmalar yer alır.

TOGÜ ERBAA SAĞLIK VE YÖNETİM DERGİSİ MAKALE YAZIM KURALLARI
1. Yazım dili: Derginin yayın dili İngilizce ve Türkçedir.
2. Makale gönderimi: Makale gönderim işlemleri Dergipark üzerinden çevrimiçi olarak yapılacak olup yalnızca Microsoft Word formatında gönderilen makale dosyaları incelemeye alınacaktır. Dergipark sistemi haricinde dergiyle ilişkili herhangi bir mail adresine gönderilen makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
3. Sayfa düzeni: Makale; A4 boyutunda, kenar boşlukları soldan, sağdan, alttan ve üstten 2,5 cm, Times New Roman yazı karakterinde, 12 punto, tek satır aralıklı, paragraf öncesi ve sonrası 12nk boşluk eklenerek ve paragraf başı 0,5 cm girinti ile yazılmalıdır.
4. Kaynaklar: Makalede metin içinde yapılan atıflar American Psychological Association (APA) 7th edition stiline uygun biçimde yapılmalıdır. Atıf yapılırken Türkçe makalelerde vd., İngilizce makalelerde et al., ifadesi tercih edilmelidir.
-Metin içerisinde atıflar yazar(lar)ın soyadı ve kaynağın yılı şeklinde yapılmalıdır. Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır.
Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Yıldırım, 2001).
İki yazarlı yayınlarda atıf: (Yıldırım ve Tetik, 2013).
Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda atıf: (Yıldırım vd., 2010).
Birden fazla kaynağa atıf: (Nielsen, 1934; Wood, 2005).
• İnternet kaynaklarında tarih verilmemişse ilgili kaynağa erişim tarihi kaynağın yılı olarak kullanılmalıdır. Eğer kaynağın yazarı kurum ise kurum adı ve erişim yılı yazılmalıdır.
Yazar adı ve yayın yılı belli olmayan atıf: (Dünya Sağlık Örgütü, 2008).
-Bir yazarın aynı yıl içinde yayınlanmış birden fazla eserine atıf yapılıyorsa, eserler yılın yanına a, b, c, şeklinde harf verilerek gösterilmelidir.
• (Nielsen, 2013a).
• (Nielsen, 2013b).
-Yazarın adı cümle içinde geçiyorsa aşağıdaki gibi atıf yapılmalıdır.
• Nielsen’e (2000:36) göre, ……
- Makalede metin içerisinde verilen tüm kaynaklar Kaynakça bölümünde belirtilmelidir. Bütün kaynaklar, alfabetik sıraya göre bir arada yazılacaktır. Aynı yazarın eserleri yeni tarihliden başlanarak kaynakçaya eklenmelidir.
Kaynakça aşağıda verilen örneklere uygun olarak hazırlanmalıdır.
Makale:
Bilgin Demir, İ., & Uğurluoğlu, Ö. (2015). Sağlık kurumlarında stratejik yönetim Araçları. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 18(2), 219–251.
Kitap:
Tengilimoğlu, D., Akbolat, M., & Işık, O. (2015). Sağlık İşletmeleri Yönetimi (7. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
David, F. R. (2011). Strategic Management, Concepts and Cases (13th ed.). New Jersey: Pearson Prentice Hall.
Kitap Bölümü:
Ünal, A. (2019). Modernizm ve Modern Yönetim Düşüncesi. Editör: Çiftçi, G.E.), Tarihsel Süreçte Yönetim Düşüncesi içinde: Hiperlink Yayınları.
İnternet Kaynakları:
-Sağlık Bakanlığı. (2018). Türkiye’de Aile Hekimliği. Erişim Tarihi: 16.06.2019, Erişim Adresi: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/ailehekimligi/1394-türkiye-de-aile-hekimliği.html
-Ziegler, J., & Slayton, G. (2002). How to Build Organizational IQ. Harvard Management Update, 7(8), 3. Retrieved from http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true.
Tez Çalışmaları:
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). Tez Başlığı(tez başlığı italik), Yüksek Lisans Tezi / Doktora Tezi, Üniversitenin Adı, Enstitü, İl.
Sempozyum/Konferanslar:
Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfi. (Yıl). “Bildirinin Adı”, Sempozyum/Konferans Adı, Düzenleyen Kurum, Düzenlenme Tarihi, Düzenlenme Yeri, Sayfa Aralığı.
5. Tablo ve Şekiller: Makale içindeki tüm tablo ve şekiller metnin uygun yerlerinde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her tablo ve şekle Times New Roman kalın yazı tipinde 10 punto ile sıra numarası (Tablo 1., Şekil 2. vb. gibi) ve bir başlık verilmelidir.
Başlık; tablolarda üstte, şekillerde altta, sayfaya ortalı, yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde, paragraftan önce ve sonra ise 6nk boşluk bırakılarak hazırlanmalıdır.
Tablo ve şekil içindeki metin Times New Roman karakteri ile 8-10 punto aralığında ve tek satır aralıklı olmalıdır. Tablo ve şekillerde açıklama ve kaynaklar tablo ve şeklin altında 8 punto olarak verilmelidir. Tablo ve şekilden önce ve sonra satır boşluğu bırakılmamalıdır. Metin içinde tablolarda yer alan bilgilere değinildiğinde tablo numarasına atıfta bulunulmalıdır.
6. Başlıklar: Makalede ana başlıklar ve alt başlıklar kalın (bold) ve sola yaslı (girintisiz) olarak 1., 1.1., 1.1.1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Ana başlıkların tamamı büyük şekilde, alt başlıkların ise sadece baş harfleri büyük yazılmalıdır.
7. Gönderilen tüm makaleler, yazarlar tarafından iThenticate veya Turnitin yazılımları kullanılarak intihal (benzerlik) taramasından geçirilmelidir.
8. Yazarlar sisteme ana metin dosyası, kapak sayfası, etik kurul raporu (eğer gerekiyorsa) ve telif hakkı devir formu belgelerini yüklemeleri gerekmektedir.
9. Ana metin dosyasında yazarların kimliğini ve unvanını tespit edecek herhangi bir bilgi yer almamalıdır. Yazar bilgileri kapak sayfasında verilmelidir.
10. Kapak Sayfası (Title page): Makalenin türü, Türkçe ve İngilizce başlığı, yazarların isimleri, unvanları, bağlı oldukları kurumlar, e-posta adresleri, sorumlu yazarın açık adresi ve tüm yazarların ORCID numaralarını içermelidir. Ayrıca, yazarların katkı düzeyleri, finansal destek, çıkar çatışması, teşekkür, tezden üretilmiş ise danışman, üniversite, tez adı bilgisi ve etik kurul izni (kurul adı, tarih ve sayı no) belirtilmelidir. Tezden üretilmiş makaleler, kapak sayfasında mutlaka belirtilmelidir (Tez adı, üniversite ve anabilim dalı bilgisi yer almalıdır).

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Yayın Politikası
TOGÜ Erbaa Sağlık ve Yönetim Dergisi çift kör hakemli, açık erişimli, ücretsiz ve elektronik ortamda yayımlanan uluslararası bir dergidir. Dergi haziran ve aralık ayları olmak üzere yılda iki sayı halinde yayımlanmaktadır.
Derginin yayım dili İngilizce ve Türkçe’dir. Dergide araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu, gözlem, editöre mektup türü akademik çalışmalar yayımlanmaktadır. Dergiye yayımlanması için gönderilen makalelerin yazım kurallarına uygun olmaması durumunda yazım ve dil editörü makalenin gözden geçirilerek düzeltilmesini talep edebilecektir. Dergiye gönderilen makaleler, Sekreterya tarafından makale öncelikle yazım ve dil editörüne gönderilir ve makalenin yazım kurallarına uygunluğu incelenir. Yazım kurallarına uygun bulunan makaleler editör ön incelemesi neticesinde dergi kapsamına ve amacına uygun ise en az iki hakeme değerlendirilmek üzere gönderilir. Hakem değerlendirmesi çift-kör hakemlik esas alınarak yürütülür ve hakem-yazar bilgilerinin gizliliği esastır. Hakemlerden gelecek değerlendirme raporları neticesinde makalenin kabulüne, düzeltilmesine veya reddine karar verilir. Düzeltme istenen makaleler yazar(lar) tarafından belirlenen süre içerisinde düzeltilerek tekrar sisteme yüklenmezse makale yayımlanmaz. Değerlendirme süreci sonucunda kabul alan makaleler yayımlanmak için sıraya alınır. Tüm yazarlar gönderilen makaleye akademik-bilimsel olarak doğrudan katkıda bulunmuş olmalı ve makalenin son halini kabul etmelidir. Makalelerin bilimsel kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır ve dergi ile herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Makalenin yayımlanmasına karar verildiğinde, yazarlar yayın haklarını dergiye devretmiş olurlar. Dergide yayımlanan yazılar, dergi yönetiminin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz veya başka bir yerde basılı veya elektronik olarak yeniden yayımlanamaz. Dergiye gönderilen eserlerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Makale gönderen yazar(lar), bu ilkeleri kabul etmiş sayılırlar.
Etik İlkeler
Yazıların bilimsel içeriği ve etik kurallara uygunluğu yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makale içerisinde belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, gerekli izinlerin alındığına dair izinle ilgili bilgilere (izin alınan kurul adı, karar tarih ve numarası) makalenin yöntem bölümünde yer verilmesi gerekmektedir. Ayrıca insanlar üzerinde yapılan çalışmalarda yazarlar, araştırmaya katılan kişilerden aydınlatılmış onam alındığını makalenin yöntem bölümünde belirtmelidir.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi, kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen tipte etik kurul izni gerektiren nitelikte bir çalışma dergi sistemine yüklenirken çalışmaya ait “Etik Kurul Onay Belgesi” de ilk aşamada makale ile birlikte ayrı bir dosya olarak yüklenmesi gerekmektedir.
Yazarların Etik Sorumlulukları
• Dergiye gönderilen çalışmalar daha önce başka bir yere yayımlanmak üzere gönderilmemiş ve başka bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
• Yazarlar makaleyi dergiye gönderdiklerinde makalenin kendi çalışmaları olduğunu, hiçbir şekilde intihal yapmadıklarını, intihalden doğan tüm sorumlulukların kendilerine ait olduğunu, bu konuda derginin hiçbir sorumluluğunun olmadığını kabul etmiş olmaktadır.
• Sorumlu yazar makalede adı geçen tüm ortak yazarların yayına ve ortak yazar olarak adlandırılmaya razı olduğunu garanti etmelidir. Çalışmaya önemli katkılar sağlayan tüm kişiler ortak yazar olarak adlandırılmalıdır. Bunun dışındaki kişilere teşekkür kısmında yer verilmelidir.
• Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
• Yazarlar dergide yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri araştırma ve yayın etiği kurallarına uygun olarak hazırlamış olmalıdır. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve etik kurul izin belgesini makale dosyasını sisteme yüklerken ayrı bir dosya olarak sisteme yüklemelidir.
• Etik kurul onayı olmayan makaleler değerlendirmeye kabul edilmeyecektir ve hangi aşamada olursa olsun süreçten çıkarılacaktır.
• Eğer özet metin olarak kongre veya toplantılarda sunuldu ise bu durum makale başvurusu esnasında açıkça belirtilmelidir.
• Yazarlar çalışmalarını dergi yazım kurallarına göre düzenlemiş olmalıdırlar ve çalışma içerisinde kullandıkları tüm alıntılarına referans vermelidir.
• Makale yazarlarının tümü makalenin son halini okumuş olmalıdırlar. Yayın için gönderilmiş makalelerde "Yayın Hakları Telif Formu" nu imzalamış olan her yazar etik ilkeler ile ilgili eşit sorumluluğa sahiptir.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
• Araştırmayı incelemek için yeterli nitelikte olmayan veya makaleyi hızlı bir şekilde değerlendirmesinin imkânsız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editöre bu durumu bildirmeli ve inceleme sürecinden mazurunu istemelidir.
• Hakemler kendilerine ulaşan makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde ettikleri bilgileri kişisel menfaatleri için kullanmamakla yükümlüdürler.
• Makale değerlendirme sürecinde "kör" hakemlik uygulaması gereğince hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramazlar.
• Hakemler raporlarını veya makale hakkındaki bilgileri başkalarıyla paylaşmamalıdırlar.
• Hakemler makaledeki potansiyel etik meseleler konusunda özenli olmalı ve bunları editörün dikkatine sunmalıdır.
• Hakemlik yansızlık ve nesnellik ilkesine uygun bir şekilde yapılmalıdır. Hakemler değerlendirmelerini yapıcı esaslar başta olmak üzere akademik görgü kuralları içerisinde yapmalıdırlar. Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri yazıyı, belirtilen süre içerisinde değerlendirmelidirler. Eğer hakem herhangi bir nedenden dolayı değerlendirme sürecinde gecikme yaşayacak ise bu aksaklığı editöre bildirmelidir.
• Hakemler kendilerine gönderilen makalelerde herhangi bir çıkar çatışması olduğunu saptadıklarında bu durumu editöre bildirmelidirler.
• Öncelikle makale değerlendirme formları olmak üzere, metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri web sitesi/e-posta adresi üzerinden editörlere iletilir. Bu düzeltmeler makalenin olumlu ve olumsuz özelliklerini editöre sunacak şeklide hazırlanmalıdır. Hakemler atanmış olmalarına rağmen makale konusunda uzman değil iseler ilgili makaleyi değerlendirmeyi kabul etmemelidir.
Yayımcının Etik Sorumlulukları
• Yazarların makalelerini değerlendiren editör kurulu; ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirme yapmalıdır. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.
• Editör veya herhangi bir editör kurulu üyesi, ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editör danışmanları ve yayıncılardan başka kimseye bir makale hakkında bilgi ifşa etmemelidir.
• Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya editör kurulunun kendi araştırmalarında kullanılmamalıdır.
• Derginin yayım sürecinin herhangi bir aşamasında veya makale yayımlandıktan sonra hiçbir yazardan değerlendirme ve basım ücreti veya bağış talep edilemez.
• Baş editör veya editörler kurulu, makalenin alanına göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan akademisyenlere de yardımcı editör olarak incelemesi için makale gönderebilir.
• Yazı hakkında olumsuz bir durum varlığında, değerlendirmeye almadan yazıyı "ret" etme veya yazara geri gönderme hakkını kullanabilir.
• Editör, konuya hâkim akademisyenler arasından hakem seçilmesinden, hakemlerin yazarlara ve yazarların kurumlarına "kör" kalmasından, hakem özellikle talep etmediği müddetçe yazarların hakemlere "kör" kalmasından sorumludur.

İntihal
TOGÜ Erbaa Sağlık ve Yönetim Dergisine gönderilen her makale intihal incelemesine tabi tutulacaktır. Benzerlik oranı %20’nin (kaynakça hariç) üzerinde olan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.