Terrorism is usually defined as a form of act committed to impose their demands to the government by causing anxiety through violence in an organized manner. The aim of terrorism is to erode the very fabric of a society. Although its forms, aims, methods and effects change according to physical, social and political conditions, the effects of terrorism on human life have always been traumatic. Permanent damages can occur in the daily life, thought systems, the expectations and hopes upon future of individuals’ who are exposed to terrorism in a direct or indirect way. Both individuals and society happen to know terrorism sometimes directly, but usually indirectly via mass media. The purpose of the study was to raise a general awareness on the concept of terrorism that changes the existence of individuals and societies permanently. Moreover-what terrorism is and how it can be understood, even if there has not been an agreement on the definition of it- its psychological effects on individuals and communities, the concepts and reasons related to defense mechanism, post-traumatic stress disorders and their intervention methods used against it by the individuals are discussed to provide a clear understanding of terrorism. In this context, the two models have largely been used to understand the impact of terrorism is reviewed and cases about the models are screened.
Ağırlıklı olarak, örgütlü biçimde, zor ve şiddet gibi araçlara başvurarak kaygı yaratıp bir takım istekleri kabul ettirmek için gerçekleştirilen bir eylem olarak tanımlanabilecek olan terör eylemlerinin en önemli amacı toplumsal yapıyı aşındırmaktır. Fiziksel, sosyal ve siyasi koşullara göre şekli, amacı, yöntemleri ve etkileri değişse de terörün insan hayatına olan etkisi çoğunlukla travmatik olmaktadır. Teröre doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalan bireylerin ve toplumların günlük yaşantılarında, düşünce sistemlerinde, geleceğe ilişkin beklenti ve umutlarında kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Hem bireyler hem de toplum zaman zaman doğrudan ama çoğunlukla kitle iletişim araçları ile dolaylı olarak terör ile tanışmaktadır. Bu çalışmada öncelikli olarak, tanımı konusunda söz birliğine varılamamış olan terör kavramının ne olduğu ve nasıl anlaşılabileceğine ilişkin tartışmalara yer verilmiştir. Bunun ardından bireysel ve toplumsal düzlemdeki psikolojik etkileri ilgili literatür bağlamında betimlenmiştir. Devamında ise bireylerin terör eylemlerine doğrudan veya dolaylı olarak maruz kaldıkları durumlarda geliştirdikleri savunma mekanizmaları, stres bozuklukları ve müdahale yolları incelenmiştir. Bu bağlamda yaygın olan iki modelin yöntemleri ile ilgili temel kavram ve gerekçeler incelenmiştir ve bu modellerin uygulamalarına ilişkin örneklere yer verilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 26, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 4 Issue: 35 |
!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.