Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 2, 153 - 164, 28.12.2017

Öz

Today, many types of tourism have increased and also places that belong to them have diversified. Some developments in tourism is “integration” and “complementarity”. Through integration in tourism, both it contributes to promotion and marketing of destinations which have weak competitiveness and also enables the type of tourism to complete each other. The subject of this paper is cultural tourism, rural tourism, agritourism and gastronomy tourism in Tire and it’s aimed to research possible complementarity of these tourism types with each other. In this context, the similarities between the types of tourism, relationships, interactions and transitions are determined. At first, in the study features of cultural tourism, rural tourism, agritourism and gastronomy tourism are given theoretically and identified common aspects of them. Secondly, natural geographic features, rural settlement and economic structures, city center and Ottoman cultural heritage of district of Tire are explained with the outlines. Then, types of tourism that is mentioned within this study demonstrated as a whole where and how can be developed in Tire is given with some examples and suggestions. According to the data obtained; the attractiveness of urban or rural areas and the culture of agricultural or cuisine have been got a conclusion that they all may be a whole in tourism. For this purpose, firstly an organization has to be done and then a plan, a project, a promotion and a marketing work has to been organized. Also some popular values such as cultural buildings, open markets, cuisine and handcrafts must be put forward as a brand. Finally, some package tours having accommodations must be offered.

Kaynakça

  • Ahmadova, S. & Akova, O. (2016). Türkiye’de Organik Ekoturizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (6), 1, 14-29.

Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 2, 153 - 164, 28.12.2017

Öz

Günümüzde turizm türleri çok artmış, onlara ait mekânlar da çok çeşitlenmiştir. Turizmde bütünleştirme yoluyla, hem rekabet gücü zayıf destinasyonların tanıtım ve pazarlamasına katkı verilmekte hem de turizm türlerinin birbirini tamamlaması sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Tire ilçesinde kültür turizmi, kırsal turizm, agroturizm ve gastronomi turizminin bütünleştirilmesi, birbirini tamamlayabilme ve aralarında bütünleşebilme olanaklarını ortaya çıkarmaktır. Bu doğrultuda adı geçen turizm türleri arasında benzerlikler, ilişkiler, etkileşimler ve geçişlerin var olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada, sosyal bilimlerin niteliksel yöntemleri kapsamında veri analizi, gözlem, görüşme ve alan araştırmasına gidilmiştir. Çalışmada önce kültür turizmi, kırsal turizm, agroturizm ve gastronomi turizmi kuramsal olarak işlenmiştir. Daha sonra Tire ilçesinin doğal ve kültürel özellikleri ana hatlarıyla açıklanmıştır. Bu temel üzerinde adı geçen turizm türlerinin bir bütün olarak Tire’de nerelerde ve nasıl geliştirilebileceği ortaya konmuş, bazı örnekler verilmiş ve öneriler geliştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; Tire’nin kentsel ve kırsal çekiciliklerinin, tarım ve mutfak özelliklerinin, bir bütün halinde turizme kazandırılabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun için Tire’de turizmle ilgili bir örgütlenmeye gidilmeli, plan-proje, tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapılmalıdır. Ayrıca kültürel yapılar, pazar, mutfak ve el sanatları Tire’nin marka değerleri olarak öne çıkarılmalı ve muhakkak konaklamalı paket turlar yaratılmalıdır.

Kaynakça

  • Ahmadova, S. & Akova, O. (2016). Türkiye’de Organik Ekoturizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (6), 1, 14-29.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emre Ataberk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 24 Şubat 2017
Kabul Tarihi 3 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ataberk, E. (2017). Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi, 4(2), 153-164.
AMA Ataberk E. Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi. Aralık 2017;4(2):153-164.
Chicago Ataberk, Emre. “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm Ve Gastronomi Turizmi”. Turizm Akademik Dergisi 4, sy. 2 (Aralık 2017): 153-64.
EndNote Ataberk E (01 Aralık 2017) Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi 4 2 153–164.
IEEE E. Ataberk, “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi”, Turizm Akademik Dergisi, c. 4, sy. 2, ss. 153–164, 2017.
ISNAD Ataberk, Emre. “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm Ve Gastronomi Turizmi”. Turizm Akademik Dergisi 4/2 (Aralık 2017), 153-164.
JAMA Ataberk E. Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi. 2017;4:153–164.
MLA Ataberk, Emre. “Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm Ve Gastronomi Turizmi”. Turizm Akademik Dergisi, c. 4, sy. 2, 2017, ss. 153-64.
Vancouver Ataberk E. Tire (İzmir)’de Turizm Türlerini Bütünleştirme Olanakları: Kültür Turizmi, Kırsal Turizm, Agroturizm ve Gastronomi Turizmi. Turizm Akademik Dergisi. 2017;4(2):153-64.