Letter to Editor

Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir

Volume: 23 Number: 1 January 15, 2013
  • Vedat Turhan

Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir

Abstract

Kulak Burun Boğaz İhtisas Dergisi’nin 2012 yılı-nın Mart-Nisan sayısında yer alan Koç ve ark.na[1]ait “Rutin tonsil ve adenoid spesimenlerinin his-topatolojik incelemesi: Gerekli bir yaklaşım mı?” başlıklı makalesini ilgi ile okuduk. Söz konusu yazıda pediatrik ve yetişkin yaş grubunda değişik endikasyonlarla yapılmış olan tonsillektomi ameli-yatlarına ait tonsil doku materyallerinin üzerinde rutin histopatolojik inceleme yapılmasının gerekli olup olmadığı tartışılmıştır. Bu durum hem KBB hekimleri hem de patologların zaman zaman gün-demini işgal etmiş bir konudur.[2,3] Tonsillektomi materyalleri çoğu kez enfeksiyona sekonder, reak-tif hiperplazi durumlarını içermekle birlikte tama-men farklı tıbbi antiteler ile de karşımıza çıkabil-mektedir. Tonsiller hipertrofiler bazen sistemik bazen de lokal bir hastalığın bulgusu ya da sonucu olabilir.

Keywords

References

  1. Garavello W, Romagnoli M, Sordo L, Spreafico R, Gaini RM. Incidence of unexpected malignancies in routine tonsillectomy specimens in children. Laryngoscope 2004;114:1103-5.
  2. 2. Randall DA, Martin PJ, Thompson LD. Routine histologic examination is unnecessary for tonsillectomy or adenoidectomy. Laryngoscope 2007;117:1600-4.
  3. 3. Younis RT, Hesse SV, Anand VK. Evaluation of the utility and cost-effectiveness of obtaining histopathologic diagnosis on all routine tonsillectomy specimens. Laryngoscope 2001;111:2166-9.
  4. 4. Erdag TK, Ecevit MC, Guneri EA, Dogan E, Ikiz AO, Sutay S. Pathologic evaluation of routine tonsillectomy and adenoidectomy specimens in the pediatric population: is it really necessary? Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2005;69:1321-5.
  5. 5. Reiter ER, Randoph GW, Pilch BZ. Microscopic detection of occult malignancy in the adult tonsil. Otolaryngology Head and Neck Surgery 1999;120:190-4.

Details

Primary Language

English

Subjects

Otorhinolaryngology

Journal Section

Letter to Editor

Authors

Vedat Turhan This is me
Palestine

Publication Date

January 15, 2013

Submission Date

May 18, 2002

Acceptance Date

October 14, 212

Published in Issue

Year 2013 Volume: 23 Number: 1

APA
Turhan, V. (2013). Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir. The Turkish Journal of Ear Nose and Throat, 23(1), 65-66. https://izlik.org/JA75GM22SS
AMA
1.Turhan V. Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir. Tr-ENT. 2013;23(1):65-66. https://izlik.org/JA75GM22SS
Chicago
Turhan, Vedat. 2013. “Tonsillektomi Materyallerinin Rutin Olarak Histopatolojik Incelenmesi Gereklidir”. The Turkish Journal of Ear Nose and Throat 23 (1): 65-66. https://izlik.org/JA75GM22SS.
EndNote
Turhan V (January 1, 2013) Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir. The Turkish Journal of Ear Nose and Throat 23 1 65–66.
IEEE
[1]V. Turhan, “Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir”, Tr-ENT, vol. 23, no. 1, pp. 65–66, Jan. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA75GM22SS
ISNAD
Turhan, Vedat. “Tonsillektomi Materyallerinin Rutin Olarak Histopatolojik Incelenmesi Gereklidir”. The Turkish Journal of Ear Nose and Throat 23/1 (January 1, 2013): 65-66. https://izlik.org/JA75GM22SS.
JAMA
1.Turhan V. Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir. Tr-ENT. 2013;23:65–66.
MLA
Turhan, Vedat. “Tonsillektomi Materyallerinin Rutin Olarak Histopatolojik Incelenmesi Gereklidir”. The Turkish Journal of Ear Nose and Throat, vol. 23, no. 1, Jan. 2013, pp. 65-66, https://izlik.org/JA75GM22SS.
Vancouver
1.Vedat Turhan. Tonsillektomi materyallerinin rutin olarak histopatolojik incelenmesi gereklidir. Tr-ENT [Internet]. 2013 Jan. 1;23(1):65-6. Available from: https://izlik.org/JA75GM22SS