The COVID-19 pandemic continues infecting people causing deaths globally. Although various medicines have been tried to combat with COVID-19, there is no medicine or treatment that has been validated yet. People have been using natural products for centuries against bacterial and viral illnesses. This study aimed to test the effects of the biomolecule oleuropein, whey collected from industrial waste and soaproot extracts obtained from Gypsophila arrostii Guss. var. nebulosa Boiss. & Heldr. and Saponaria officinalis L. on the expression of the human ACE2 gene as SARS-CoV-2 receptor on the A549 adenocarcinoma cell-line by Real-Time Quantitative Polymerase Chain Reaction (qPCR). According to the cytotoxicity tests, G. arrostii var. nebulosa and S. officinalis extract treatments showed a dose dependent cytotoxic effect on the cells. The EC50 values of G. arrostii var. nebulosa and S. officinalis were found to be 54.3 μg/ml and 17.3 μg/ml, respectively. Oleuropein showed moderate cytotoxic effects with the EC50 value over 250 μg/ml. Whey (fermented and non-fermented) did not show any cytotoxic effect at the applied doses. The qPCR results showed that the ACE2 mRNA level decreased by 89.8% and 35.2% due to the fermented and non-fermented whey extracts, respectively. Similarly, G. arrostii var. nebulosa and S. officinalis downregulated ACE2 by 79.8% and 90.1%, respectively. In contrast, oleropein upregulated ACE2 (102.8%). Our results showed that the natural supporting products produced from soaproot extracts and fermented whey can be used against COVID-19 by both cancer patients and people in potential risk groups.
Oleuropein soaproot whey COVID-19 A549 adenocarcinoma cell-line
We thank Cathy Seither (Texas, USA) for language proof, anonymous referees and editors who helped to improve the manuscript.
COVID-19 pandemisi tüm dünyada küresel çapta insanları enfekte etmeye ve ölümlere neden olmaya devam etmektedir. COVID-19 ile mücadelede birçok ilaç denenmiş olmasına karşın henüz herhangi bir ilaç veya tedavi yöntemi onaylanmamıştır. İnsanlar yüzyıllardan bu yana hastalıklara karşı doğal ürünleri kullanmışlardır. Bu çalışmadaki amacımız bir biyomolekül olan oleuropein, endüstriyel atık olarak bertaraf edilen peynir altı suyu ve Gypsophila arrostii Guss. var. nebulosa Boiss. & Heldr. ve Saponaria officinalis L. bitkilerinden elde edilen ekstraktların A549 kanserli hücre hatlarında ACE2 reseptörünü kodlayan ACE2 geninin anlatım seviyesi üzerine etkilerini Gerçek Zamanlı Kantitatif Polimeraz Zincir Reaksiyonu (qPCR) ile belirlemektedir. Yaptığımız sitotoksisite testlerine göre G. arrostii var. nebulosa ve S. officinalis ekstraktları sırası ile 54,3 μg/ml ve 17,3 μg/ml EC50 değerleri ile doza bağımlı sitotoksik etki gösterirken, oleuropein 250 μg/ml’nin üzerinde bir değerle orta dereceli sitotoksik etki göstermiştir. Öte yandan peynir altı suyu (ferment eve fermente edilmeyen), çalışmada kullanılan dozlarda sitotoksik etki göstermemiştir. qPCR sonuçlarına göre fermente edilmiş ve edilmemiş peynir altı suyunun ACE2 genine ait mRNA seviyesini sırası ile %89,8 ve %35,2 oranlarında düşürdüğü belirlenmiştir. Benzer şekilde G. arrostii var. nebulosa ve S. officinalis ekstraktlarının ACE2 geni mRNA seviyesini sırası ile %79,8 ve %90,1 oranında düşürdüğü belirlenmiştir. Bu sonuçların aksine oleuropein biyomolekülünün ACE2 mRNA seviyesini %102,8 oranında arttırdığı belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre kullanılan bitki ekstraktlarının ve fermente edilmiş peynir altı suyunun COVID-19 ile mücadelede kanser hastalarında ve risk gruplarında kullanılabilecek doğal destek ürünlerinin üretilmesinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi/Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2021 |
Kabul Tarihi | 15 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 22 Sayı: 2 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.