500 Internal Server Error


nginx
Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of the website of hotels with sustainable tourism certificate: The case of Türkiye

Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 2, 96 - 108, 04.01.2024
https://doi.org/10.48119/toleho.1327095

Öz

The aim of the research is to examine the sustainability practices of hotels with sustainable tourism certificates. For this goal, between the dates of 06.01.2023 and 11.03.2023, a content analysis was conducted on the websites of 119 accommodation establishments that hold a Tourism Operation Certificate from the Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Türkiye, which are listed on the website of the Türkiye Tourism Promotion and Development Agency. As a result of the content analysis, a total of 4 main categories and 32 subcategories were identified, which are sustainable management, support for social and economic benefits of the local community, cultural heritage, and environmental policies. It was determined that the accommodation establishments with sustainable tourism certification are mainly located in Antalya (73), Istanbul (17), and Muğla (14). As a result of the research, it was determined that most of the hotels with sustainable tourism certification did not provide any information on their websites regarding being a sustainable hotel. In addition, it was found that the hotels' websites mostly emphasized equal opportunities for employees, involvement of staff in the implementation and development of sustainability policies, providing various training to personnel regarding their responsibilities, energy conservation, preservation of biodiversity and resources, water conservation, reduction of greenhouse gas emissions, and implementation of social service activities.

Kaynakça

  • Aspocomp (2020). Responsibility. Retrieved 21 May, 2020, from https://aspocomp.com/investors/invest-in-aspocomp/responsibility-2/.
  • Avcıkurt, C., & Güdü Demirbulat, Ö. (2016). Turist rehberlerinin sürdürülebilir turizme bakış açısı. Journal of Tourism Theory and Research, 2(2), pp.173- 191.
  • Bahar, O., Samırkaş K., M., & Çelik, N. (2015). Farklı Boyutları ile Sürdürülebilir Turizm. 1. Baskı, Muğla: Süre Yayınevi.
  • Ceylan, Y. (2019). Sürdürülebilir turizm kapsamında turizmde eko-etiketler. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(1), pp.65-80.
  • Cresswell, J. W. (2017). Nitel Araştırmalar için 30 Temel Beceri. Çvr. Dr. Hasan Özcan. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Doğan, M., & Gümüş, M. (2014). Sürdürülebilir destinasyon yönetimi, sürdürülebilir Bozcaada: Bir model önerisi. Seyahat ve Otel işletmeciliği Dergisi.11(3), pp.6-25.
  • Doğancili, O. S., & Akbulut, B. A. (2015). Yeşil yıldız çevre etiketine sahip otellerin web sitelerinde yeşil pazarlamayı kullanmalarına ilişkin içerik analizi. 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12-15 Kasım 2015, Çanakkale.
  • Düşmezkalender, E. (2020). Konaklama işletmelerinde çevre dostu yönetim: Uygulamalar açısından bir değerlendirme. MAKÜ-UYG. Bil. Derg.4(1), 263-278.
  • EarthCheck (2016). EarthCheck. Retrieved 15 July, 2016 from http://earthcheck.org/
  • Epa(2023). Green Globes. Retrieved 02.July, 2023 from https://www.epa.gov/smartgrowth/green-globestm. Erdemir, B. (2018). Sürdürülebilir turizm kapsamında destinasyonların fiziksel ve psikolojik taşıma kapasitesi analizi: Pamukkale Hierapolis Ören Yeri örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir, Türkiye.
  • Ertaş, M., Can Kırlar, B., Yeşilyurt, H., & Koçak, N. (2018). Konaklama işletmelerinin yeşil yıldız uygulamaları kapsamında çevre duyarlılığının değerlendirilmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi.15(1), pp. 102-119.
  • Fışkın, R., Çakır, E., & Özkan, E. D. (2016). Mavi bayrak uygulamasının önemi, ölçütleri ve ülkelere göre durum analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 8(15), 226-231.
  • Frangos, N.(2018). Corporate social responsibility: Environmental management and sustainability strategies for hospitality organisations. Retrieved 21 May, 2023 from https://hoteltechreport.com/news/corporate-social-responsibility-environmental-management-and-sustainability-strategies-for-hospitality-organisations.
  • Fredericks, L. (2020). Sustainable Hotel Ideas: 25 Ways to Go Green. 02 July, 2023 from https://www.cvent.com/en/blog/hospitality/eco-friendly-hotel-ideas#:~:text=What%20are%20sustainable%2C%20eco%2Dfriendly,cutting%20down%20on%20water%20usage..
  • Genç, K., Atay,L., & Eryaman, M. Y. (2014). Sürdürülebilir destinasyon yaratma sürecinde örgütlenmenin önemi:Çanakkale turizmi üzerine bir araştırma.Turizm Araştırmaları Dergisi. 25 (1), 49-61.
  • Green Hotel Association (GHA) (2023).What are Green Hotels ?. Retrieved 20 June, 2023 from www.greenhotels.com.
  • Giritlioğlu, İ., & Güzel, M. O. (2015). Otel işletmelerinde yeşil yıldız uygulamaları: Gaziantep ve Hatay Bölgesinde Bir Araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi.8 (40), pp. 889-904.
  • Green Tourism (2016). We are the Go-To Standard for Sustainability. Retrieved 01. July, 2023 from http://www.green-tourism.com/about/.
  • Greentourism.eu (2020). Sustainable Tourism. Retrieved 05 June, 2023 from: http://www.greentourism.eu/en/Post/Name/SustainableTourism.
  • Guba, E.G. (1981). Criteria for assessing the trustworthiness of naturalistic inquiries. ECTJ, 29, pp.75-91.
  • İpar, M. S., & Aksu, M .(2022). Turistlerin yeşil otel tercihlerine yönelik algıları, çevreci davranış eğilimleri ve davranışsal niyetlerle ilişkisi. Journal of Gastronomy Hospitality and Travel, 5 (1), 440-463.
  • İsayeva, S., & Kasalak, M. A. (2016). Sürdürülebilir turizm yönetimi kapsamında yer alan örnek ekoturizm uygulamaları. International Journal of Tourism and Social Research.1, pp. 183-200.
  • Jarvis, N., Weeden, C., & Simcock, N. (2010). The benefits and challenges of sustainable tourism certification: A case study of the green tourism business scheme in the West of England. Journal of Hospitality and Tourism Management, 17(1), pp. 83-93.
  • Kenton, W. (2022). ISO 14000 Definition, Standars, Certification and Costs. Retrieved from 02. June, 2023 from https://www.investopedia.com/terms/i/iso-14000.asp.
  • Kılıç, M. (2020). Uzungöl bölgesinde sürdürülebilir turizm gelişimi: Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Nitel Araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Gümüşhane Üniversitesi. Gümüşhane Türkiye.
  • Kızılırmak, İ. (2011). Dünyada ve Türkiye’deki turizm işletmelerinde çevre korumaya yönelik uygulamalar: Amacı ve önemi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2, pp. 1-12.
  • Mavi Bayrak (2023). Retrieved 22. April, 2023 from http://www.mavibayrak.org.tr/tr/icerikdetay.aspx?icerik_refno=10.
  • Merriam, S. B.(2018). Nitel Araştırma Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber. Çvr: Selahattin Turan. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Niedziolka, I. (2012). Sustainable tourism development. Regional formation and development studies. RFDS, 3(8), pp. 157-166.
  • Park, E. (2023). Hotels Around the World Built With Sustainability in Mind. Retrieved 30. June, 2023 from https://www.treehugger.com/best-sustainable-hotels-7113490.
  • PCA (2023). Green Rating Systems. Retrieved 02. June, 2023 June from https://www.cement.org/sustainability/green-rating systems#:~:text=Leadership%20in%20Energy%20and%20Environmental%20Design%20(LEED%C2%AE)%20is%20a,market%20transformation%20towards%20sustainable%20design.
  • Rietbergen, M.(2014). Is the Green Key Standard The Golden Key. 20 the Annual International Sustainable Development Research Conference Norwegian University of Science and Technology, 18-20. June.2014, Trondheim, Norway.
  • Saçılık, M. Y., & Çevik, S. (2014). Çevreye Duyarlı Otelcilik Kapsamında yeşil yıldız uygulaması. Antakya Güngör Ottoman Palace Örneği. 9 the International Conference: New Perspectives in Tourism and Hospitality, Burhaniye.
  • Shenton, A. K. (2004). Strategies for Ensuring Trustworthiness in Qualitative Research Projects. Education for Information, 22, pp. 63-75.
  • Sipahi, S.,& Tavşan, F. (2019). Otel yapılarında sürdürülebilir yaklaşımlar ve yeşil bina sertifikasyon sistemleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi.8 (Enar Özel Sayı), pp. 20-30.
  • Strauss, A., & Corbin, J. M. (1990). Basics of qualitative research: Grounded theory procedures and techniques. USA: Sage Publications,
  • Stukalo, N. V., Krasnikova, N. A., Krupskyı, O. P., & Redko,V. Y. (2018). Fostering Sustainable Tourism in Global Economy. Espacios.39(42), pp. 1-27.
  • Sürdürülebilirlik Sertifikası (2023). Yeşillenen Oteller. Retrieved 23. May, 2023 from https://surdurulebilirlik.com.tr/motivasyon/yesillenen-oteller/
  • T.C Sağlık Bakanlığı (2018). Temiz Havuz Sertifikası. Retrieved from 23 June, 2023 from https://www.antalyasm.gov.tr/duyuru/temiz-havuz-sertifikasi/887.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2023). Çevreye Duyarlılık Kampanyası (Yeşil Yıldız). Retrieved 23. June, 2023 from https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11596/cevreye-duyarlilik-kampanyasi-yesil-yildiz.html.
  • TGA (2019). Sürdürülebilir Turizm Programı. Retrieved 02. June, 2023 from https://www.tga.gov.tr/surdurulebilir-turizm-programi-hakkinda/.
  • Travelifesustainability (2023). Retrieved 22. April, 2023 from https://travelifesustainability.com/. Tuigroup (2013). Retrieved 22. April, 2023 from https://www.tuigroup.com/damfiles/default/nachhaltigkeit/nachhaltigkeit_bei_tui/berichterstattung/D_TUI_MAG_2012-2013_web-e873c14f665bbeedabc2885a12f9c800.pdf.
  • Tuigroup (2023).Retrieved 22. June, 2023 from https://www.tuigroup.com/damfiles/default/animal_friendly_hotels/Terms-and-conditions.pdf-6deed4899447c8c254d7e99c92305e94.pdf.
  • Türçev (2019). Yeşil Anahtar Genel Bilgiler. Retrieved 22. April, 2023 from http://www.turcev.org.tr/v2/icerikDetay.aspx?icerik_id=124
  • Türk Standardı (2015). Türk Standardı.Retrievd 23. April, 2023 from https://webdosya.csb.gov.tr/db/ymdb/editordosya/TS_EN_ISO_14001.pdf.
  • UNEP. (2005). Making tourism more sustainable: a guide for policy makers. Spain: United Nations Environment Programme and World Tourism Organization.
  • Üstünay, M. (2008). İşletmelerin sosyal sorumluluk çerçevesinde yeşil pazarlama uygulamaları ve kimya sektörüne yönelik bir inceleme, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Edirne, Türkiye.
  • Williams, E. N., & Morrow, S. L. (2009). Achieving Trustworthiness in Qualitative Research: A Pan-Paradigmatic. Perspective, Psychotherapy Research, 19 (4-5), pp. 576- 582.
  • WTO. (2001). The concept of sustainable tourism. WTO. Web. 11.3.2018 Retrieved from www.worldtourism.org/sustainable/concepts.htm.
  • Yalçın, A. Ü.(2023). Sürdürülebilir Ekoturizm Bağlamında Çevreye Duyarlı Konaklama Yapıları ve Sertifikasyın Sistemleri Araştırma Raporu. Isparta: Batı Kalkınma Ajansı
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H.(2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık: Ankara.
  • Yıldız, A. (2012). Çevre yönetimi uygulayan yeşil otel işletmelerinde yeşil müşteri deneyimi üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir, Türkiye.
  • Yılmaz, G., Ö., Özok, O., & Erdem, B. (2016). Konaklama işletmelerinde çevre dostu uygulamalar: Bodrum Örneği. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 6(1), pp.181-197.
  • Yücel, M. ve Ekmekçiler, Ü. S. (2008). Çevre dostu ürün kavramına bütünsel yaklaşım; temiz üretim sistemi, eko-etiket, yeşil pazarlama. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7, pp. 321-332.
Yıl 2023, Cilt: 5 Sayı: 2, 96 - 108, 04.01.2024
https://doi.org/10.48119/toleho.1327095

Öz

Kaynakça

  • Aspocomp (2020). Responsibility. Retrieved 21 May, 2020, from https://aspocomp.com/investors/invest-in-aspocomp/responsibility-2/.
  • Avcıkurt, C., & Güdü Demirbulat, Ö. (2016). Turist rehberlerinin sürdürülebilir turizme bakış açısı. Journal of Tourism Theory and Research, 2(2), pp.173- 191.
  • Bahar, O., Samırkaş K., M., & Çelik, N. (2015). Farklı Boyutları ile Sürdürülebilir Turizm. 1. Baskı, Muğla: Süre Yayınevi.
  • Ceylan, Y. (2019). Sürdürülebilir turizm kapsamında turizmde eko-etiketler. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(1), pp.65-80.
  • Cresswell, J. W. (2017). Nitel Araştırmalar için 30 Temel Beceri. Çvr. Dr. Hasan Özcan. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Doğan, M., & Gümüş, M. (2014). Sürdürülebilir destinasyon yönetimi, sürdürülebilir Bozcaada: Bir model önerisi. Seyahat ve Otel işletmeciliği Dergisi.11(3), pp.6-25.
  • Doğancili, O. S., & Akbulut, B. A. (2015). Yeşil yıldız çevre etiketine sahip otellerin web sitelerinde yeşil pazarlamayı kullanmalarına ilişkin içerik analizi. 16. Ulusal Turizm Kongresi, 12-15 Kasım 2015, Çanakkale.
  • Düşmezkalender, E. (2020). Konaklama işletmelerinde çevre dostu yönetim: Uygulamalar açısından bir değerlendirme. MAKÜ-UYG. Bil. Derg.4(1), 263-278.
  • EarthCheck (2016). EarthCheck. Retrieved 15 July, 2016 from http://earthcheck.org/
  • Epa(2023). Green Globes. Retrieved 02.July, 2023 from https://www.epa.gov/smartgrowth/green-globestm. Erdemir, B. (2018). Sürdürülebilir turizm kapsamında destinasyonların fiziksel ve psikolojik taşıma kapasitesi analizi: Pamukkale Hierapolis Ören Yeri örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir, Türkiye.
  • Ertaş, M., Can Kırlar, B., Yeşilyurt, H., & Koçak, N. (2018). Konaklama işletmelerinin yeşil yıldız uygulamaları kapsamında çevre duyarlılığının değerlendirilmesi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi.15(1), pp. 102-119.
  • Fışkın, R., Çakır, E., & Özkan, E. D. (2016). Mavi bayrak uygulamasının önemi, ölçütleri ve ülkelere göre durum analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 8(15), 226-231.
  • Frangos, N.(2018). Corporate social responsibility: Environmental management and sustainability strategies for hospitality organisations. Retrieved 21 May, 2023 from https://hoteltechreport.com/news/corporate-social-responsibility-environmental-management-and-sustainability-strategies-for-hospitality-organisations.
  • Fredericks, L. (2020). Sustainable Hotel Ideas: 25 Ways to Go Green. 02 July, 2023 from https://www.cvent.com/en/blog/hospitality/eco-friendly-hotel-ideas#:~:text=What%20are%20sustainable%2C%20eco%2Dfriendly,cutting%20down%20on%20water%20usage..
  • Genç, K., Atay,L., & Eryaman, M. Y. (2014). Sürdürülebilir destinasyon yaratma sürecinde örgütlenmenin önemi:Çanakkale turizmi üzerine bir araştırma.Turizm Araştırmaları Dergisi. 25 (1), 49-61.
  • Green Hotel Association (GHA) (2023).What are Green Hotels ?. Retrieved 20 June, 2023 from www.greenhotels.com.
  • Giritlioğlu, İ., & Güzel, M. O. (2015). Otel işletmelerinde yeşil yıldız uygulamaları: Gaziantep ve Hatay Bölgesinde Bir Araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi.8 (40), pp. 889-904.
  • Green Tourism (2016). We are the Go-To Standard for Sustainability. Retrieved 01. July, 2023 from http://www.green-tourism.com/about/.
  • Greentourism.eu (2020). Sustainable Tourism. Retrieved 05 June, 2023 from: http://www.greentourism.eu/en/Post/Name/SustainableTourism.
  • Guba, E.G. (1981). Criteria for assessing the trustworthiness of naturalistic inquiries. ECTJ, 29, pp.75-91.
  • İpar, M. S., & Aksu, M .(2022). Turistlerin yeşil otel tercihlerine yönelik algıları, çevreci davranış eğilimleri ve davranışsal niyetlerle ilişkisi. Journal of Gastronomy Hospitality and Travel, 5 (1), 440-463.
  • İsayeva, S., & Kasalak, M. A. (2016). Sürdürülebilir turizm yönetimi kapsamında yer alan örnek ekoturizm uygulamaları. International Journal of Tourism and Social Research.1, pp. 183-200.
  • Jarvis, N., Weeden, C., & Simcock, N. (2010). The benefits and challenges of sustainable tourism certification: A case study of the green tourism business scheme in the West of England. Journal of Hospitality and Tourism Management, 17(1), pp. 83-93.
  • Kenton, W. (2022). ISO 14000 Definition, Standars, Certification and Costs. Retrieved from 02. June, 2023 from https://www.investopedia.com/terms/i/iso-14000.asp.
  • Kılıç, M. (2020). Uzungöl bölgesinde sürdürülebilir turizm gelişimi: Sürdürülebilir Turizm Göstergeleri Bağlamında Nitel Araştırma. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Gümüşhane Üniversitesi. Gümüşhane Türkiye.
  • Kızılırmak, İ. (2011). Dünyada ve Türkiye’deki turizm işletmelerinde çevre korumaya yönelik uygulamalar: Amacı ve önemi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2, pp. 1-12.
  • Mavi Bayrak (2023). Retrieved 22. April, 2023 from http://www.mavibayrak.org.tr/tr/icerikdetay.aspx?icerik_refno=10.
  • Merriam, S. B.(2018). Nitel Araştırma Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber. Çvr: Selahattin Turan. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Niedziolka, I. (2012). Sustainable tourism development. Regional formation and development studies. RFDS, 3(8), pp. 157-166.
  • Park, E. (2023). Hotels Around the World Built With Sustainability in Mind. Retrieved 30. June, 2023 from https://www.treehugger.com/best-sustainable-hotels-7113490.
  • PCA (2023). Green Rating Systems. Retrieved 02. June, 2023 June from https://www.cement.org/sustainability/green-rating systems#:~:text=Leadership%20in%20Energy%20and%20Environmental%20Design%20(LEED%C2%AE)%20is%20a,market%20transformation%20towards%20sustainable%20design.
  • Rietbergen, M.(2014). Is the Green Key Standard The Golden Key. 20 the Annual International Sustainable Development Research Conference Norwegian University of Science and Technology, 18-20. June.2014, Trondheim, Norway.
  • Saçılık, M. Y., & Çevik, S. (2014). Çevreye Duyarlı Otelcilik Kapsamında yeşil yıldız uygulaması. Antakya Güngör Ottoman Palace Örneği. 9 the International Conference: New Perspectives in Tourism and Hospitality, Burhaniye.
  • Shenton, A. K. (2004). Strategies for Ensuring Trustworthiness in Qualitative Research Projects. Education for Information, 22, pp. 63-75.
  • Sipahi, S.,& Tavşan, F. (2019). Otel yapılarında sürdürülebilir yaklaşımlar ve yeşil bina sertifikasyon sistemleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi.8 (Enar Özel Sayı), pp. 20-30.
  • Strauss, A., & Corbin, J. M. (1990). Basics of qualitative research: Grounded theory procedures and techniques. USA: Sage Publications,
  • Stukalo, N. V., Krasnikova, N. A., Krupskyı, O. P., & Redko,V. Y. (2018). Fostering Sustainable Tourism in Global Economy. Espacios.39(42), pp. 1-27.
  • Sürdürülebilirlik Sertifikası (2023). Yeşillenen Oteller. Retrieved 23. May, 2023 from https://surdurulebilirlik.com.tr/motivasyon/yesillenen-oteller/
  • T.C Sağlık Bakanlığı (2018). Temiz Havuz Sertifikası. Retrieved from 23 June, 2023 from https://www.antalyasm.gov.tr/duyuru/temiz-havuz-sertifikasi/887.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2023). Çevreye Duyarlılık Kampanyası (Yeşil Yıldız). Retrieved 23. June, 2023 from https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11596/cevreye-duyarlilik-kampanyasi-yesil-yildiz.html.
  • TGA (2019). Sürdürülebilir Turizm Programı. Retrieved 02. June, 2023 from https://www.tga.gov.tr/surdurulebilir-turizm-programi-hakkinda/.
  • Travelifesustainability (2023). Retrieved 22. April, 2023 from https://travelifesustainability.com/. Tuigroup (2013). Retrieved 22. April, 2023 from https://www.tuigroup.com/damfiles/default/nachhaltigkeit/nachhaltigkeit_bei_tui/berichterstattung/D_TUI_MAG_2012-2013_web-e873c14f665bbeedabc2885a12f9c800.pdf.
  • Tuigroup (2023).Retrieved 22. June, 2023 from https://www.tuigroup.com/damfiles/default/animal_friendly_hotels/Terms-and-conditions.pdf-6deed4899447c8c254d7e99c92305e94.pdf.
  • Türçev (2019). Yeşil Anahtar Genel Bilgiler. Retrieved 22. April, 2023 from http://www.turcev.org.tr/v2/icerikDetay.aspx?icerik_id=124
  • Türk Standardı (2015). Türk Standardı.Retrievd 23. April, 2023 from https://webdosya.csb.gov.tr/db/ymdb/editordosya/TS_EN_ISO_14001.pdf.
  • UNEP. (2005). Making tourism more sustainable: a guide for policy makers. Spain: United Nations Environment Programme and World Tourism Organization.
  • Üstünay, M. (2008). İşletmelerin sosyal sorumluluk çerçevesinde yeşil pazarlama uygulamaları ve kimya sektörüne yönelik bir inceleme, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Edirne, Türkiye.
  • Williams, E. N., & Morrow, S. L. (2009). Achieving Trustworthiness in Qualitative Research: A Pan-Paradigmatic. Perspective, Psychotherapy Research, 19 (4-5), pp. 576- 582.
  • WTO. (2001). The concept of sustainable tourism. WTO. Web. 11.3.2018 Retrieved from www.worldtourism.org/sustainable/concepts.htm.
  • Yalçın, A. Ü.(2023). Sürdürülebilir Ekoturizm Bağlamında Çevreye Duyarlı Konaklama Yapıları ve Sertifikasyın Sistemleri Araştırma Raporu. Isparta: Batı Kalkınma Ajansı
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H.(2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık: Ankara.
  • Yıldız, A. (2012). Çevre yönetimi uygulayan yeşil otel işletmelerinde yeşil müşteri deneyimi üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir, Türkiye.
  • Yılmaz, G., Ö., Özok, O., & Erdem, B. (2016). Konaklama işletmelerinde çevre dostu uygulamalar: Bodrum Örneği. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 6(1), pp.181-197.
  • Yücel, M. ve Ekmekçiler, Ü. S. (2008). Çevre dostu ürün kavramına bütünsel yaklaşım; temiz üretim sistemi, eko-etiket, yeşil pazarlama. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7, pp. 321-332.
Toplam 54 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Peer-reviewed Articles
Yazarlar

Eda Hazarhun 0000-0003-4798-1857

Burçin Cevdet Çetinsöz 0000-0003-1703-8067

Yasemin Koçak Bilgin 0000-0002-3393-709X

Yayımlanma Tarihi 4 Ocak 2024
Gönderilme Tarihi 13 Temmuz 2023
Kabul Tarihi 13 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Hazarhun, E., Çetinsöz, B. C., & Koçak Bilgin, Y. (2024). Analysis of the website of hotels with sustainable tourism certificate: The case of Türkiye. Journal of Tourism Leisure and Hospitality, 5(2), 96-108. https://doi.org/10.48119/toleho.1327095

Abstracting & Indexing

TR_Dizin_logo_live-e1586763957746.png       |       5e5f5ea367664.png       |  pub-doaj-1140x400.jpg      | ici2.png |   uni_global_ulrichs_header.png   |   


Making Submissions via DergiPark

The article—prepared according to author guidelines (covering text, references, tables, and figures)—should be sent to Journal of TOLEHO via DergiPark.

Please, use the links below to access the visual descriptions of the submission steps;


Full Open Access Strategy

Journal of TOLEHO is fully sponsored by Anadolu University Faculty of Tourism. Therefore there aren't any article submission, processing or publication charges

There are also no charges for rejected articles, no proofreading charges, and no surcharges based on the length of an article, figures or supplementary data etc. All items (editorials, corrections, addendums, retractions, comments, etc.) are published free of charge.

Journal of TOLEHO is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the users or institutions. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.

Therefore, all articles published will be immediately and permanently free to read and download. All items has their own unique URL and PDF file.

All items published by the Journal of Tourism, Leisure and Hospitality are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. Creative Commons License

The licence permits others to use, reproduce, disseminate or display the article in any way, including for commercial purposes, so long as they credit the author for the original creation.

Authors retain copyright and grant the journal exclusive right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal’s published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.

However, Anadolu University Press can also demand to make an additional license agreement with the corresponding author of the study after first publication, in order to publish the manuscript in full text on various other platforms (web page, databases, indexes, promotion circles and etc.).