Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

WOMEN, GENDER AND TERRORİSM: THE CASE OF TURKEY

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 2, 332 - 352, 18.06.2023

Öz

This article aims to contribute to the discussion on gender and terrorism by exploring the motivations and experiences of women participating in violent extremist organizations. Based on a content analysis method of 41 statements, this article uses Turkey as a case study. Accordingly, the present study especially analyzes the role of gender in the participation of women in the PKK and ISIS and finds out the intersections between gender and terrorism The findings reveal that gender plays a significant role in the motivations and in-organization experiences of women who join the PKK and ISIS, however, the specific ways in which their desire for autonomy and empowerment, was expressed differed. In this context, the study challenges the traditional view of women as passive and subservient in these groups and underscores their agency and autonomy in making rational decisions.

Kaynakça

  • Woodrum, E. (1984). “Mainstreaming” content analysis in social science: Methodological advantages, obstacles, and solutions. Social Science Research, 13(1), pp.1-19.

WOMEN, GENDER AND TERRORISM: THE CASE OF TURKEY

Yıl 2023, Cilt: 2 Sayı: 2, 332 - 352, 18.06.2023

Öz

Bu çalışma, şiddet içeren aşırılık yanlısı örgütlere katılan kadınların motivasyonlarını ve deneyimlerini keşfederek toplumsal cinsiyet ve terörizm tartışmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. 41 ifadenin içerik analizi yöntemiyle analiz edildiği bu makalede Türkiye bir vaka çalışması olarak ele alınmaktadır. Buna göre, bu çalışma kadınların özellikle PKK ve IŞİD'e katılımında toplumsal cinsiyetin rolünü analiz etmekte ve toplumsal cinsiyet ile terörizm arasındaki kesişimleri ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın bulguları, toplumsal cinsiyetin PKK ve IŞİD'e katılan kadınların motivasyonlarında ve örgüt içi deneyimlerinde önemli bir rol oynadığını göstermekle birlikte, özerklik ve güçlenme isteklerinin farklı şekillerde ifade edildiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda mevcut çalışma, kadınları terör örgütlerinde pasif ve boyun eğen olarak değerlendiren geleneksel görüşe meydan okumakta ve rasyonel kararlar almada kadınların failliğini ve özerkliğini vurgulamaktadır.

Kaynakça

  • Woodrum, E. (1984). “Mainstreaming” content analysis in social science: Methodological advantages, obstacles, and solutions. Social Science Research, 13(1), pp.1-19.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Uluslararası İlişkilerde Terörizm
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatma Anıl Öztop 0000-0002-6755-2876

Yayımlanma Tarihi 18 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öztop, F. A. (2023). WOMEN, GENDER AND TERRORİSM: THE CASE OF TURKEY. Terörizm Ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi, 2(2), 332-352.