BibTex RIS Kaynak Göster

Efficacy of metoprolol and diltiazem in patients with mild and moderate mitral stenosis in sinüs rhythm

Yıl 1999, Cilt: 6 Sayı: 2, - , 01.04.1999

Öz

This study was performed to evaluate the effects of metoprolol and diltiazem on exercise capacity and hemodynamic parameters in 64 patients wth mild and moderate mitral stenosis in sinus rhythm. Ali patients were randomized to metoprolol group and diltiazem group. At the beginning and at the end of each treatment period, a treadmill exercise and M-mode, two dimensional, and Doppler echocardiography were performed. Only metoprolol significantly reduced the peak and mean transmitral gradient and heart rate (P<0.01, P<0.05, and P<0.05, respectively) and also significantly increased exercise time, whereas diltiazem did not change these parameters at all. In conclusion, symptomatic improvement in patients wth mild and moderate mitral stenosis in normal sinus rhythm was observed in metoprolol group compared wth diltiazem group. Key words: Diltiazem, metoprolol, mitral stenosis

HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ

Yıl 1999, Cilt: 6 Sayı: 2, - , 01.04.1999

Öz

Bu çalışma sinüs ritmli hafif ve orta şiddetli mitral darlığı olan 64 hastada egzersiz kapasitesi ve hemodinamik parametreler üzerine metoprolol ve diltiazemin etkisini değerlendirmek için yapıldı. Tüm hastalar metoprolol ve diltiazem grubu olarak randomize edildi. Her tedavi periodunun başlangıcında ve sonunda tredmil egzersiz testi ve M-mode, iki boyutlu ve doppler ekokardiograf yapıldı. Sadece, metoprolol pik ve ortalama transmitral gradiyentini ve kalp hızını önemli derecede azaltı (sırasıyla, P<0.01, P<0.05 ve P<0.05 ) ve aynı zamanda, egzersiz süresini önemli oranda artırdı. Diltiazem ise bu parametrelerin h içbirin i değiştirmedi. Sonuç olarak, normal sinüs ritmli haff-orta şiddetli mitral darlığı olan hastalarda semptomatik düzelme, diltiazem grubuyla karşılaştırıldığında metoprolol grubunda gözlend . Anahtar kelimeler: Diltiazem, metoprolol, mitral darlığı

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dr.Sait ALAN Dr.Feridun KOŞAR Dr.İsmet H Göksel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Göksel, D. A. D. K. D. H. (1999). HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 6(2).
AMA Göksel DADKDH. HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Nisan 1999;6(2).
Chicago Göksel, Dr.Sait ALAN Dr.Feridun KOŞAR Dr.İsmet H. “HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6, sy. 2 (Nisan 1999).
EndNote Göksel DADKDH (01 Nisan 1999) HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6 2
IEEE D. A. D. K. D. H. Göksel, “HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 6, sy. 2, 1999.
ISNAD Göksel, Dr.Sait ALAN Dr.Feridun KOŞAR Dr.İsmet H. “HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6/2 (Nisan 1999).
JAMA Göksel DADKDH. HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1999;6.
MLA Göksel, Dr.Sait ALAN Dr.Feridun KOŞAR Dr.İsmet H. “HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 6, sy. 2, 1999.
Vancouver Göksel DADKDH. HAFİF VE ORTA ŞİDDETLİ MİTRAL DARLIĞI OLAN SİNÜS RİTMİNDEKİ HASTALARDA METOPROLOL VE DİLTİAZEMİN ETKİNLİĞİ. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 1999;6(2).