BibTex RIS Kaynak Göster

Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Yıl 2005, Cilt: 8 Sayı: 1, 32 - 36, 01.01.2005

Öz

Amaç: Struma ovari nadir görülen bir durumdur ve tanı genelde postoperatif dönemde konur. Malign struma ovari çok daha az görülür. Bu çalışmada biri malign diğeri benign struma ovari vakasının sunulması amaçlanmıştır. Olgu Sunumu: Olgu 1; S.A., 40 yaşında, Gravida: 7, Parite: 7, olup alt abdomen ağrısı ile polikliniğimize başvurdu. Ultrason (USG) incelemesinde, overden kaynaklandığı düşünülen 163x97 mm çapında solid ve kistik komponentler içeren adneksiyal kitle tespit edildi. Tümör markerleri normaldi. Yapılan laparotomide, eksplorasyonda sağ overin kitle biçiminde büyüdüğü tesbit edildi. Frozen inceleme benign olarak rapor edildi. Kesin histopatolojik değerlendirmede struma ovari zemininde tiroid papiller kanser odakları tespit edildi. Olgu 2; S.C., 18 yaşında, Gravida:1, Parite: 1 olup 6 aydan beri devam eden karın ağrısı şikayeti ile polikliniğimize başvurdu. USGde sağ overden kaynaklandığı düşünülen 76x54 mm çapında solid ve kistik komponentler içeren adneksiyal kitle tespit edildi. Karşı over ve uterus normaldi. Yapılan laparotomide sağ overden kaynaklanan 80x70 mm ebatlı kitle izlendi. Frozen inceleme benign olarak bildirildi. Son histopatolojik değerlendirme benign struma ovari olarak rapor edildi. Sonuç: Struma ovari nadir görülen bir durumdur. Preoperatif tanısı genelde imkansızdır. Bu çalışmada biri malign diğeri benign olan iki struma ovari vakası sunuldu ve literatür ışığı altında tanı ve tedavi prosedürleri tartışıldı.

Yıl 2005, Cilt: 8 Sayı: 1, 32 - 36, 01.01.2005

Öz

Objective: Struma ovarii is a medical rarity and diagnosis is generally done postoperatively. Malign struma ovarii is extremely rare. We herein report a benign and a malign struma ovarii cases. Case Report:Case 1: S.A, 40 years old, G:7, P:7, was admitted to our clinic with lower abdominal pain. The ultrasonography revealed a right adnexial mass probably originating from the ovary, measuring 163 X 97 mm and having both solid and cystic components. Tumor markers were normal. The patient underwent laparotomy. During exploration, it was seen that right ovary was enlarged forming a mass. Frozen section was reported as benign. Final histopathologic evaluation showed a foci of thyroid papillary carcinoma in the struma ovarii. Case 2: S.C, 18 years old, G:1, P:1, was admitted to our clinic with abdominal pain lasting for 6 months. Ultrasonography showed a right adnexial mass measuring 76x54 mm and having hyper and hypoechogenic areas. The contralateral ovary and uterus were normal. Medical history of the patient was also normal. A right adnexial mass having both solid and cystic areas and measuring 80X70 mm was observed and excised during laparotomy. Frozen section was reported as benign. By final histopathologic evaluation, benign struma ovarii diagnosis was done. Conclusion: Struma ovarii is a medical rarity and preoperative diagnosis is generally impossible. We herein report a malign and a benign struma ovary case and discuss diagnosis and treatment procedures under the light of literature.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23RT83JT
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Hüsnü Çelik Bu kişi benim

Reşat Özercan Bu kişi benim

Bilgin Gürateş Bu kişi benim

Burçin Kavak Bu kişi benim

Ebru Kavak Bu kişi benim

Şehmus Pala Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2005
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çelik, H., Özercan, R., Gürateş, B., Kavak, B., vd. (2005). Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 8(1), 32-36.
AMA Çelik H, Özercan R, Gürateş B, Kavak B, Kavak E, Pala Ş. Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. TRSGO Dergisi. Ocak 2005;8(1):32-36.
Chicago Çelik, Hüsnü, Reşat Özercan, Bilgin Gürateş, Burçin Kavak, Ebru Kavak, ve Şehmus Pala. “Benign Ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8, sy. 1 (Ocak 2005): 32-36.
EndNote Çelik H, Özercan R, Gürateş B, Kavak B, Kavak E, Pala Ş (01 Ocak 2005) Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8 1 32–36.
IEEE H. Çelik, R. Özercan, B. Gürateş, B. Kavak, E. Kavak, ve Ş. Pala, “Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”, TRSGO Dergisi, c. 8, sy. 1, ss. 32–36, 2005.
ISNAD Çelik, Hüsnü vd. “Benign Ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8/1 (Ocak 2005), 32-36.
JAMA Çelik H, Özercan R, Gürateş B, Kavak B, Kavak E, Pala Ş. Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. TRSGO Dergisi. 2005;8:32–36.
MLA Çelik, Hüsnü vd. “Benign Ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 8, sy. 1, 2005, ss. 32-36.
Vancouver Çelik H, Özercan R, Gürateş B, Kavak B, Kavak E, Pala Ş. Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. TRSGO Dergisi. 2005;8(1):32-6.