BibTex RIS Kaynak Göster

JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN

Yıl 2016, Cilt: 19 Sayı: 1, 1 - 6, 01.01.2016

Öz

Kanserin kontrolsüz hücre çoğalması olmadığı, kendi mikro-çevresi ve bulunduğu konakçı ile oldukça etkin iletişim içerisinde olduğu artık bilinmektedir. Bu nedenle moleküler sınıflandırma, sürükleyici mutasyonlar, kanser evrimi ve dal mutasyonları, immün modülasyon ve bu basamaklara yönelik hedefleyici tedaviler önümüzdeki yıllara damga vuracak gibi görünmektedir. Jinekolojik Onkoloji alanındaki gelişmelerde bu paralelde seyretmektedir. Endometriyum karsinomlarında daha çok sürükleyici mutasyonlar görülürken over karsinomlarında onkojen amplifikasyonları görülmektedir. Bu nedenle özellikle mTOR yolağı inhibisyonu yapan ajanların hormonoterapi-metformin ile kombine edilmesinde 14 ay progresyonsuz sağkalım (PS) sağlanmıştır. Over kanserinde ise IP tedavinin neoadjuvan tedavi sonrası güvenle uygulanabileceği gösterilmiş, fakat hem neoadjuvan tedavi sonrası hem de bevasizumab içeren IV kombinasyon tedavilerine karşı üstünlük gösteremediği görülmüştür. BRCA mutasyonu yerine HRD kullanıldığında PARP inhibisyonu yapan ajanlardan fayda görecek BRCA mutasyonu göstermeyen yüksek gradlı over kanseri grubu tanımlanmıştır. Yine parsiyel platin hassas olan relaps over kanseri hastalarında platin içermeyen bir kemoterapi vererek platinsiz geçen süreyi uzatma stratejisinin genel sağkalım üzerine kötüleştirici etkisi olduğu gösterilmiştir. Adjuvan tedavide bevasizumab kullanılan over kanseri hastalarında nüks durumunda tekrar bevasizumab kullanmanın cevap oranını artırdığı ve ek toksisiteye yol açmadığı açıklanmıştır. Endometriyum kanserlerinde histolojik olarak en iyi özelikleri toplayan ama prognoz olarak oldukça kötü olan Beta-katenin mutasyonu gösteren bir moleküler alt tip tanımlanmıştır. Yine MSI-H olan çoklu sitotoksik tedavi almış endometriyum kanserli olgularda immünoterapinin %84 yanıt oranı ve %81 bir yıllık sağkalım sağladığı belirtilmiştir. Sonuç olarak; jinekolojik tümörlerde önümüzdeki dönemde daha çok moleküler testler, immünoterapi ve hedefleyici tedavi çeşitliliği göreceğiz.

PRACTICE CHANGING HIGHLIGHTS FROM MARCH SGO AND JUNE ASCO 2016 IN THE FIELD OF GYNECOLOGICAL ONCOLOGY, MEDICAL ONCOLOGIST PERSPECTIVE

Yıl 2016, Cilt: 19 Sayı: 1, 1 - 6, 01.01.2016

Öz

Until recently, we think that cancer cells divide and grow in uncontrolled manner. But, recent studies clearly showed that cancerogenesis is multi-step and strictly controlled process which includes active communication between cancer, tumor micro-environment and host. Molecular classification, driver mutations, cancer evolution and branch mutations, immun modulation are now and becoming druggable target with the novel oncologic treatments. The gynecological oncology is just sitting at the middle of this spectacular development stage. While mutations of the oncogenes are dominating the endometrial cancer amplification of the oncogenes are commanding the ovarian cancer. Therefore, mTOR inhibition when used with aromatase inhibition and metformin produced 14-month progression free survival (PFS) in heavily treated endometrial cancer. Instead of BRCA mutation when we homologous recombinant deficiency(HRD), we can define the expansive group of patients those who may benefit from PARP inhibition in ovarian cancer. On the other hand, authors present a phase II study which shows intraperitoneal (IP) chemotherapy is feasible but not produce better survival rates after neoadjuvan chemotherapy in ovarian cancer. Subgroup analysis of patients treated with adjuvant bevacizumab were retreated with bevacizumab in the second line, no new safety sign with significantly increased response rate. Authors define distinct molecular subtype of endometrial cancer with B-catenin mutation with poor prognosis compared to B-catenin wild group but gathering all good histological prognostic markers (younger age with grade I disease, no deep myometrial or lenfovascular invasion). Besides, MSI-H endometrial cancer show 84%response rate to the anti-PDL-1 agents even at the heavily treated stage. In conclusion, in the near future we will see strictly increase in the usage of the molecular diagnostic tests, new therapeutic strategies with immonutherapeutics and novel targeted therapies.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA96KH44BT
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatih Köse Bu kişi benim

Gonca Çoban Bu kişi benim

Hüsnü Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Köse, F., Çoban, G., & Çelik, H. (2016). JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 19(1), 1-6.
AMA Köse F, Çoban G, Çelik H. JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN. TRSGO Dergisi. Ocak 2016;19(1):1-6.
Chicago Köse, Fatih, Gonca Çoban, ve Hüsnü Çelik. “JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 19, sy. 1 (Ocak 2016): 1-6.
EndNote Köse F, Çoban G, Çelik H (01 Ocak 2016) JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 19 1 1–6.
IEEE F. Köse, G. Çoban, ve H. Çelik, “JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN”, TRSGO Dergisi, c. 19, sy. 1, ss. 1–6, 2016.
ISNAD Köse, Fatih vd. “JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 19/1 (Ocak 2016), 1-6.
JAMA Köse F, Çoban G, Çelik H. JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN. TRSGO Dergisi. 2016;19:1–6.
MLA Köse, Fatih vd. “JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 19, sy. 1, 2016, ss. 1-6.
Vancouver Köse F, Çoban G, Çelik H. JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE PRATİK DEĞİŞTİRİCİ YENİLİKLER; MART SGO VE HAZİRAN ASCO 2016 KONGRELERİ SONRASI TIBBİ ONKOLOG PENCERESİNDEN. TRSGO Dergisi. 2016;19(1):1-6.