BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişkilerinde Algıladıkları İstismar

Yıl 2014, Cilt: 5 Sayı: 42, 0 - , 14.10.2014

Öz

Bu araştırma, psikolojik değişkenler grubunda ele alınan benlik saygısı, bağlanma alt boyutları olan kaygı ve kaçınma ve akademik başarı ile demografik değişkenler grubunda ele alınan yaş, cinsiyet, ilişkinin süresi ve anne-babanın birliktelik durumunun, üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde algıladıkları istismarı yordama düzeyini belirlemeyi amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma grubu, 2011–2012 öğretim yılı bahar döneminde bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim görmekte olan 280’i (% 68.1) kadın ve 131’i (% 31.9) erkek olmak üzere toplam 411 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde algıladıkları istismarı belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği, bağlanma boyutlarını belirlemek amacıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, benlik saygısını belirlemek amacıyla Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve demografik değişkenleri belirlemek üzere Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler aşamalı regresyon analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, ilk modelde sadece benlik saygısı romantik ilişkide maruz kalınan istismarı anlamlı olarak yordamaktadır. İkinci modelde ise benlik saygısı, kaçınma bağlanma boyutu, cinsiyet, yaş ve ilişkinin süresinin romantik ilişkide maruz kalınan istismarın anlamlı yordayıcıları olduğu saptanmıştır. Bulgular alanyazın ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Selçuk Kılınçer Bu kişi benim

Meliha Tuzgöl Dost

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 5 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA Kılınçer, A. S., & Tuzgöl Dost, M. (2014). Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişkilerinde Algıladıkları İstismar. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 5(42). https://doi.org/10.17066/pdrd.95594

!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.