BibTex RIS Kaynak Göster

Aldatmaya Yönelik Tutum Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları

Yıl 2014, Cilt: 5 Sayı: 42, 0 - , 14.10.2014

Öz

Bu çalışmanın amacı, Whatley (2008) tarafından geliştirilen, flört ilişkisinde aldatmaya yönelik tutumu ölçen Aldatmaya Yönelik Tutum Ölçeği’nin geçerlik ve güvenirliğine ilişkin kanıtlarını incelemektir. Ölçekte yer alan 12 maddenin Türkçe’ye çeviri çalışmaları tamamlanmış ve ölçek formu Ankara’daki bir devlet üniversitesine devam eden 343’ü kadın 158’si erkek toplam 501 gönüllü lisans öğrencisine uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğine ilişkin bulgular orijinal ölçekteki olumlu ve olumsuz yönde puanlanan maddelerin oluşturduğu iki faktörün birbiri ile olumlu yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ölçeğin geçerliğine ilişkin diğer bulgular, ölçek puanlarının aldatmaya yönelik niyet ölçümleri ve altı farklı aldatma nedenleri ölçümleri ile anlamlı ve olumlu yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, ayrıca, erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre; daha önce duygusal ilişkisinde aldatma davranışı gösterenlerin göstermeyenlere göre aldatmaya karşı daha fazla kabul edici bir tutum gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Ölçeğe ilişkin Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı (α) .80 olarak bulunmuştur. Bu bulgulara dayanılarak, Aldatmaya Yönelik Tutum Ölçeği’nin Türkçe formunun, üniversite öğrencilerinin aldatmaya yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu sonucuna varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ezgi Toplu-demirtaş

Fevziye Dolunay-cuğ Bu kişi benim

Esin Tezer

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 5 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA Toplu-demirtaş, E., Dolunay-cuğ, F., & Tezer, E. (2014). Aldatmaya Yönelik Tutum Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 5(42). https://doi.org/10.17066/pdrd.18942

!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.